Menu

DUAN Jielong a Kínai Népköztársaság Magyarországon akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tett újabb látogatást a XV. kerület Polgármesteri Hivatalában.

2020.06.19.

Ez alkalomból a járványügyi védekezésben is erős kínai-magyar együttműködés és a baráti összefogás előtt tisztelgő köszönetnyilvánító protokoll eseményre látogatott.

A járvány megfékezése sok erőfeszítéssel járt, sok-sok kihívás elé állította az önkormányzatot, a kerület valamennyi lakosát és azokat, akik heroikus küzdelmet folytattak nap mint nap munkájukkal. A kerületben élő kínai közösségek és testvérvárosok egyaránt kivették a részüket a közös védekezésből. Ennek az összetartásnak és baráti együttműködésnek a tiszteletére – a polgármester kezdeményezésére – szervezett ünnepi találkozót az önkormányzat.  Cserdiné Németh Angéla háláját fejezte ki a meghívottaknak és a nagykövet urat is arra kérte, tolmácsolja a köszönetét mindazoknak, akik a testvérvárosokból megerősített barátságukkal is támogatták a világjárvány elleni csatát.

A polgármester meghívására a nagykövet kíséretében érkezett Liu Zhenhua a nagykövetség titkára, valamint Qin Han attasé úr is. A rendezvényre a kerületiek számára már jól ismert Weng Ruiming, Wei JinQiu és Wang Yuxiang urak is meghívást kaptak, akik magánszemélyként járultak hozzá nagy mennyiségű védőfelszerelés felajánlásokkal a XV. kerület járvány elleni védekezéséhez.

„Nagyon sokat segítettek a kerületben élő kínai barátaink, akik rögtön első körben az elsők között nyújtottak kérés nélkül is segítő kezet, valamint segítettek összekötni minket a testvérvárosainkkal.  Mindez nyilván nem jöhetett volna létre a Nagykövetség közreműködése nélkül. Nagykövet úrnak is köszönetünket fejezzük ki, hogy elősegítette a védőfelszerelések beérkezését az országba és kerületünkbe” – fogalmazott a polgármester.

A Kínai Népköztársaság és a XV. kerület kapcsolata hosszú időre tekint vissza. Jelenleg két kínai településsel van testvérvárosi megállapodás, 2007 óta Sanminggel, 2012 óta pedig Linyivel – ők maguk kezdeményezték a kapcsolatfelvételt. Ebből a két városból érkeztek meg elsőként a XV. kerület védekezését elősegítő eszközök (orvosi maszkok, védőruházat, védőszemüvegek, gumikesztyűk). A polgármester köszönetét fejezte ki a segítségért Taicang városának is, amely a kerületi testvérvárosok sorát gazdagíthatja a jövőben, továbbá Gyöngyös testvérvárosának, Luohe-nek, ahonnan szintén érkeztek adományok.

„Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk”

DUAN Jielong nagykövet úr beszédében kiemelte, hogy a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatokat a barátság és az együttműködés jellemezte az elmúlt esztendőkben is. „Ezt a magas színvonalú kétoldalú kapcsolatot nem kizárólag a politikai felső vezetés kapcsolatai tették ki, hanem ide igen csak beleértendők a polgári kapcsolatok is.” Háláját fejezte ki, hogy a XV. kerület mindent megtesz azért, hogy a kínai kultúra és a kínai cégek is otthon érezhessék magukat Magyarországon. Kihangsúlyozta továbbá, hogy amikor Kína szembesült a járvány nehézségeivel, Magyarország az elsők között jelezte segítségét az országnak. Mélyen megérintette a kínai emberek szívét, és szívvel-lélekkel viszonozták ezt a magyar barátaiknak. A nagykövet ígéretet tett, hogy a testvérvárosoknak is beszámol az eseményről és átadja az elhangzott elismerő szavakat és jókívánságokat.

A jeles alkalomból polgármesteri dicséreteket, magyar, angol és kínai nyelvű köszönetnyilvánító emlékplakettet vehettek át a delegáció tagjai és a meghívottak. A találkozón a XV. kerület alpolgármesterei, jegyzője, aljegyzője, kabinetvezetője is jelen voltak, továbbá a koronavírus-járvány elleni védekezés megszervezésében kiemelkedő jelentőségű munkát végző Reiszné Naszádi Magdolna, a Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztály főosztályvezetője, dr. Buzna Andrea, a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgatója és Hudák Tamás fővárosi ügyekért felelős polgármesteri referens, aki a védekezés megszervezésének kulcsembere volt.

 

(D.I.)
Fotó: XV Media