Menu

Döntések után

2011.08.04.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is tartott ülést a kerület képviselő-testülete. Június 29-én a munkarendnek megfelelő rendes ülésre került sor, majd július 13-án, 18-án és 26-án rendkívüli testületi ülés volt.

Még a június végi ülésen döntöttek arról a képviselők, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében levő Szentmihályi úti kiserdőben kialakult állapotot hogyan lehetne megszüntetni. Az elfogadott program alapján az erdőből kilakoltatják a több mint 45 hajléktalant – mindezt az Újpalotai Családsegítő Szolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével, amely szervezetek együttesen oldják meg a hajléktalanok utógondozását is. Emellett az illegálisan lerakott szeméttől is megtisztítják a területet. A felmerülő költségekre 5 millió forintot tervezett be az önkormányzat, a munkálatokhoz 1 millió forinttal járul hozzá a Pilisi Parkerdő Zrt. Az összeg felhasználását a családsegítő koordinálja és ellenőrzi.
A kerület is csatlakozott a Rákosmenti Mezei Őrszolgálathoz. A X., a XVI., a XVII., a XVIII., a XV. kerületek által támogatott szolgálat a külterületek ellenőrzését, gondozást végzi. A kerületben tevékenykedő őröknek fontos szerepe lesz többek között abban, hogy az újpalotai kiserdőben megmaradjon a rend a kilakoltatás és az illegálisan lerakott szemét elszállítása után.
Szintén fontos döntés született az ülésen arról, hogy hogyan oldható meg, hogy a kerület északi részén ne lehessenek jelen az utcalányok. A képviselők úgy határoztak, hogy a Dunakeszi út mind két oldalán táblával tiltják majd a gyalogosforgalmat, így a rendőrök felléphetnek az örömlányok ellen. Félő azonban, ahogy több képviselő is fogalmazott, hogy így tartani lehet attól, hogy a teljes tiltás nyomán a kertvárosi utcákban tűnnek majd fel a prostituáltak, így inkább a tevékenységüket kellene inkább korlátozni. A polgármester ígéretet tett, hogy mindent megtesznek a probléma megoldása érdekében.
A 2011-es költségvetési rendelet módosításakor László Tamás elmondta, hogy az önkormányzat jól gazdálkodott. A működési többletet, amit előirányoztak a költségvetés készítése során, teljesítik, valamint a tavalyról áthúzódó szabad pénzmaradványokkal úgy gazdálkodtak, hogy azok tartalékként megmaradtak.
A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, amelyben részletesen ismertetik, milyen funkciókat kíván az önkormányzat betelepíteni az Észak-pesti Kórház területére. Dr. Novák Ágnes alpolgármester elmondta, hogy a kórház területén elhelyezhető a Bethlen Gábor utcában megszüntetett mentőállomás, az egyik épületbe pedig intézmények, így pl. az Egyesített Szociális Intézmény munkatársai költözhetnek be. Emellett az Adria utcai volt rendelő épületének teljes felújítását is tervezi az önkormányzat, melyhez a társtulajdonossal, a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetnek majd az új funkciókról, a fejlesztések lehetőségeiről. A létesítmény korszerűsítésének fontos része, hogy az önkormányzat vezetése évente 200-250 millió forintot szán beruházásokra a területen. Ezt az összeget egyéb forrásokkal, például pályázatokon nyert pénzekkel is kiegészítenék.
Számos egyéb fontos döntés is született ezen az ülésen, így többek között arról, hogy a kerületi önkormányzat csatlakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez, és így a többi kerülettel való együttműködésnek, az érdekeik együttes érvényesítésének is nagyobb lehetősége van. Ezzel egy időben a kerület kilép a Budapesti Kerületek Országos Önkormányzati Szövetségéből.
A Palota Holding Igazgatótanácsába két új tagot – Soltész Jánost és Gelencsér Zsoltot – választottak be a képviselők a társaság hatékonyabban működése érdekében.
Szavaztak a képviselők a Gazdasági és Működési Központ (GMK) vezetői pályázat kiírásáról, illetve ehhez kapcsolódóan a GMK működési rendjéről és a Szervezeti és Működési Szabályzatáról.
