Menu

Egészség és sport

2012.10.10.

A sport és az egészség elválaszthatatlan egymástól. Ez volt az üzenete annak a kétnapos rendezvénynek, melyet szeptember 29-30-án a Csapi-15 Vásárcsarnok és Piacfenntartó Kft. szervezett, s melynek a Bányász park, a Czabán Általános Iskola és a Budai II László Stadion adott otthont.

– A Rákospalotai Sport- és Egészségfesztivál három pillérre épül – mondta László Tamás polgármester a megnyitó beszédében –, egyrészt egészségtudatosságra, mely szűréseket, megelőzéseket és tanácsadásokat takar. Másrészt sportra és mozgásra, mely elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak. Harmadrészt pedig egészséges táplálkozásra.
A szervezők a három pillérre támaszkodva állították össze a programokat. Az egészséges alapanyagból készített ételeket sokan megkóstolhatták. Ugyanakkor a résztvevőknek nemcsak az evésre, hanem az egészségügyi szűrésekre is lehetősége kínálkozott.
– Népszerű volt a vérnyomás, a véroxigén és a csontsűrűség-mérés – mondta Rácz Anikó, a kerületi szakrendelő foglalkozás-egészségügyi asszisztense. – Az egészségügyi programoknak nem csak a prevenció miatt van jelentőségük, hanem általuk betegségeket is ki tudunk szűrni.
A rendezvény harmadik pillére a sport volt. A Czabán Általános Iskolában a résztvevők sakkozhattak, és a tornateremben rendezett karate versenyen a küzdősportok világába is bepillanthattak. A bátrabbak kipróbálhatták az új műfüves sportpályát.
A rendezvényhez csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub is, amely kicsiknek ügyességi pályát alakított ki, a nagyobbak számára pedig piaclátogatással
egybekötött kerékpáros túrát szervezett.
A sport szerelmesei számára igazi csemegét jelentett a Budai II László Stadion gyepén rendezett kétnapos íjászverseny, melyen a sportág legjobbjai, az olimpiai 5. helyezett Nagy Béla és a szintén olimpikon Kiss Tímea is részt vettek.
– A kétnapos rendezvény legfőbb tapasztalata az volt, hogy érdemes az embereket ily módon is megmozgatni – mondta dr. Szaniszló Attila, a CSAPI-15 Vásárcsarnok és Piacfenntartó Kft. ügyvezető igazgatója. – Első alkalommal
rendeztünk ilyen fesztivált, de a tapasztalatok, és a lakosságtól érkezett visszajelzések kedvezőek voltak, így bízunk benne, hogy az eseményből hagyományt tudunk majd teremteni.