Menu

Ebéd a nyári szünetben is

2012.08.19.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat az idei iskolai nyári szünetben is biztosítja a rászoruló gyermekek étkeztetését. Az ingyenes étkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok vehetik igénybe június 18-a és augusztus 31-e között minden munkanapon – tájékoztatta lapunkat Reiszné Naszádi Magdolna, a Szociális és Egészségügyi Iroda megbízott vezetője.

Az önkormányzat a kerületben élő ezerhatszázötvenkettő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermek 25 százaléka után igényelhetett pályázaton étkezési támogatást a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma jogutódjától, az Emberi Erőforrás Minisztériumától.
Az önkormányzat az igényelt támogatás teljes összegét, több mint 9 millió forintot megkapta. A pályázaton elnyert összegen felül az étkeztetés lebonyolításához szükséges önkormányzati önrész 6 millió 700 ezer forint. Az étkeztetést az Egyesített Szociális Intézmény idősek klubjaiban, a Kontyfa utca 3. szám, a Klebelsberg Kunó utca 20/a szám, az Arany János utca 51. szám alatt, valamint az Ifjúsági és Sportközpont napközis táborában vehetik igénybe a gyermekek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári étkeztetést körülbelül ötszázötven család gyermeke veszi igénybe, amely mintegy 20 ezer adag étel megfőzését és kiszállítását jelenti a szünidő alatt. Ezt a feladatot a Károly Róbert
Általános Iskola főzőkonyhájának munkatársai végzik.
A napközis táborban tízórait, ebédet, uzsonnát kapnak a gyerekek, az idősek klubjában pedig ebédelhetnek a kiskorú gyermekek. Az ízletes és változatos menüt a Gazdasági Működtetési Központ dietetikusa állította össze. A gyermekek az életkoruknak megfelelő mennyiséget kapnak. Az ételeket csak friss nyersanyagból készítik, amelyeket kis- és őstermelőktől szereznek be.
Reiszné Naszádi Magdolna felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményekben csak akkor tudják a gyermekeknek a szociális nyári gyermekétkeztetést biztosítani, ha az igénybevétel előtti héten csütörtökig jelentkeznek a következő hétre vagy hetekre. Arra is kérte a szülőket, hogy változás esetén az ebédet legkésőbb az étkezési napot megelőzően mondják le.
Tájékoztatásul azt is elmondta, hogy ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításának határideje lejár, akkor az étkezés nem vehető igénybe. Az új kérelmet a Szociális és Egészségügyi Irodán kell benyújtani. A kérelmek a lejárat előtt három hónappal is beadhatók.