Menu

Égő konténerek, gyorsulási versenyek- sikeres rendőrök
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.08.03.

E három megállapítással foglalható össze az a tény, mely szerint egyrészt az elmúlt időszakban a kerület több pontján a szelektív hulladékgyűjtő konténerek elégtek, s az elkövető(ke)t a közelmúltig nem sikerült kézre keríteni, másrészt a XV. kerületben több olyan útszakaszt tekintenek gyorsulási versenypályának az autós fiatalok, mely ellen a rendőrök csak megelőző intézkedéseket tudnak tenni. A sikert azonban mindkét területen elkönyvelhetik maguknak a rendőrök.

Mint köztudott, az idei év beköszöntét követően számtalan esetben gyújtottak fel ismeretlenek szelektív hulladékgyűjtő konténert Újpalota több pontján. A BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának munkatársai azonban a nyomozás és az adatgyűjtés során arra a megállapításra jutottak, hogy mindezt egy személy követte el. Így civil ruhás rendőrök járták a hulladékgyűjtő udvarok környékét szinte a nap minden percében, s így sikerült lefülelniük hármójuknak ( Vincze Attila törzsőrmester, Ördög Krisztián és Sütő Krisztián őrmester) az elkövetésekkel gyanúsítottat június 16-án a Páskomliget utca 49. szám melletti épületnél található hulladékgyűjtő konténereknél. Amint a rendőrök elmondták, egy gyanús férfire lettek figyelmesek hajnalban (5.15-kor), akire a tanúk által megadott személyleírás pontosan illett. Mivel valószínűleg gyanút fogott a férfi, így dolga végezetlenül szerette volna a gyűjtőkonténerek melletti területet elhagyni. A rendőrök igazoltatták, s a ruházatának átvizsgálása során tűzgyújtásra alkalmas szerszámokat találtak a zsebében. A férfi elismerte még ott a helyszínen, hogy számtalan tűzesetben aktívan tevékenykedett az elmúlt hónapok során (pl. Legénybíró utca, Páskompark, Zsókavár utca, valamint szeméttárolókba dobott égő gyufát, felgyújtotta az Erdőkerülő utca melletti füves, bokros területet). Összesen 28 (!) rendbeli gyújtogatást ismert el a gondozás alatt álló harmincéves férfi, aki tettét nem tudta indokolni. Az orvosi vizsgálatok is azt támasztották alá, hogy a betegsége befolyásoltsága alatt állt a bűncselekmények elkövetésének időpontjában is a szorongásos depresszióban szenvedő férfi. A kerületi rendőrkapitányság ennek ellenére továbbította az ügyészség felé a vádemelési javaslatot. A közel kétmillió forintos kár okozásával gyanúsított férfi a továbbiakban szabadlábon védekezhet.
A sikeres három kerületi rendőrt az akciót követően néhány nappal Hajdu László polgármester elismerésben részesítette.
Remélhetőleg egy másik sikerként könyvelhető el, hogy a rendőri jelenlétnek köszönhetően nem következett be még baleset egy másik nagy gyakorisággal előforduló szabálysértést követően. Ugyanis régóta rendez gyorsulási versenyt egy nemcsak kerületi fiatalokból álló társaság a kerület több pontján. Amíg korábban az M3-as kivezető szakasza mellett rendezték futamaikat az autósok, az utóbbi időben a HUHA mellett versenyeznek. Ezeken az általában péntek esti futamokon általában tíz-húsz autó és harminc-negyven néző szokott részt venni. A szervezők semmiféle hivatalos engedéllyel nem rendelkeznek, s miután a lakosság bejelentései során információkhoz jutottak a rendőrök, így a megjelenésükkel meg tudták akadályozni minden alkalommal a verseny lebonyolítását. Ennek köszönhetően nem következett be még eddig semmilyen baleset. A kerületi rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint azonban a közeljövőben rendszeresítik a rendőri szolgálatokat a HUHA környékén, melynek eredményeként remélik, hogy a fiatalok beszüntetik e veszélyes sport végzésének megkísérlését is.

Kapcsolódó hírek




Képes beszámoló