A 2011/2012-es nevelési-oktatási év előkészítéséről szóló előterjesztést megvitatta és elfogadta a testület. Az előterjesztés kapcsán László Tamás polgármester megköszönte a pedagógusok egész éves munkáját.
A képviselő-testületi ülésen az is elhangzott, hogy az önkormányzat kiadványt állít össze a pályázók hozzájárulásával az újpalotai Fő tér, valamint a közösségi ház átalakítására kiírt ötletpályázatokból. A könyvet nyár folyamán szerkesztik meg és várhatóan szeptemberben vehetik kézbe a képviselők a példányokat.
Az önkormányzat az értékvédelmi rendelet előkészítésének részeként 600 lakóház lakójának, tulajdonosának küldött ki levelet, amelyben értesítik, hogy az épület szerepel a kerületi értékek között. A levélben információt is kérnek a házzal kapcsolatban a címzettektől. A kerület vezetése szorgalmazza az olyan XXI. századi fejlesztéseket, mint a Fő tér átalakítása, ugyanakkor a történelmi értékekre is odafigyel, azokat meg kívánja óvni az utókornak.
Alig két héttel később, július 13-án pénzügyi és városfejlesztési kérdésekkel is foglalkozott a képviselő-testület rendkívüli ülésén. Nagy vitát váltott ki a kötvénykibocsátásról szóló előterjesztés, viszont a kerület fejlesztését célzó programokkal egyetértettek a képviselők.
Miénk a …tér! címmel közterület-fejlesztést célzó közösségi programról tárgyaltak a képviselők. László Tamás polgármester a programot kiegészítő pályázatról elmondta, hogy a világ számos helyén létrehoztak olyan kezdeményezéseket, amelyekkel bevonták a helyi közösségeket egy adott terület fejlesztésébe. Ennek szellemében első lépésként 18 kisebb és nagyobb tér felújítását kívánja megvalósítani az önkormányzat a helyi lakosok és szakemberek bevonásával. Dr. Novák Ágnes alpolgármester kiegészítésként elmondta, hogy a kerület sűrűn beépített részein számos olyan kis tér található, amely a közösségi aktivitásnak helyet adhat. A környéken élő szakemberek, művészek és az ott élők által közösen készített tervek pályázat formájában kerülnek a képviselők elé és a pályázatok elbírálása után lehet majd a terek átalakítását megvalósítani. Alacsony költséggel, látványos, a helyi közösséget inspiráló megoldások születhetnek azon az összesen 38 kijelölt területen, amelyeket az évek során bevonnak a programba. A pályázat beadásának határideje október 15-e, az elbírálás határideje október 31-e és a térkialakításokat 2012. április 30-áig végzik el. A pályázatot minden évben újra és újra kiírja a képviselő-testület.
A képviselők tárgyalták a Széchenyi téren levő 1956-os emlékhely átalakítását, mely szerint egy olyan emlékműnek kellene ott állnia, amely a mostaninál jobban visszaadja az októberi események szellemiségét. Az új emlékmű kiválasztására pályázatot írnak ki, amelyben szerepel majd, hogy a meglevő kőobeliszket is felhasználhatja a képzőművész az új alkotás tervezésekor.
Rákospalota városrészközpontjának fejlesztésére ötletpályázat kiírását hagyta jóvá a testület, mely szerint a tervezési program előkészítéséhez augusztus 31-én kezdenek hozzá, a pályázatok értékelésére december 15-én kerül sor és 2012 januárjában mutatják be a lakosoknak a pályázat eredményét. A pályázatban megjelölik az elővárosi vasút mellett levő területek átalakítását, a kisvárosi jellegű városközpont kiépítését és a sportcélú városközpont létrehozását. A vasút és a Régi Fóti út által határolt területtel kapcsolatban olyan dokumentációhoz szeretne jutni a kerületvezetés, amellyel rendszerelvű, tartalommal bíró fejlesztéseket indíthatnak el.
