Menu

Egy legendás testnevelő tanár

2021.06.11.

Két héttel a tanév vége előtt már mindenki elbúcsúzott Ábri Lászlótól, a Dózsa György Gimnázium és Szakgimnázium testnevelő tanártól. Laci bácsinak ugyanis június 8-án járt le a mandátuma, így hiába tartott június 15-ig a tanév, neki kötelezően szabadságra kellett vonulnia. A Tizenötödikben megjelent cikk mellett

„Marasztaltak maradjak még, ez jól is esett, de felkészültem erre a lépésre. 65 éves vagyok, 43 éve tanítok, úgy érzem, eljött az idő, hogy végleg visszavonuljak” – jegyezte meg Ábri László tanár úr az utolsó akrobatika óráinak egyike előtt.

Ábri László nyugdíjba vonulásával nemcsak a rákospalotai gimnázium lesz szegényebb, hanem a kerület is. A kiváló pedagógus ugyanis sok területen bizonyított. Volt szerencsénk követni pályafutása jelentős részét, melyről interjúk és cikkek sokasága tanúskodik, búcsúképpen egy időutazásra hívjuk lapunk olvasóit.

Egy olyan gazdag sportmúlttal rendelkező középiskolának, mint amilyen a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, rendkívül nagy nehézséget jelentett, hogy a magas szintű képzéshez nem voltak meg az infrastrukturális feltételei. A diákok a szűkös kis tornateremből sokszor a folyosókra szorultak, a testnevelés órákat a pedagógusoknak kreatív módon kellett megoldaniuk. Az önkormányzat 2011-ben a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskolát a Kontyfa Középiskolába integrálta, így felszabadult a Sződliget utcai iskolaépület és tornacsarnok. Ez megoldást jelentett a Dózsa problémájára is. Ábri László 1998-ban lett az iskola igazgatója és mindent megtett az évek alatt, hogy nívós intézménnyé váljanak. Elmondta: az új tantermekkel nemcsak a mindennapos testnevelés, hanem a színvonalas művészeti képzés feltételeit is biztosítani tudták. A táncművészeti szak például hét tantermet kapott a Sződliget utcában, amit aztán önerőből alkalmassá tettek a szakirányú oktatásra. Új színfolt a rákospalotai gimnáziumban a 2013-ban bevezetett drámatagozat, mely rövid időn belül az  intézmény egyik profiljává vált. Ez a szak is a Sződliget utcában, a régi iskola ebédlőjében lelt otthonra. A gimnázium közben egy műfüves sportudvarral gazdagodott, így ma már minden évfolyamon biztosítani tudják a mindennapos testnevelést.

Ábri László 2013. decemberben jelentette be az iskola tantestületének, hogy megpályázta az Ifjúsági és Sportközpont vezetését. Néhány nap múlva a képviselő-testület is áldását adta erre a váltásra. A volt gimnáziumi igazgató 2014-ben költözött át a Wágner Manó parkból a Széchenyi térre.

„Úgy éreztem, szükségem van a megújulásra. 17 évig tanultam, 17 évig voltam testnevelő, majd szintén 17 évig voltam igazgató. Ennyi idő után sok minden már rutinná válik. 2012-ben  negyedszerre választottak meg iskolaigazgatónak, akkor még nem éreztem késztetést a váltásra. A pályázat előbb elgondolkoztatott, majd a lehetőség egyre inkább igénnyé vált. Egy stabil, felfelé törekvő iskolát adok át az utódomnak. Úgy vélem, nem kell szégyenkeznem. Az iskolával való kapcsolatom továbbra is szoros lesz, nemcsak a földrajzi közelség, hanem a közös munka miatt is”– nyilatkozta 2014-ben.

Majd 2015-ben egy gazdasági fúziónak köszönhetően egyesítették a Csokonai Művelődési Központot és az Ifjúsági és Sportközpont.

„A kultúra és a sport elfér egymás mellett. Két megszállott csapat fog egymással és egymás mellett dolgozni, amely segítséget jelenthet mindkét kollektíva számára” – így fogalmazott akkor Ábri László, az összevonás kezdeményezőjeként.

