Menu

Díszpolgári kitüntetések

2015.05.08.

2015. április 30-án, a képviselő-testületi ülést megelőzően adták át az idei díszpolgári címeket. A javasolt személyek közül Tóth Lajos, a Csokonai Kulturális és Sportközpont vezetője, valamint posztumusz Márton Mihály atya részesült kerületi elismerésben. A „Budapest XV. kerület Díszpolgára” címet Németh Angéla alpolgármester asszony és dr. Pintér Gábor alpolgármester úr adta át.

A „Budapest XV. kerület Díszpolgára” cím adományozásának célja, hogy a helyi önkormányzat kinyilvánítsa elismerését azon személy részére, aki a kerülethez kötődő kiemelkedő tevékenységével, teljesítményével megbecsülést vívott ki, aki maradandó értéket alkotott, vagy aki életművével a kerületben vagy országosan elismerést szerzett, aki jelentős módon hozzájárult a kerület jó hírnevének öregbítéséhez, közösségének, hagyományainak gazdagításához, aki példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

Márton Mihály atya 1966-tól, felszentelésétől szolgálta az embereket és a közösségeket. A Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébánia esperes-plébánosa mindenkihez közel állt, mindenkivel közvetlen volt, mindenkihez megtalálta az utat. Hosszú, de korai, 2001-ben bekövetkezett halálával mégis rövid szolgálatot töltött be a XV. kerületben, Pestújhelyen. Igazi közösséget épített a plébánia köré.
Ő volt a kezdeményezője annak, hogy az 1970-es években épült újpalotai lakótelepnek sok éves hiány után temploma legyen. Végül az Önkormányzat által adományozott telken épülhetett meg 2008-ban a Boldog Salkaházi Sára templom.

Tóth Lajos a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatója, több mint 30 éve a kerület kulturális és közművelődési életének meghatározó alakja. A kerület közművelődési feladatellátásában aktív szerepet vállal, koordinálja a kerület kulturális életét. Több évtizedes szakmai tapasztalatával ötvözve segíti és biztosítja a kerületi közművelődési és kulturális szolgáltatások minél szélesebb körét a helyi lakosság számára.

Gratulálunk kitüntetéséhez!