Menu

Döntések a testületi ülésen

2004.10.10.

Október 5-én volt a legutóbbi képviselő-testületi ülés, majd másnap Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János és Király Csaba alpolgármesterek és dr. Nagy Antal jegyző számolt be a sajtó képviselőinek a fontosabb döntésekről.
Először Hajdu László polgármester számolt be arról, hogy a költségvetés módosításának elfogadásával – amely szerint az önkormányzat korrigált bevétele több mint 98 millió forinttal emelkedett- a XV.kerület teljes költségvetése több mint 14 milliárd 289 millió forint.

-Ennyi szükséges az intézményrendszer működtetéséhez illetve a fejlesztési elképzelések megvalósításához. De mire is elég ez az összeg? Az intézményeink működtetéséhez 7,6 milliárd forint szükséges, a kerület kezelésében lévő utak javítása 25 millió forintot, a járdák javítása 14 millió forintot emészt fel. Idén a terveknek megfelelően tizennégy utcában 2,7 kilométer hosszúságban építenénk szennyvízcsatornát, míg hét utca kapna szilárd útburkolatot 1,6 kilométer hosszúságban, valamint az autóparkolási gondok enyhítése érdekében huszonhat új parkolóhely kialakítását tervezzük. Véleményünk szerint a fontos parkolók fizetőssé tétele nem oldaná meg a gondunkat, egyedül a teherautók parkolásának csökkentésével lehet enyhíteni a gondon. A terv már készül ehhez.
A polgármester emellett beszámolt arról, hogy folytatódik az akadálymentesítési program, mely könnyebbé teszi az oktatási és egészségügyi intézmények megközelíthetőségét illetve tájékoztatást adott a Hulladékhasznosító Mű rekonstrukciójának jelenlegi állásáról.
-Két kazánban már elkészült a füstgáztisztító, kiépült az ideiglenes energia-ellátó rendszer, s jelenleg folyik a parkosítás, a térburkolat elhelyezése. Remény van arra, hogy a tervezett határidőnél hamarabb befejeződnek a munkálatok, s valószínűsíthető, hogy a beruházás teljes összege nem éri el az eredetileg tervezett 24 milliárd forintot.
Gyurcsánszky János alpolgármester az októberi Tisztasági Hónap részleteiről beszélt a sajtó képviselőinek, ezen belül is kiemelte, hogy a rendőrséggel, polgárőrökkel és önkéntesekkel megegyezve tisztasági járőrözések vannak és lesznek a kerületben az illegális szemétlerakások megakadályozása érdekében. Az alpolgármester elmondta, hogy október 9-e mellett 16-án is lesz szemétgyűjtés, melyhez a szerszámokat s egyéb eszközöket a Répszolg Kht. biztosítja; az önkormányzat pedig a családi házas övezetben lakók számára ingyenesen biztosít zsákot, melybe a lehullott lombot össze lehet gyűjteni, a közterületesek pedig ingyen elszállítják mindezt. A sajtótájékoztatón ezt követően Guyrcsánszky János beszámolt a Mobilitási Hét sikeres lebonyolításáról, valamint az elmúlt időszakban a kerületben történt több eseményről.
Király Csaba alpolgármester tájékoztatójában elmondta, hogy a testületi élésen két rendeletet módosítottak a képviselők illetve egy újat alkottak. A módosítás a vagyonrendeletet illetve a lakás és nem lakás célú helyiségek elidegenítésére vonatkozó rendeletet érintette, melynek következménye az ügyintézés meggyorsítását eredményezheti, illetve mostantól a kerületi vállalkozók megvásárolhatják a határozott időre szerződött bérleményeiket. Az új rendelet pedig a magántulajdonban lévő bérlemények lakbéremelését érinti, ugyanis egy 1995-ös rendelet meghatározta a bérleti díj felső határát, azonban azóta a piaci viszonyok változtak, s így a lakbéreket ennek megfelelően módosítani kellett.
A tájékoztatón Dr. Nagy Antal jegyző az önkormányzati rendeletek korszerűsítéséről számolt be: a civil szervezetek támogatásáról szóló rendelet változtatásával egyszerűsödik az eljárás, míg az egyházak és felekezetek támogatásáról szóló rendelet módosításával az Egyházügyi Tanács javaslata alapján a polgármester dönt a támogatásáról. A jogharmonizáció érdekében a kerületi sporttevékenységről szóló rendeletben szükség volt pontosításra.
-Mivel a zajvédelmi rendeletben foglalt rendelkezéseket magasabb szintű jogszabály rendezi, így a képviselők az ülésen az önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezték.
A sajtótájékoztató végén Hajdu László polgármester beszámolt arról, hogy sikeres volt az idén is a kerületben a parlagfű elleni védekezés, valamint, hogy a társasházak felújításának kamatmentes támogatását kívánja folytatni az önkormányzat. A képviselők döntése alapján egy négy férőhelyes ingatlant vásárol az önkormányzat a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség számára, ahol szeretetotthon fog üzemelni. Végül a polgármester elmondta, hogy az Idősbarát Önkormányzat díjra pályázott az önkormányzat, s bár nem nyertek, de elismerő oklevelet kaptak a kiemelkedő pályamunkáért.