Menu

Döntések után IV.

2008.02.03.

A sajtótájékoztató utolsó részében Hajdu László polgármester számolt be arról, hogy az önkormányzat folyamatosan dolgozik az idei évi költségvetésen.
– Bár több szám még nem ismert, azt már tudni lehet, hogy feszült és kemény év vár majd ránk. A 2007. évben vállalt fejlesztési kötelezettségeinket teljesíteni akarjuk, ám újakat csak akkor tudunk vállalni, ha ahhoz pályázati forráshoz hozzájuthatunk.

A költségvetést a februári ülésünkön vitatjuk meg, a legutóbbin azonban már véleményeznünk kellett a főváros forrásmegosztási rendeletét.
-A XV. kerületi önkormányzat Képviselő-testülete határozatot fogadott el a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2008. évi megosztásával kapcsolatos fővárosi közgyűlési rendelettervezetről. A forrásmegosztásról 2006-ban törvény született, amelyet 2007-ben az országgyűlés módosított. A törvény révén az érintett bevételek (elsősorban a helyi iparűzési adó és a helyben maradó SZJA) főváros és kerületek közötti megosztása során a korábbi fővárosi rendeletekhez képest pontosabb, tényadatokon alapuló számításokat kell alkalmazni. Emellett az önkormányzatokat megillető forrásokat az új szabályozás év közben nem módosítja. Ugyanakkor a törvény 2007. évi módosításának szövege nem határozza meg teljes egyértelműséggel azt, milyen központi hozzájárulásokat kell figyelembe venni az önkormányzatok rendelkezésére álló források között. Ezzel összefüggésben a Fővárosi Önkormányzat által elkészített rendelettervezet a számítások során eltér a tavaly követett elvektől. Mindezek miatt a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete javasolja, hogy a fővárosi rendelettervezet a 2007. évivel megegyező módon készüljön, mert az jobban megfelel a feladatarányos forrásmegosztás szellemének- mondta a polgármester, majd a döntések közül még két napirendet emelt ki.
A testület döntött a köztisztviselők teljesítmény-értékelésének szempontjairól. Ennek tárgyalásakor két szempont, az ügyfélcentrikusság, valamint az önkormányzati rendeletek végrehajtása volt az irányadó. Emellett a képviselő testület döntött arról, hogy az újpalotai Fő térre tervezett szökőkút megvalósítása során együttműködik a Nyírpalota Társasággal és a Segítsd az iskoládat! Közhasznú Egyesülettel. Az együttműködés keretében a két civil szervezet képzőművészeket kér fel a létesítendő szökőkút igényes, művészi színvonalú kialakítására, vállalja az alkotások széles körű megismertetését, és az annak nyomán beérkező lakossági vélemények összegzését. A legkedvezőbb lakossági fogadtatásra találó alkotást az önkormányzat beilleszti a szökőkút építési terveibe. Amennyiben szükségessé válik, felek együttműködnek a megvalósításhoz szükséges anyagi források pályázati úton történő megszerzésében is.
Mindezekről írásos együttműködési megállapodás is születik majd, melynek aláírására a képviselő-testület felhatalmazta Hajdu László polgármester urat. Ez a szerződés immár a 14. volt, mely az önkormányzat és a kerületi civil szervezetek között jött létre.
A polgármester ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az egyik legfontosabb együttműködés -a Létminimum Alatt Élők Társaságával kötött -az utóbbi időben nem az elvárt eredményt hozza. Az országos szervezet nemrégiben választott új elnököt Kenderesi Szabó Mihály személyében.