Menu

Dobozba zárt boldogság
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.12.09.

Nagyon megható, ha az ember egy iskola aulájába érkezve annyi boldog gyermeki arcot lát, mint amennyi a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban az elmúlt héten elé tárult.

Az örömnek volt oka, hiszen egy valódi összefogás eredményeként cipősdoboz hegyek tornyosultak a szépen feldíszített fenyőfa mellett, miközben diákok és pedagógusaik valóban szívből jövő műsorral kedveskedtek a megjelent felnőtteknek és külön kiemelve Vásárhelyi Tamásnak, aki Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának magyarországi képviselőjének.
De mi is történt ezen a délelőttön? Egy igazán rendhagyó Mikulás ünnepségre került sor, melyen számos vendég is részt vett mind az önkormányzat, mind a kerületi civil szervezetek részéről.
Elsőként Bikfalvi Borbála elnök-igazgató köszöntötte a vendégeket, és külön a Mikulást, aki egyenesen Lappföldről érkezett ide, majd a gyerekek műsora következett. Elsőként a Télapó immár eljön című mondókát és Weöres Sándor: Száncsengő című versét hallhattuk az 1.a osztályosok előadásában. Felkészítőjük: Pelyvásné Kelemen Erika volt. A 4. n osztályosok német dalokat adtak elő. Felkészítőjük: Árok Erika volt. Angol nyelvű mondókával és énekkel köszöntötték a Mikulást és a kedves Vendégeket a 4. a osztályosok. Felkészítőjük: Sánta Judit volt, majd az iskola tanári zenekara következett. Felkészülésüket Barta Viktória tanárnő segítette. Előadásukban az 1492 című film zenéjét hallhattuk.
-A december mindig a szeretetről, az egymásra figyelésről, az ajándékozásról szól. A karácsony közeledtével gyűjtést szerveztünk a Böjte Csaba által felkarolt dévai árva gyerekek részére- mondta Bikfalvi Borbála elnök-igazgatónő.
November elején „Cipős Doboz” akciót hirdettünk meg az iskolánkban és a két óvodánkban.
Arra kértük a gyerekeket, szülőket, kollégákat, hogy a számukra feleslegessé vált, nélkülözhető, de még esztétikus játékokat tegyék bele egy-egy cipősdobozba és eljuttatjuk Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott alapítványhoz, mely segítségével ezen ajándékok Erdélybe, Parajdra kerülnek, és Szenteste a parajdi sóbányában Böjte Csaba atya kiosztja az ott egybegyűlt gyermekeknek.
És most egy pár szóban szeretném ismertetni Böjte Csaba munkásságát:
Böjte Csaba 1959-ben Kolozsváron született . Ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes áldásos tevékenysége 1992-ben kezdődött, miután több helyen eltöltött szolgálata után Dévára helyezték. A dévai utcákon azonban éhesen és piszkosan kóborló árva gyermekek látványa fogadta. Ekkor az atya, az árva gyerekeket összegyűjtve leverte az évtizedek óta üresen álló, romos dévai kolostor lakatjait és új otthont teremtett számukra. Ahogy nőtt a gyerekek száma úgy lett a szomszédos panelházakból nevelőcsaládok otthona, óvoda, a kolostorból pedig iskola. Döbbenetesen nyomorúságos körülmények közül gyűjti maga köré a kilátástalan sorsú gyermekeket. Ételt, ruhát biztosít nekik, törődik taníttatásukkal, szellemi és lelki fejlődésükkel, és szeretetet ad nekik. Hogy mindez megvalósítható legyen, egy alapítványt hozott létre, amelyen keresztül több ezer tettre kész és nagylelkű ember segíti Csaba testvér gyermekmentő munkáját. Az adományok nélkül ez a tevékenység néhány hét alatt összeomlana. A Szent Ferenc alapítvány jelenleg 26 erdélyi helységben tart fent napközi otthont, több mint 600 gyermek számára. Ezen túl 15 bentlakóotthonban 700 gyereket oktatnak, nevelnek az alapítvány munkatársai.
Ezen nehéz sorsú gyerekek arcára szeretnénk egy kis mosolyt varázsolni és örömet szerezni nekik ajándékainkkal.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani intézményünk minden tagjának, gyerekeknek és kollégáknak, szülőknek és névtelen adományozóknak egyaránt,akik hatalmas lelkesedéssel munkálkodtak azon , hogy minél több ajándék összegyűljön .
A dobozokba becsomagoltuk szívünket-lelkünket és reméljük sikerül az ajándékokkal együtt egy kis örömöt becsempészni a gyermekek lelkébe.
Szeretnék köszönetet mondani a kerület civil szervezeteinek és egyesületeinek akik segítettek és támogattak minket abban, hogy ez a gyűjtési akció ilyen sikeres legyen és hogy ez a 365 doboz megteljen ajándékokkal.
Külön is szeretném megköszönni az adományokat:
-Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Közalapítványnak
-a Palota Security Kft.-nek
-a Polgári Érdekképviseleti Egyesületnek
-a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tantestületének
-a Civitalis Egyesületnek
-Bácskai Endrének, a XV. kerület díszpolgárának, az 56-os Szövetség XV. ker.-i Szervezete elnökének
-a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítványnak
-Czibik Tamás Úrnak
-Máté Gyula képviselő úrnak
-az Észak- Pesti Környezetvédelmi, Kulturális és Szabadidősport Egyesületnek
-a kerületben működő Dalnoki Labdarúgó Akadémia U-10-es korosztály gyermekeinek és szüleiknek
-a Leguán Kft.-nek
-Molnár Kati óvó néninknek , aki Rammer Évával közösen írt és szerkesztett verseskönyvének számos kötetét adományozta
-Szakács Györgyi volt kolléganőnknek, aki szabadidejét nem sajnálva nagyon sokat segített nekünk a csomagolásban.
Úgy gondolom Böjte Csaba atya szavai itt a legtalálóbbak:
“Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan oda állnak mellé.”
És most szeretném sok- sok szeretettel átadni Vásárhelyi Tamás úrnak, a Dévai Szt. Ferenc Alapítvány elnökének az ajándékokat- mondta az igazgatónő, majd Vásárhelyi Tamás mondott köszönetet a szép ajándékért és a műsorért, és meghívta a diákokat, hogy egyszer egy ilyen Parajdon tartott karácsonyi ünnepségre látogassanak el.
A program végén ismét az iskola tanári zenekara játszott, akik a Hull a pelyhes című dalt énekelték el nagy sikerrel és a diákok énekével kísérve.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló