Menu

Égig érő gyertyánok

2012.04.13.

A Bácska utcában nehezen lehetett közlekedni az elmúlt napokban, mivel munkagépekkel dolgoztak az utcában. De, nem az utcát újították fel újra, hanem a fasor ültetéséhez készítettek vermeket. Az utcában ugyanis negyvenhárom oszlopos gyertyánt ültettek, és az önkormányzat homlokzatának vonalában „egyszerű” gyertyánt is telepítettek, amiből az idők során majd egy méter magas sövényt formálnak.

Demeter János, a Répszolg Kft. ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy a sövény három éven belül megnő annyira, hogy „élő korlátként” funkcionáljon. A fák szintén három éven belül elérik a kívánt magasságot, ugyanis évente 50-60 centimétert nőnek. Ez annyit jelent, hogy a kifejlett példányok tizenöt méteresek lesznek, és három méter széles gyertyalángszerű szép koronát növesztenek majd.
Az ügyvezető igazgató arra is kitért, hogy az utómunkálatok során a gödröket szegéllyel vették körbe, részben azért, hogy ne folyjon ki belőle a víz, részben azért, hogy a járda szemete ne kerüljön bele a favermekbe.
A növényeket folyamatosan, minden héten locsolják majd a nyár folyamán. A kertészek alakító-metszéssel is formálják a növényeket azért, hogy a harmadik év végére formás sövény, nyúlánk fasor szegélyezze a Bácska utcát.
A kerülethez tartozó újpalotai kiserdőben is elkezdte a növények gondozását a Pilisi Parkerdő Zrt. Bár az erdők élete végtelennek tűnik, ám a bennük levő fák élete véges, és az elöregedő, így balesetveszélyes fákat ki kell vágniuk a szakembereknek. A fakitermelés pedig kettős célt szolgál, hiszen a fák egyrészt használhatók tüzelőanyagnak, nyersanyagnak, másrészt a kivágásuk az erdő megújításának első lépése.
A középkorú vagy idős erdőkben is végeznek úgynevezett egészségügyi termelést. Ilyenkor a korhadó, beteg fákat kivágják azért, hogy megelőzzék a baleseteket, a kórokozók elterjedését, valamint hogy legyen helyük az egészséges, fiatal csemetéknek.