A képviselő-testület ezen az ülésen elhalasztotta jövő év tavaszára a Zsókavár utca – Erdőkerülő út – Szentmihályi út – Nyírpalota út által határolt terület fejlesztését célzó ötletpályázat kiírását, mely szerint a pályázók képzeljék el, mi lenne akkor, ha lakótelep elkezdene városiasodni. Az átalakítás fontos, mivel a területen több mint négyezer lakás található és ezeket körülbelül tízezren lakják.
A Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Közrend- és Vagyonvédelmi Közalapítvány kuratóriumának élére új elnököt választottak a képviselők: Juhász Sándor augusztus 1-jével tölti be ezt a tisztséget. László Tamás az előterjesztés kapcsán elmondta, hogy ezt a közalapítványt, valamint az egészségvédelmi és a környezetvédelmi közalapítványokat is át kívánják alakítani. A kerületben ezeken a területeken jelentkeznek a legsúlyosabb problémák és a gondok megoldásával kapcsolatban az alapítványoknak az eddigieknél több feladatot kíván adni az önkormányzat.
A testvérvárosi kapcsolatok felülvizsgálatát tartalmazó előterjesztést is jóváhagyták a képviselők. A jövőbeni cél a település identitásának erősítése és ezt szolgálják majd a kulturális, sport és civil kapcsolatok, valamint hangsúlyt helyeznek majd a gazdasági és településfejlesztést szolgáló együttműködésre is. László Tamás szorgalmazta, hogy az agglomerációs településekkel és a hasonló adottságú, szomszédos kerületekkel is alakítson ki együttműködést a kerület.
Támogatták a képviselők azt az előterjesztést is, amely szerint az Aporháza utcában levő Szociális és Rehabilitációs Alapítványnak kiléptető lakás céljára 7 lakást adjon át az önkormányzat. A lakásokban való elhelyezéssel kiküszöbölhető, hogy az átmenetileg rossz helyzetbe került családok ne váljanak hajléktalanokká.
Törvényességi észrevétel miatt kellett korrigálni az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló rendeletet. A módosítás nyomán a vendéglátóipari és az élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó üzletek 23 óra és 5 óra között nem tarthatnak nyitva. A rendeletben meghatározták azokat az üzleteket is, amelyekre nem vonatkozik a korlátozás.
Ugyan ezen az ülésen nem szavazta meg a képviselő-testület azt az előterjesztést, amelyben kizárólag fejlesztési célokra 2,5 milliárd forint értékű kötvény kibocsátását tervezte az önkormányzat, ám a képviselők a július 18-án tartott rendkívüli ülésen mégis igennel szavaztak erre a tranzakcióra.
-A kötvénykibocsátásra a költségvetés átrendezése és a stabil gazdaságpolitika miatt kerülhet sor. A pénzből jelentős fejlesztéseket kíván végrehajtani az önkormányzat. A beruházásokkal kapcsolatos pénzügyi kérdések és a fejlesztési célok, irányok meghatározása még több képviselő-testületi ülés témája lesz a jövőben. mondta a polgármester az előterjesztés ismertetésekor.
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint tavaly 330 millió forintos működési hiány keletkezett az önkormányzatnál, de a költségvetési struktúra átrendezése nyomán idénre már 420 millió forintos működési többlettel számol az önkormányzat vezetése. A tervek szerint további átalakításokat hajtanak végre az intézményekben, amelyek eredményeként újabb megtakarítások keletkezhetnek. A kötvény kibocsátásakor az önkormányzat szem előtt tartja a fenntarthatóságot, a működőképességet, és azt, hogy a pénzeket kizárólag fejlesztési célokra használják fel. Ezt jelzi az is, hogy az összeget fejlesztési alapba helyezik el, így hosszú távon megóvják az önkormányzatot attól, hogy a pénzt más célokra fordítsa.
Az előterjesztésben leírták azt is, hogy a kötvény törlesztése érdekében semmiféle újabb adót nem vezetnek be, az emelések kizárólag inflációkövetőek lesznek. A törlesztő-részleteket a működési többletekből kívánják finanszírozni, és ezzel biztosítják, hogy az eddigi kötvények, hitelek törlesztésén túlmenően a kerületben jelentős fejlesztésekre kerüljön sor. A polgármester kitért arra is, hogy 0, 1 és 2 éves türelmi időre, továbbá forint, valamint euró alapú konstrukcióra is kérnek be ajánlatokat pénzügyi intézetektől.