2018-ban az önkormányzat döntése értelmében ugyan megszűnt az Ifjúsági és Sportközpont, de a napközis táborok lebonyolításában Ábri László és csapata továbbra is szívesen besegített.

A Dózsába pedig tárt karokkal várták vissza Laci bácsit.  Testnevelőként tért vissza oda, ahol 2018-ban, pont negyven éve tanárként kezdte pályafutását.

Ábri László mindig kitartott a Dózsa mellett, bárhová vetett a sors, visszajárt tanítani a táncosokat. Irányítása alatt az iskola táncművészeti szakkal egészült ki, melyben nemcsak vezetőként, hanem tanárként is részt vett. Igazgatói munkája mellett is végig akrobatikát oktatott a táncművészeti diákoknak.

Mindemellett az ismert kerületi sportvezető és pedagógus civilben böllérkedni is szokott.

„Az őseim földművesek voltak, a nagyapám Rákospalotán, a nagybátyám pedig Kisújszálláson, hentesként dolgozott. A mesterséget volt kitől eltanulnom. Nekem ők tanították meg a szakmát, gyerekként mindig ott lábatlankodtam körülöttük, míg a nagybátyám 14 éves koromban  bevezetett a disznóvágás rejtelmeibe. A Dózsában mindig disznótorral zártuk a kalendáriumi évet. Ilyenkor egy nagyobb, volt, hogy 260 kilogrammos, vagy több, kisebb súlyú disznót vágtunk le, amit az iskola udvarán a tanári karral közösen dolgoztunk fel és fogyasztottunk el. Később Tóth Lajos megkeresett a kerületi disznóvágás és tor ötletével. Ebből hagyomány született, amit fontosnak tartok, mert így a városi gyermekeink is megismerkedhetnek ezzel a népszokással.”

A múzeumkerti disznóvágás 2018-ban a főszervezők: Tóth Lajos, és Ábri László „visszavonulásával” ért véget. A böllér a következő évben még feldolgozott egy malacot a Pátria Egyesület felkérésére, utána már csak saját célokra hasznosította tapasztalatát.

A nyugdíjas évekről pedig úgy fogalmazott Laci bácsi: lesz mit csinálnia. „88 éves anyukám és három gyönyörű unokám mellette ott a kertem is, amit imádok gondozni. Büszke vagyok a mögöttem hagyott időszakra, és akrobata növendékeim Ambrus Veronika tanítványom, jelenlegi kolléganőm személyében jó kezekben lesznek.”

A Dózsa György Gimnázium és Szakgimnázium közössége pedig meghatómódon búcsúzott szeretett tanárától. Az ünneplésen kívül, hogy mindenki értesüljön Laci bácsi visszavonulásáról, a kerületben óriásplakátokat is kihelyeztek.

Riersch Tamás

A cikk eredetileg a Tizenötödik 2021. június 10-i számában jelent meg.

Fotók: Nagy Botond/XV. Média

Alábbiakban pedig álljon itt az a levél, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester küldött nyugdíjba vonulása alkalmából Ábri Lászlónak.

Tisztelt Tanár Úr! Kedves Laci!

1980. január 20-án Jimmy Carter amerikai elnök az egész világot felszólítja a Moszkvában megrendezendő olimpiai játékok bojkottjára.
1980. június 3-án egyhetes űrutazás után visszatér a Földre Farkas Bertalan, az első magyar asztronauta.
1980. augusztus 14-én Lengyelországban, Gdańskban Lech Waleşa vezetésével sztrájk kezdődik a hajógyárban.

Másnap, 1980. augusztus 15-én kezdted meg tanári pályafutásodat testnevelő tanárként a Dózsa György Gimnáziumban. Ott, ahol a középiskolai tanulmányaidat végezted, és ahol érettségiztél.

Akkor még nem tudhatta senki, hogy ebből az iskolából fogsz nyugdíjba menni, amelyet két rövid megszakítást leszámítva egész pályafutásod alatt szolgáltál.

1997. január 20-án megkezdődik Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa.
1997. július 1-én 156 éves brit fennhatóság után Hongkong visszakerül Kínához.
1997. augusztus 31-én Diána walesi hercegné halálos autóbalesetet szenved Párizsban.

Másnap, 1997. szeptember 1-jén a Dózsa György Gimnázium frissen kinevezett igazgatójaként indítottad el az új tanévet. A feladat nehéznek tűnt, egy folyamatosan átalakuló oktatási rendszerben kellett újra felépíteni a gimnázium hírnevét, megtartani a hagyományokat és a „Dózsa” szellemiségét, de befogadni az új és előremutató kezdeményezéseket.

Akkor még nem tudhatta senki, hogy a „Dózsa” pár éven belül újra meghatározó iskolája lesz a kerületnek, ahol a felvételi során a jelentős túljelentkezés lesz a legnagyobb probléma.

2013. március 13-án Rómában Jorge Mario Bergogliót választják meg a katolikus egyház új vezetőjének, aki pápaként a Ferenc nevet veszi fel. 
2013. június 2-án véget ér a magyar labdarúgó-bajnokság, amelyet 31 év után, története során negyedszer a Győri ETO csapata nyer meg.
2013. december 17-én leteszi a hivatali esküt Angela Merkel kancellár és az új nagykoalíciós német kormány.

14 nappal később, 2013. december 31-én (ekkor még úgy készültünk) utolsó napodat töltöd a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában. Saját elhatározásodból, 16 év és 5 hónap igazgatói munka után hagytad el a „Dózsát”. Ezt követően a kerületi sportlétesítményeket üzemeltető és a kerületi sportéletet szervező Ifjúsági és Sportközpont vezetőjeként, majd a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgató-helyetteseként dolgoztál tovább a kerületért.

A feladat szintén nem tűnt egyszerűnek, a kerületi sportélet összetett és érdekek vezérelt terepén csak olyan ember lehet eredményes vezető, aki rendelkezik a szükséges szakmai tudással és átfogó koncepcióval a kerületi sportélet vonatkozásában. Tény, a kerületi sportélet szereplői a mai napig emlegetik azt az időszakot, amikor Laci bácsival kellett egyeztetni a lehetőségekről és a felmerülő problémákról.  

2018. március 4-én tartják a 90. Oscar gálát, a legjobb film díját Guillermo del Toro A víz érintése című filmje nyeri.  

2018. május 19-énHarry brit királyi herceg feleségül veszi Meghan Markle amerikai színésznőt a windsori kastély Szent György kápolnájában.

2018. június 30-án az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon Franciaország 4:3 arányban legyőzi Argentínát, így eldől, hogy Lionel Messi továbbra sem tud az argentin válogatottal nemzetközi tornát nyerni.

Másnap, 2018. július 1-jén újra a „Dózsa” lett a munkahelyed, mint középiskolai tanár. A kör bezárult, ott folytattad a pályafutásod, ahol elkezdted, olyan hivatást gyakorolva, amit mindennél jobban szeretsz.

Kimondva is elképesztő, egy rövid időszakot leszámítva 1980 óta, 41 éve dolgozol kerületi intézményben és dolgozol a kerület lakosainak érdekében. Meghatározó szereplője vagy a kerület életének, ismertséged, elismertséged és népszerűséged példa nélküli, téged gyakorlatilag mindenki kedvel a kerületben. Gyermekek ezrei, sportolók százai, akiknek fontos szerepet játszottál az életében. Akik minden esetben örülnek annak, ha találkoznak veled. 

Nem tudom, mi a titkod. Talán az, hogy sugárzik lényedből a szeretet, a gyermekek, a kollégák és mindenki felé.     

Sok mindent elértél ezalatt a 41 év alatt. Szavakkal nem is adható vissza, amit te a kerületért tettél, és amit te jelentesz ennek a kerületnek. Én csak annyit tudok hozzá tenni: a kerület összes lakója nevében köszönök mindent. 

Cserdiné Németh Angéla polgármester