Menu

Döntések a testületi ülésen

2005.02.02.

A testületi ülést követő napon először Hajdu László polgármester és dr. Nagy Antal jegyző tájékoztatta a sajtó képviselőit a testület döntéseivel kapcsolatban.

Először a polgármester úr tájékoztatóját hallhattuk:
-A testületi ülésen téma volt a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2005. évi megosztásáról szóló rendelettervezet, a forrásmegosztás véleményezése. A főváros ezt megküldte számunkra: ennek kiküldött formáját, tartalmát és számait nem tudjuk támogatni, nemlegesen véleményeztük, de feltételt tettünk. Amennyiben azokat a hibákat korrigálni fogják, amelyek a 2004-es tervben benne voltak, akkor a képviselő-testületünk el tudja fogadni a forrásmegosztást.
-A testületi ülésen téli felkészülési tervet fogadtak el a képviselők, melyben minden intézménynek megvan a maga feladata: mind a szolgáltatásokban, mind a hajléktalanok eléréhetőségében több önkormányzat által támogatott telephely van, ahol a hajléktalanok fogadását és kiszolgálását biztosítjuk (hajléktalanszálló található az Aporháza utca 61.szám alatt tíz fő részére, melegedő a Családsegítő Szolgálat keretében működik). A hajléktalanok száma közel száz fő. A krízishelyzetben lévő családok részére, gyermekek számára van mód negyven fő elhelyezésére. Emellett takaróval, konzervvel és minden lehetőséggel támogatjuk őket, hogy ne kerüljenek problémás helyzetbe. Ha hidegebb lenne, természetesen közintézményt is megnyitunk a számukra. A szociális munkások ezekre fel vannak készülve. Természetesen azoknak, akik munkára alkalmasak, állással is rendelkezésre állunk, postalehetőséget, telefonálási lehetőséget, ingyenes étkezést, orvosi vizsgálatot stb. is biztosítunk a számukra. A lakosságtól annyit kérek, hogy a járdák takarításában, a síkosságmentesítésben legyenek a segítségünkre a téli időszakban.
-Mint gondolom, tudják már, az Észak-pesti Kórház január 1-jétől a főváros és a XV. kerület tulajdonába került 50-50%-os arányban. Ebben az ügyben jelentős tárgyalások folynak. Jelenleg három fő feladat áll előttünk: a Kincstári Vagyonkezelőtől a vagyonmegállapodás és -szerződés szerinti átvétele; a főváros és a kerület közötti szerződés ahhoz, hogy a vagyonhasznosításra a XV. kerület esetleg gesztori szerepet kaphasson; maga a vagyonhasznosítás, hogy ki tudjunk írni egy olyan pályázatot, hogy láthassunk, milyen érdeklődő egészségügyi és szociális befektetők lehetnek a piacon. Mindemellett egy olyan övezeti-szabályozási tervnek kell mielőbb létrejönnie, ami annak az ingatlannak az értékét megadja. A hasznosításban úgy gondolkodunk, hogy egészségügyi, szociális célokat szolgáljon a hely.
-Január elsejétől végrehajtottuk a közalkalmazottak bérfejlesztesét: éves szinten 9%-os bérfejlesztésre kerül sor két lépcsőben. Ez a plusz növekedés 280 millió forintba kerül. A köztisztviselőknél a 6%-os bérfejlesztés plusz költsége 60 millió forint.
-Első fordulóban tárgyalta a testület az ülésen, hogy úgy nevezett életjáradéki szerződés lehetőségét kínálja fel a kerületben élő olyan egyedülálló, idős emberek számára, akiknek nincsenek családtagjaik, félnek az idegen eltartóktól. Ezért az önkormányzat biztosítaná a szolgáltatásokat, fizetné a lakásrezsit a végelszámolásnál a lakásért. Ezt a koncepciót a testület elfogadta és vissza fogja hozni a későbbiekben, mint rendelet. Így azt reméljük, hogy az év második felétől a kerületben élő azon idős emberek, akik rászorulnak, hogy valamilyen támogatást kapjanak, mert nincs kihez fordulniuk- azok számára a lakásukban maradva a megélhetésük biztosítva lesz.

Dr. Nagy Antal jegyző a sajtó képviselőit tájékoztatta arról, hogy a képviselő-testület rendeletet alkotott az EU-zászló használatáról. Úgy rendelkezett ennek kapcsán, hogy az önkormányzati költségvetési szervek központi épületein az EU- zászló használatát előírja (ez 19 középületet jelent a kerületben). Az indítvány alapgondolata az volt, hogy az EU-tagsággal a kerületi közigazgatás nemcsak nemzeti, hanem valamennyi tagállami állampolgárt potenciális ügyfélként kezel, akiknek megjelenése akár információ, akár más ügyekben mindazon intézményekben lehetséges, amely önkormányzati feladatot lát el. Az EU- zászló közintézményeken való elhelyezése az Európához való tartozás jelképe, amelyet ennek megfelelően tisztelet kell, hogy övezze.