Menu

Döntések után III. (Bűnmegelőzési Koncepció, útépítés, fontos események)

2005.10.30.

Hajdu László polgármester a sajtótájékoztatón arról tájékoztatta a jelenlévőket többek között, hogy a testület elfogadta a Bűnmegelőzési Kerületi Koncepciót, amely az eddig is működő Bűnmegelőzési Tanácsnak ad egy hosszú távú feladatot.

-Nagyon fontos az, hogy nagyon erőteljes a társadalmi igény a különböző még nem bűncselekmény, de a lakosságot bosszantó problémák megoldása. A XV. kerületben mind a rendőrségnek, mind az intézményeknek, mind a családoknak s az erre szerveződött civil szervezeteknek lenne tennivalója ezen a téren. Ez a koncepció ezeket a feladatokat gyűjti össze sok-sok jó ötlettel. Ez azonban csak akkor tud működni megelőző módon és hatékonyan, ha a kerületi társadalmat meg tudja nyerni az ügynek.
A polgármester ezt követően az elmúlt időszakban történt eseményekről beszélt: az október 6-i és az október 23-i megemlékezésekről, a 15 éves önkormányzatiságról, valamint arról, hogy az elmúlt napokban járt az újpalotai lakótelepi rendőrőrsnél a belügyminiszter, Dr. Lamperth Mónika. Szó esett az elmúlt hetekben átadott Hulladékhasznosító Műről, s arról, hogy a kerületben az elmúlt időszakban három beruházás is befejeződött, amelyet az idetelepülő tőkebefektetők hajtottak végre.
A polgármester felajánlotta, hogy mivel nyitott a Hulladékhasznosító Mű, így ha időpontot egyeztetnek, akkor ő is vállalja a kerület lakosságának kalauzolását a komplexumban.
Néhány egyéb ügyben is adott tájékoztatást a polgármester:
-Jelentős útfelújítás folyik a kerületben fontos főútvonalakon, ezért elnézést, hogy kényelmetlenséget okoz mindez: a Pestújhelyi úton új aszfaltozás van jelenleg (a Szerencs utcától a Pestújhelyi térig) illetve szintén aszfaltozás folyik a Közvágóhíd utcában és a Károlyi Sándor utcában. Az Eötvös utca- Szerencs utca sarkán jelzőlámpás kereszteződést építünk meg önkormányzati forrásból (több mint 20 millió forint bekerüléssel), ahol nagyon sok súlyos és halálos baleset történt már. Nem várunk tovább a főváros segítségére és megpróbáljuk saját forrásunkból ezt a kérdést megoldani. Ez a beruházás most zajlik.
Szintén megemlítette Hajdu László, hogy az Idősek Hónapja kapcsán nagyon sok rendezvény volt a nyugdíjasok számára, s nemsokára indul a kifejezetten nekik kiírt Ki Mit Tud selejtezője illetve beszámolt a hagyományos szüreti mulatságról, amely a környék településeinek érdeklődőit is vonzotta.
-Szeretném megemlíteni, hogy a XV. kerület is tagja a nemrégiben megalakult Budapesti Polgármesterek Kerekasztalának, melynek alakuló ülésén személyesen én magam is részt vettem. Azt reméljük, a 15 éves önkormányzatiság ennyi idő alatt megérett arra, hogy leülünk egymással polgármesterek a fontos budapesti stratégiai jellegű kérdésekben megbeszélni közös dolgainkat. A szándék ez, s kéthavonta folyamatos váltásban találkoznánk. Első alkalommal az I. kerület, majd a II. kerület stb. töltené be a házigazda szerepét.
Végezetül a Mindenszentek Napjáról, a Halottak Napjáról, a megemlékezésekről beszélt a polgármester.
-A temető dolgozói nagyon szépen felkészültek a nagyarányú látogatottságra. November 1-jén lesz egy ökumenikus istentisztelet a temetőben illetve egy világi program is.

Képes beszámoló, a oldalán látható.

Csatolt anyagok: