Menu

Díszpolgárok emlékfalának felavatása
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.11.03.

November 1-jén a Rákospalotai temetőben az ’56-os Emlékhét rendezvénysorozatában emlékmű-avatási ünnepségre került sor.

A megemlékező összejövetelen a XV. kerület díszpolgárai, valamint az elhunyt díszpolgárok családtagjai mellett Gyurcsánszky János alpolgármester, dr. Nagy Antal jegyző, dr. Hercegh Julianna aljegyző, Hepp Éva, a temető vezetője, az emlékmű-kivitelező BTI Nemeskő Kft munkatársai, az alkotás készítője Berke Péter valamint önkormányzati képviselők, intézményvezetők, a pártok és egyházak vezetői vettek részt.
Először Kántás Éva, a Vörösmarty Gimnázium tanulója szavalta el Füst Milán: Szózat a sírból című versét, majd az alpolgármester tartott avató beszédet.
Gyurcsánszky János
-Az önkormányzat képviselő-testülete 2005. november 30-án döntött arról, hogy az elhunyt díszpolgárok iránti megbecsülés jeléül tiszteletükre közös síremléket állít. Az emlékművön 38 díszpolgárunk közül tizennyolcnak a neve van márványba vésve. A 18 díszpolgár között vannak munkások, gazdálkodók, pedagógusok, művészek, labdarúgók, köztisztviselők, zenészek, tanácselnök, polgármester, miniszterelnök. Eltérő életutak eltérő életpályák. Egy azonban közös bennük: nagyon sokat tettek a XV. kerületért: Rákospalotáért, Pestújhelyért, Újpalotáért, sokat tettek Budapestért és hazánkért. Példaértékű munkával, helytállással méltóak voltak a XV. kerület Díszpolgára kitüntetésre. Munkájukkal, magatartásukkal, életútjukkal példát mutattak gyerekeinknek, unokáinknak, valamennyiünknek, a jövő generációjának is.
Arra kérem Önöket, hogy a temetőben jártukban álljanak meg e síremlék előtt legalább egy percre, helyezzenek egy szál virágot, hajtsanak fejet díszpolgáraink előtt!
Gyurcsányszky János szavait követően a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának kamaraegyüttesét hallhatták a résztvevők, majd az alpolgármester és a jegyző közösen leplezték le a díszpolgárok emlékfalát.
Ezután Kádasi István díszpolgár, plébános, tiszteletbeli kanonok, kerületi esperes szentelte fel az emlékművet.
-Megkezdtük a halottak hónapját, a novembert. Szép szokás, hogy ilyenkor rendbe teszik a megemlékezők a sírokat, gyertyát, mécsest gyújtanak, s emlékeznek. Most mi is emlékezünk a díszpolgárokra, akik sokat tettek a kerületért!- mondta többek között.
A felszentelést követően a megemlékezők koszorúikat, virágaikat elhelyezték az emlékműnél, miközben elhangoztak a márványba vésett díszpolgárok neve: Beller Imre, Bátki József, Szőcs Áron, Gyökössy Endre, P. Varga Vince, dr. Lövey József, Dr. Vass László, dr. Antall József, Sárdy Mihály , Berecz Zoltánné dr., Fábián Imréné, Simonfi Sándor, Bojtor Imre, Dr. Borbély Endre, Dr. Györkös Géza, dr. Őry Imre, Dalnoky Jenő, László György, Pataki Béla.
Emlékezzünk rájuk!

Kapcsolódó cikkek:







Képes beszámoló