Dr. Balázs Zoltán, a pénzügyi és jogi bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a kötvénnyel járó terheket a következetes gazdaságpolitikának köszönhetően tudják vállalni. A működésben olyan megtakarítást tudtak elérni, ami erre fedezetet jelent. A kötvénykibocsátás annyit jelent, hogy a pénz ugyan befolyik az önkormányzathoz, de azt nem költik el, így tehát eladósodásról nem lehet szó. Az önkormányzat a gazdasági programjában világossá teszi, hogy mire kívánják költeni, lehetőség szerint pályázaton nyerhető támogatásokkal együtt a felvett összeget. A kötvény arra kell, hogy a kerület a fejlesztések terén előreléphessen – szögezte le a bizottság elnöke.
Vizér Klára alpolgármester kifejtette: számára az lett volna a helyes út, ha az önkormányzat lezárja a költségvetési évet. Így látható lett volna, hogy megmarad-e jövőre is a működési megtakarítás, és az is kiderült volna, hogyan alakul a 2011-es év az adóbevételek szempontjából. Véleménye szerint a kötvény kibocsátásának ténye már eladósodottságot jelent, hiszen az önkormányzat bankszámlájára kerül át a hitelező 2,5 milliárd forintja, amit idővel vissza kell fizetnie. Meg kellett azonban hajolnia azon érvek előtt, amelyek rámutattak arra, hogy olyan parlamenti döntések születhetnek ősszel, amik az önkormányzat számára a külső forrás felvételének lehetőségét beszűkítik. Ha ez valóban így alakul, akkor alpolgármesterként semmiféleképpen nem szerette volna megélni, hogy az esetleges rossz döntés miatt a kerület elveszti a lehetőséget a fejlesztési céljai megvalósítására.
Július 26-án pedig az igazgatási szünet előtti utolsó testületi ülésre került sor, melyen ismét fontos témák kerültek napirendre. Miután az illetékes minisztérium pályázatot írt ki szabadtéri szabadidősport létesítmények fejlesztésére, melyen az önkormányzat is részt kíván venni, így ebben a kérdésben mielőbb döntést kellett hozni.
A kiírás meghirdetésekor a támogatási keretösszeget 170 millió forintban határozta meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Az igényelhető támogatás minimum 5 millió-, maximum 13 millió forint lehet. A pályázaton nyertes budapesti önkormányzatok 70 százalékos támogatást kapnak a minisztériumtól. A pálya kialakítását 12 hónap alatt kell megvalósítania a nyertes pályázónak. A támogatási kérelmeket augusztus 19-ig várják a szaktárcánál.
A pályázatban leírtak szerint a támogatás segítségével megépített pálya sportcélú hasznos területének legalább 24 × 12 méteresnek kell lennie. A sportpályát alkalmassá kell tenni kispályás labdarúgás és minifutball céljára, de lehetőséget kell teremteni arra is, hogy a kosárlabda, kézilabda, röplabda sportágak közül legalább kettőt játszhassanak rajta a gyerekek, illetve a felnőttek.
László Tamás polgármester a testületi ülésen elmondta, hogy már az idei évi költségvetés készítésekor elhatározta a képviselő-testület, hogy műfüves pályákat építtet a kerületben, és erre fedezetet is biztosított. Az új, 20 × 40 méteres műfüves pálya megépítésének helyére a Czabán Samu Általános Iskola udvarát javasolta a polgármester. Az udvaron létesítendő sportpályát olyan kerítéssel vennék körbe, amely elnyeli a pálya zaját.
A Czabán Általános Iskolában megépítendő műfüves pálya becsült költsége 15 millió forint, ehhez 10,5 millió forint minisztériumi támogatást kíván nyerni az önkormányzat. A fennmaradó összeget, a 4,5 millió forintot saját forrásból, a műfüves pályák létesítésére előirányzott keretből biztosítja az önkormányzat vezetése. A pályák létesítésére szánt keretösszegből, amennyiben lesz rá lehetőség, további sportpályákat is építenek a kerületben.