Menu

Döntések után I.(játszóterek, takarítás)

2005.10.30.

Csütörtökön délelőtt a testületi ülést követő sajtótájékoztatón Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János alpolgármester és dr. Herczeg Julianna aljegyző számolt be az előző napi testületi ülésen történt fontosabb döntésekről.

Először Gyurcsánszky János beszélt arról az örömteli eseményről, hogy folytatódik a kerületben a játszóterek felújítási programja, amely három évvel ezelőtt kezdődött.
-Eddig 12 felújított EU-konform játszótér van zömében a sűrűn lakott részeken, lakótelepek környezetében. Idén valamennyi játszóterünket felülvizsgáltuk szakemberek és az önkormányzati képviselők közreműködésével a lakossággal konzultálva s megnéztük, hogy hány olyan játszóeszközünk van, amelyik balesetveszélyes. Ez alapján minden ilyen játszóeszközt ? melynek száma több százra tehető- eltávolítunk az idén.
-A játszóterek közül néhányat parkká fogunk alakítani: padokat teszünk le, bokrokat ültetünk, virágágyásokat alakítunk ki. Több játszóteret bővíteni fogunk, s a megszűnő játszóterekről az erre alkalmasakat áttelepítjük illetve a meglévő forrásainkból újakat telepítünk ezekre a helyekre illetve kijelöltünk néhány játszóteret, amelyeket EU-konformmá alakítunk át.
Jövőre pályázati pénzt is remélve az önkormányzat játszóteret épít a Neptun utcában (közel 50 millió forint értékben), a tervek között szerepel játszótér építése a Mézeskalács téren, a Vácrátót téren (ezt átalakítjuk EU-konformmá), a Száraznád utcában a posta előtti területen. Ezeket szeretnénk bekeríteni is. Tehát reméljük, hogy 2-3 éven belül minden játszótér EU-konformos lesz.
A másik fontos döntésről: a hirdetmények, hirdetőtáblák elhelyezését szabályozó önkormányzati rendeletről is beszélt az alpolgármester, mely meghatározza, hogy milyen módon és hol lehet illetve hol nem lehet elhelyezni. A szabálysértőkkel szemben megvannak a szankciók, de természetesen nem az a cél, hogy büntessenek, hanem, hogy eltűnjenek a kerületet csúfító hirdetések.
-Jövőre megvizsgáljuk, hogy milyen konstrukcióban tudunk hirdetőtáblákat elhelyezni a közterületeken, ahol a lakosság, a vállalkozók meg tudják jelentetni saját hirdetményeiket. Mivel jövőre országgyűlési és önkormányzati választások is lesznek, így ennek folyományaként szeretnénk szabályozni, hogy milyen módon használják a közterületeket a pártok, a választásban közreműködő szervezetek.
Gyurcsánszky János alpolgármester beszélt még arról, hogy az október hónapot immáron másodszor nyilvánította az önkormányzat képviselő-testülete köztisztasági hónappá. A programok egész hónapban tartanak. Közben megemlítette az alpolgármester, hogy már másodszor csatlakozott a tavasz folyamán a kerület a Virágos Magyarországért! Programhoz.
Elismerési oklevelet kapott a kerület a részt vételért.
-Október 15. körül rendezték meg a kerület intézményei, gyárai, oktatási intézményei a tisztasági napot. A lakosság is részt vett ebben a programban, s öröm, hogy idén sokkal kevesebb szemetet lehetett összegyűjteni, mint a korábbi években. Idén 100 köbméter szemét gyűlt össze: 50 köbméter az intézmények területéről és környékéről, és kb. ugyanennyi volt a lakosság által összegyűjtött szemét, hulladék. A kerületben szintén csökken az illegális hulladéklerakás: ma már csak 2-3 helyen van, s szeretnénk ennek felszámolására is egy programot készíteni. A Sárfű utcai szemétlerakás megoldjuk Újpalota egyik szegletében, s akkor az újpalotai hulladékgyűjtés szervezetten, felügyelet mellett fog lezajlani. A Fő utcai tárolóra is keressük a megoldást, s itt is hamarosan megoldjuk a problémát.
-Az a tapasztalat, hogy a lakosság többsége a lakóhelyét és annak környezetét tisztán tartja, kevesebb az illegálisan lerakott szemét. Siker a tavalyelőtt megépült Zsókavár utcai zöldudvar működése, ahol egyre rendezettebben felügyelet mellett veszi igénybe a lakosság ennek szolgáltatásait. A szelektív hulladékgyűjtés is nagyon sikeres, csak arra kérjük, hogy az állampolgárokat, hogy ezeket a helyeket ne a kommunális hulladék gyűjtésére használják, s ne tegyék a szemetet a konténerek mellé, mert ezt nem viszi el a közterület fenntartó.
– Még egy öröm, hogy 8 ezer gyűjtőzsákot osztottunk ki tavaly a kertváros környékén lakók között, amelynek számát idén 10 ezer darabra növeltük. Köztudott, hogy a lombot, az avart stb. nem viszi el a szemétgyűjtő, hanem ezt zsákokba kell tenni, s így a közterület fenntartók elszállítják térítésmentesen.

Képes beszámoló, a oldalán látható.

Csatolt anyagok: