Menu

Döntések után I.

2008.02.03.

A testületi ülést követő napon tartott sajtótájékoztatón elsőként Gyurcsánszky János alpolgármester tartott beszámolót.
– A képviselő-testület még tavaly októberben döntött arról, hogy csatlakozik a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Programhoz. Most pedig azokat a városfejlesztési célterületeket is kijelöltük, amelyek fejlesztésére pályázni kívánunk.

Három területen is pályázati támogatáshoz lehet majd hozzájutni, az úgynevezett ?hagyományos építési terület? kategóriában a Rákospalota Magyarok Nagyasszonya templom rekonstrukciójával, és környékének rendbetételével nevezünk majd. A ?Városközpontok fejlesztése? kategóriában a Budai II. László Stadion és a Czabán Általános Iskola környékének felújítását céloztuk meg, míg az ?Ipari technológiával épített környezet? címszó alatt a Zsókavár utcai spirálház, a mellette levő Egészségház, valamint egy társasház közös felújítására adnánk be támogatási kérelmünket. Tudjuk, hogy sokan fognak majd pályázni a támogatásokra, így a kiírás feltételeinek teljesítése mellett lobbira is szükség lesz ahhoz, hogy nyerni tudjunk. Az önkormányzati önrész biztosítása érdekében a 2008. évi költségvetésünkben 350 millió Ft-ot különítünk el erre a célra.
Az alpolgármester beszélt arról is, hogy emellett az önkormányzat folytatja az iskola-felújításokat illetve folytatódni fog a Panel Plusz Program is. Utóbbi esetben a korábbi konstrukcióhoz képest változás lesz: az önkormányzati egyharmad rész helyett is a magántőkének kell belépnie a finanszírozásba. Emellett az önkormányzat 2008-ban is 30 millió Ft-os hitelkeretet biztosít a társasházak felújítására.
-A testület elfogadta az önkormányzat 2008. évi rendezvény-naptárát is. Ebben az állami és nemzeti ünnepek, illetve a hagyományos programok helyett újdonságok, mint például a reneszánsz évének megünneplése vagy a Pestújhely centenáriuma is helyet kaptak. A programok költségvetéséről ebben az esztendőben is a képviselő-testület dönt majd.
A képviselő – testület a következő rendezvényeket hagyta jóvá:

Március:
– 15. Március 15-ei nemzeti ünnep önkormányzati rendezvényei

Május: „Virágos kerületért Hónap”
– 1. Sportmajális
– 9. Európa nap a Reneszánsz évforduló jegyében
– 21. Kihívás napja
– Környezetvédelmi tábor

Június:
– 1. Pedagógusnap
– 13-14. Városünnep (Város a gyermekekért)

Július:
– 1. Köztisztviselők napja
– 1. Semmelweis nap
– 7-14. Nemzetközi képzőművészeti tábor

Augusztus:
– 19-20. Szent István-nap

Szeptember:
– 19. Pestújhelyi emléknap
– Szüreti mulatság és felvonulás
– 16-22. Mobilitás Hét
– 27. Palotai Randevú

Október: „A XV. kerület Tisztaságáért Hónap”
„Idősek Hónapja”
– 6. Aradi vértanúk emléknapja
– 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc valamint
a Köztársaság kikiáltásának önkormányzati rendezvényei

November:

– 6. 3 D konferencia (diákmunka, diákjog, demokrácia)

December:
– 4. Mikulás napi cirkuszi előadás
– 19. Városházi karácsony