Menu

Egy igazi ünnep a házban

2011.10.21.

Magyarországon szinte mindennek „van napja”, sőt a könyvnek, a szép szónak, a költészetnek, a színháznak világnapja is van, csak a képzőművészetnek nem volt napja egészen 2002-ig. Ebben az évben a DunapArt Művészeti Társaság hirdette meg, hogy október 18-a, Szent Lukács, a festők védőszentjének nevenapján legyen a Magyar Festészet Napja. A Pestújhelyi Közösségi Ház pedig 2005-ban kapcsolódott a rendezvényhez.

Ez a nap a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe. Így volt idén is: igazi ünneppé vált ez az októberi vasárnap, ugyanis- bár az időjárás nem volt oly kegyes- hideg volt, igaz, az eső nem esett, ám a közös alkotás várta az érdeklődőket:
– A korábbi években kiállítás is kapcsolódott ehhez a naphoz, azonban most hely szűkében erre nem volt lehetőség: a Kecskeméti Tűzzománc Műhely anyaga látható a falakon. Így, ha nem is ezen a napon nyílt kiállítás, ám a gondolat igazán szép: a tűzben piktorált képek is a festészethez tartoznak- mesélte az idei programról Nagy Edit népművelő, aki mindehhez hozzátette, hogy az a hívó szó, hogy Kissné Breczek Margit művésztanár vezetésével együtt lehet alkotni, sok gyereket és lelkes felnőttet ösztönzött arra, elkészítse saját művét. A színházteremben a gyerekek és felnőttek szebbnél szebb kompozíciókat készítettek ceruzával, fapáccal, temperával, színes ceruzával. Igazi kis műremekek készültek a szorgos kezek nyomán.
Elsősorban csendéletfestés volt, ami bár nem volt kötelező, sokan vettek benne szívesen részt.
– Megfestettük a Rákóczi téri piac legszebb hagymáját, a pestújhelyi Kolozsvár utcai piac leggyönyörűbb retkét. A hangulat nagyon jó volt, és ami még szebbé tette ezt az ünnepi hangulatot, hogy az alkotás végeztével a rendrakásban is önként segítettek a kisebb és nagyobb „festők”.