Menu

Egészségügy: nem tudnak újabb gépeket beszerezni

2021.02.24.

A koronavírus árnyékában is hatalmas eredményt hozott 2020 a XV. kerületi egészségügy számára azzal, hogy a munkába állt a CT-gép a Rákos úti szakrendelőben. Az önkormányzat saját forrásból, állami támogatás nélkül szerezte be a berendezést a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény számára – de az Orbán-kormány elvonásai biztossá teszik, hogy 2021-ben nem történhet hasonló előrelépés az itt élők egészsége érdekében.

„Jelentős megszorításokkal kell számolnunk 2021-ben, ez leginkább az elmaradó beruházások, fejlesztések formájában mutatkozik meg – jelentette ki dr. Buzna Andrea, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény (EGI) főigazgató főorvosa azzal kapcsolatban, hogy mennyire érzékenyen hat a kerületi egészségügyre az önkormányzatokat érintő, több milliárdos kormányzati megvonás. „Közel a harmadára kellett csökkentenünk a szakmai munkát alapvetően befolyásoló, nagyértékű orvosi eszközök beszerzésére, pótlására tervezett 125 millió forintos előirányzatot. Így erre a célra csak 45 millió forintot tudunk fordítani idén. Ugyanígy jelentősen, felére szűkült a kisértékű berendezések, eszközök beszerzésére fordítható keret is.”

Főigazgató asszony elmondása alapján nem csak a nagyértékű eszközök beszerzésére jut kevesebb pénz az idén. A költségtakarékosság jegyében felül kellett vizsgálni, és ezután jelentősen csökkenteni a gyermek szakellátás rendelési idejét. A szükséges beszerzések elmaradásával még inkább amortizálódik az orvosi eszközpark, ennek a karbantartására azonban a harmadával tudnak kevesebbet fordítani 2021-ben. A tavaly megkezdett, az intézmény telephelyein zajló – jelentős energia- és üzemben tartási költségcsökkentést jelentő – világításkorszerűsítést (a neon fényforrásokat folyamatos LED rendszerre váltják) nem tudják ebben az évben befejezni. Az informatikai fejlesztések közül az üzemeltetés szerveroldali felzárkóztatását sem tudja az intézmény a tervezett ütemben és szükséges mértékben megvalósítani.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít egészségügyi intézményére, így 2021-ben is erején felül támogatja az államtól érkezett finanszírozás kiegészítésével. Jelen körülmények között ugyanis a központi finanszírozás alig fedezné a bérek és járulékok költségeit.

Mindeközben a kerületi egészségügyre hatalmas nyomás nehezedik a járványhelyzet miatt – anyagilag, szakmailag, emberileg és egészségileg egyaránt. 2020-ban a COVID-19 járványhelyzet miatti védekezésre 96 millió forintot költött az EGI. Ezt a gyorstesztek, PCR-tesztek, fertőtlenítőszerek, maszkok, kesztyűk, védőruházat beszerzésére, vásárlására, valamint az előírt orvosi segélyhely kialakítására és felszerelésére fordította. Ennek a fedezetét – állami szerepvállalás híján – az önkormányzat volt kénytelen biztosítani. A helyzet sajnos minden téren változatlan, a szakmai működés költségein felül újra jelentős összeget – közel 78 millió forintot – kellett a járvány elleni védekezésre a költségvetésbe betervezni.  A védekezés nem csak anyagi terhekkel jár. A járvány miatti fokozott veszélynek való kitettség sokat kivesz az intézmény dolgozóiból; és ezzel jár a munkából való kieséstől és az ebből adódó jövedelemcsökkenéstől való félelem.

Bár az orvosok bérezését rendezte az egészségügyi szolgálatra vonatkozó törvény és annak végrehajtási rendeletei, azonban továbbra is jelentős a bérfeszültség az orvosok és a szakdolgozók között – jegyezte meg Dr. Buzna Andrea. A működőképesség biztosítását ellátó területeken dolgozók bére továbbra sem emelkedik, így bérük a szakdolgozók béréhez viszonyítva már közel 50 százalékos elmaradásban van. Az önkormányzat nyitott volt a probléma orvoslására, a forráshiány ezt a törekvést mégis döntően meghiúsíthatja.


 

Einstand címmel jelent meg melléklet a kerületi lapban, a Tizenötödikben a kormányzati elvonások okozta károkról.

teljes kiadvány itt található meg lapozható formában.

(Cs.B.)
Fotó: XV Media