Menu

Diákújságíró fesztivál a Csokonaiban

2002.06.13.

A kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) tagjai márciusban és áprilisban szinte csak egyetlen feladatra koncentráltak: egy olyan sajtónap megszervezésén dolgoztak, amely terveik szerint nem csak lendületet adhat a helyi diákújságírásnak, hanem szakmai tanácsokkal is elláthatta az érdeklődőket. A Csokonai Művelődési Központban április 26-ra tervezett fesztivál részleteiről és eredményeiről Lombos Esztert, a XV. kerület gyermek- és ifjúsági polgármesterét kérdeztük.

– Több dolog is megnehezítette az előkészületeket: először is, eddig nem volt nagy hagyománya a kerületben a diákújságírásnak. Némelyik iskolában voltak ugyan sajtókezdeményezések, ám hiányzott az a központi összefogás, amely részben segítséget, részben pedig lendületet adhatott volna a diákok sajtóorgánumainak. Célunk volt az is, hogy a meghívott szakemberek segítségével valóban ízelítőt kaphassanak a résztvevő iskolák a média minden területéről, hogy testközelből megismerkedhessenek az alapfogalmakkal, és legfőképpen, hogy azok is, akik eddig csak távolról érdeklődtek a szakma iránt, kedvet és bátorítást kaphassanak. Harmadik szempontunk pedig az volt, hogy a fesztivál alatt felmérhessük, hogyan is áll a diákújságírás a kerületben, melyek azok a területek, amelyeket támogatni érdemes, s amelyekben az elkövetkezendő időszakban pályázatok kiírásával a GYIÖK is segítséget nyújthat.
Hogy az április 26-i esemény a résztvevő iskolák mellett maguknak a szervezőknek is rendkívül sok erőfeszítést jelentett, azt bizonyította a fent említett kéthónapos előkészület. Ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy olyan előadókat találjanak, akik nem csak hitelesek a diákok számára, hanem szakmai szempontból is segíteni tudják a kerületi diákújságírást.
– Többször is úgy éreztük, hogy nem tudunk majd megbirkózni a feladattal – árult el néhány titkot Lombos Eszter az előkészületekről is -, a meghívott vendégekkel szinte naponta egyeztetni kellett, volt akinek a munkája közbeszólt, ezért az utolsó pillanatokban mondta le a részvételt, ráadásul csak a célegyenesben derült ki, hogy velünk egy időben a Diákújságírók Országos Egyesülete is egy hasonló rendezvényt szervezett Gödöllőn, és nagyon kellett vigyáznunk, hogy a két program – elsősorban a vendégek miatt – ne ütközzön egymással. A legnagyobb fejtörést azonban az jelentette, hogy nem tudtuk előre, a kerület iskolái milyen mértékben mozgósíthatóak, hogy mennyire veszik komolyan a GYIÖK meghívását, és hogy a diákok számára mennyire lehet vonzó a fesztivál előzetesen meghirdetett programja.
Utólag talán nem túlzás azt állítani, hogy siker koronázta a GYIÖK-erőfeszítéseket. A fesztiválon 11 iskola – közülük a Szent Korona például két csapattal is – képviseltette magát a Csokonaiban. Ennek fontosságát Hajdu László polgármester is kihangsúlyozta megnyitó beszédében, és kifejtette, hogy az „ifjú képviselők” által szervezett esemény mindenképpen méltó arra, hogy a jövőben akár kerületi hagyományt is teremtsen.
– A fesztiválra nevezett iskolák diákújságjaiból április 26-án egy rögtönzött kiállítást tartottunk azzal a céllal, hogy a vendégek mellett, minden résztvevő betekintést nyerhessen a többi intézmény sajtójába – folytatta a programfelelős GYIÖK vezetője – A nap egyik házigazdája volt Zubreczki Dávid is, a 2Zsiráf magazin szerkesztője, aki a beérkezett iskolai lapokat szakértő szemmel értékelte, és emellett tanácsokat is adott az érdeklődőknek.
A fesztivál részeként a nevezett iskolák – szerkesztőségek -, egy játékos versenyen is részt vehettek. A feladatok túlnyomórészt a kreatív fantáziára, valamint az adott helyzetekben történő rögtönzésekre épültek. A GYIÖK elképzelése szerint a tét nélküli vetélkedő kiválóan alkalmas arra, hogy az előadások között is éberen tartsa a diákok figyelmét.
– A programokat úgy próbáltuk összeállítani, hogy a média minden területéről ízelítőt kaphassanak a fiatal újságírók – tért át „az év eseményének” értékelésére Lombos Eszter – Így a Junior Magazinnak és a 2Zsiráfnak köszönhetően nem csak az írott sajtóról, és a profi ifjúsági lapokról ejtettünk szót, hanem a korosztályos érdeklődésben jártas felnőtt újságírók tanácsokat is adtak az iskolai lapok szerkesztéséhez. A nap kétségkívül leglátványosabb eseménye a televíziós szakmával való ismerkedés volt: Paor Lilla, a Magyar ATV műsorvezetője a műhelytitkok mellett egy rögtönzött stúdióba is meghívta a csapatok tagjait. Berek Péter, a Civil Rádiótól jött a fesztiválra, és a kereskedelemi, valamint az iskolarádiózás tudnivalói mellett még egy nyári riporteri munka lehetőségét is felajánlott a kerület fiatal újságíróinak. A délutáni program részeként egy igazi sztárvendég is megtisztelte a rendezvényünket: Bombera Krisztina, a Tv2 műsorvezetője, aki a tavalyi szeptember 11-i New York-i merénylet helyszíni tudósítója volt, egy rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, amelyen a csapatok tagjai kérdeztek, s ő, mint leendő oktatási miniszter válaszolt nekik. Szenzációs sikere volt az eseménynek, nem csak a diákok és az ismert műsorvezetőnő, hanem minden külső szemlélő egyaránt nagyon élvezte a játékot.
A vetélkedő, melynek részét képezte egy írásbeli teszt, cikkírás, a GYIÖK vezetője által említett televíziós riportkészítés, valamint a sajtótájékoztató, egyelőre még a középiskolák sikerét hozta: az elsőséget a László Gyula csapata szerezte meg, megelőzve a Károly Róbert és a Kontyfa diákjait, ám mindenkinek az volt a véleménye, hogy az erős mezőnyben az általános iskolás csapatok is kiválóan teljesítettek. Márpedig ez annak az esélyét is előrevetítette, hogy a fesztivált a következő esztendőben is megrendezik a mostani esemény szervezői.
– Hajdu László polgármester úr is kiemelte annak a fontosságát, hogy az ilyen típusú fesztiválok, konferenciák megérdemlik, hogy hagyománnyá váljanak a kerületben – zárta a beszélgetést a GYIÖK polgármestere – Nekünk is ez lenne a célunk, s bár utólag is azt mondom, hogy rendkívül nagy felelőséggel járt az esemény megszervezése, a diákok valamint a meghívott vendégeink lelkesedését látva, úgy gondolom, hogy jövőre lesz még folytatása a kezdeményezésnek.