Menu

Egészséges életmód minden mennyiségben

2004.09.19.

Szombaton reggel már nyolc órától várták a szakrendelő orvosai, nővérei a kerület lakosait ingyenes szűrővizsgálatra. A program kezdetekor Dr. Neszt Kálmán, igazgató úr köszöntötte a kerület azon lakosait, akik törődnek az egészségükkel akkor is, amikor nem küldik őket.

-Ezt a lehetőséget ötödik éve biztosítjuk a lakosságnak. A munkaidőnket egy nappal meghosszabbítjuk így ezen a héten. Szeretnék köszönetet mondani az önkormányzatnak, a támogatóknak, a kiállítóknak, hogy ismét létrejöhetett ez az egész napos program, melyen ingyenesen lehet részt venni EKG, érszűkületi, gyermek, felnőtt fogászati, laboratóriumi (vér és vizelet),kardiológiai, nőgyógyászati, ortopédiai, szemészeti, urológiai vizsgálaton, vérnyomás mérésen, mellkas röntgenen. Lehetőség van testtömeg index kiszámítására, dohányzásról való leszokást segítő programban való részvételre, különböző szakorvosoktól tanácsadás igénybe vételére.
A délelőtt folyamán sor került azon a XV.kerületben élő három vagy több gyereket nevelő édesanyák megajándékozására, akik gyermeküket, gyermekeiket legalább hathónapos korukig anyatejjel táplálták.
Dr. Lekner Gabriella, a XV.kerületi ÁNTSZ vezetője a köszöntés során üdvözölte a helyszínen jelen lévő Marsovszky Györgynét, az önkormányzat Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottságának elnökét, Baracskay Évát, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság tagját, Neszt Kálmánt, a szponzorokat illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Vöröskereszt XV.kerületi Szervezete a helyszínen ingyenes ruhaosztást tart, illetve, hogy lehetőség van a helyszínen a véradásra is. Ezután Mellán Katalin, a XV.kerületi Védőnői Szolgálat vezetője köszöntötte a legifjabb résztvevőket, a babákat és édesanyjukat.
-Az Anyatej Világnapja alkalmából köszöntjük azokat az anyukákat, akik anyatejjel táplálják, táplálták több hónapon át gyermekeiket. Az anyatej hasznosságáról sokat lehet beszélni, de erről annyit érdemes mondani, hogy elhatározás illetve elkötelezettség kell ehhez. A gyerekek számára ez a legideálisabb táplálási mód, s ez mind testi, mind lelki fejlődésükhöz hozzájárul.
A megajándékozottak a következő gyermekek édesanyja volt:
Fatsar Domonkos, Sára Adrián, Dutka Erzsébet, Puhi Nikolett, Varga Gergő, Jónás Ábel, Molnár Andrea, Kupcsulik Kitti, Németh Dóri, Kiss Viktória, Csendes Kira Zsófia és Csendes Dániel, Dobrádi Krisztofer, Dragonics Tamás, Bódis Péter, Sajid Abdul, Tamási Zsófi, Tóth Milán, Veréb Csaba, Rafael András, Mészáros Emma, Steiniczki Boglárka, Ekret Anna, Blaskó Fruzsina, Berzéki Lili, Mészáros Máté, Révész Réka.
A Szakrendelőben ezután előadások hangzottak el a jódpótlás lehetőségéről illetve a sclerozis multiplex betegségről. Dr. Farkas Ildikó, az Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársa felhívta a figyelmet a jódpótlás fontosságára, ugyanis naponta 100 mikrogramm jódra van szüksége egy embernek. A jódhiány azonban mind Budapesten, mind Magyarországon nagymértékben megfigyelhető.