Menu

Csomópont Záróparti

2011.03.13.

Március 18-án lesz a Csokonai Művelődési Központ a Csomópont Záróparti. A program kapcsán március 10-én sajtótájékoztatóra invitálta Tajti Réka projektmenedzser az érdeklődőket, melyen a záró rendezvényen fellépő Preszy és Parola nevében Preszmayer Katica énekes-, a Steel Orange nevében Karacs Miklós énekes-gitáros, míg a tehetséges gyerekeket és fiatalokat mindig is támogató Benkő László, billentyűs-zeneszerző, az Omega együttes tagja, jelenleg a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője is részt vett, valamint szólt a jelenlévőkhöz.

A sajtótájékoztatón a gyerekek közül többen is adtak ízelítőt a március 18-i rendezvény programjából, így a Szent Korona Általános Iskola diákjai többek között gyimesi népdalokat énekeltek, valamint mambót adtak elő, míg a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola növendékei Preszy és Parola Csillagok, csillagok című népdalátiratára táncoltak.
Tajti Réka, a polgármesteri hivatal OMIS osztályának munkatársa, egyben a program projektmenedzsere az alábbiakban foglalta össze a rendezvénysorozat fontosságát.
-Az ifjúsággal foglalkozó szervezeteknek és szakembereknek a feladata a megfelelő otthonos, környezeti feltételek kialakítása a felnövekvő fiatal korosztály számára, ahol jól érezhetik magukat, vagyis ahol kiszámíthatóak életviszonyaik, ahol problémák esetén szakértő segítséget találnak azok megoldásához, és ahol felkészülhetnek a felelősen élő és cselekvő magyar állampolgárként és Európai Uniós polgárként való felnőtt életre.
Alaptétel, hogy a fiatalok azon feladatokat, igényeket, melyeket az ifjúság önszervező módon meg tud oldani, ahhoz a fiatalokkal foglalkozó szakemberek szükséges feltételeket biztosítsák, támogassák, de a lehető legnagyobb teret biztosítsák a képességeik, tehetségük kibontakoztatására. Legyen evidens, hogy a kérdésekre lehetőleg ott szülessen válasz, ahol azok felmerülnek, esetünkben a gyermek- és ifjúsági közösségekben (szubszidiaritás elve).
Ez a rendezvény a XV. kerületi fiatalok fejéből pattant ki, melynek a GYIÖK vezetők az élére álltak. A különlegessége a programnak, hogy kerületi kötődésű művészek, zenekarok, a Preszy és a Parola és a Steel Orange a program mögé álltak, melynek eredménye a közös zenélés lesz. Ezt persze számos egyeztetés, próba előzi meg.
A fiataloknak nem arra van szükségük, hogy mások képviseljék érdekeiket, vagy, hogy mások oldják meg helyettük a problémáikat. Sokkal inkább arra, hogy eszközöket kapjanak erre, hogy önszerveződési lehetőségek birtokába jussanak, és ezzel élni is tudjanak. Nem egészen tisztázott még a fiatalok körében sem a diákönkormányzatok szerepe: sokan elsősorban programszervezőnek tekintik, talán az értelmes programok egyébként jellemző hiánya miatt.
A művészeknek és a segítő tanároknak ahhoz kell segítséget nyújtani, hogy a fiatalok felismerjék saját képességeiket, kialakulhasson bennük az a kreatív, rugalmas, kezdeményező magatartás, amely jövőbeni boldogságuk fontos alapja lehet: munka, szabadidő, társas kapcsolatok vonatkozásában.
Fontos egy ifjúsági referens, aki ezzel a területtel, feladattal megbízott állandó referens, a célok, feladatok koordinátora. Bártfay Péter, a XV. kerületi Önkormányzat munkatársa segíti az ifjúsági önszerveződések munkáját, összekötő kapocsként vesz részt a mindennapi munkában.
A Záróparti, mint tehetségkutató program az értelmes szabadidőtöltés feltételeinek biztosítását helyezi előtérben, ezt prevencióként, megelőzésként kiemelt fontosságúnak tartja.
A fiatalok leggyakrabban látogatott szabadidős, rekreációs célú helyszínei elsősorban a város bevásárló központjai, másodsorban a pizzériák, sörözők és éttermek, de természetesen a diszkók, partik és gyorséttermek is kedvelt találkozó és szabadidő eltöltési helyszínei a fiataloknak. Jellemző, hogy a hagyományos kulturális, művelődési intézményeket viszonylag kevesen említették (mozi, művelődési házak, könyvtár, színház, koncertek). Pedig a biztonságos szórakozás fontos helyszínei lehetnek. Cél, hogy az előre mutató tehetségkutató program biztonságos helyen, szakmai háttértámogatással valósuljon meg. Mi a fiatalokat közelíteni kívánjuk ehhez a helyszínhez, így az egyik művelődési házunkat, a Csokonai Művelődési Központot jelöltük meg helyszínként.
A legtöbb fiatal a koncerteket hiányolja, a híres emberekkel történő közönségtalálkozókat és a fesztiválokat. A zenekarok tagjaival való együttgondolkodás, együtt dolgozás és fellépés hatalmas élmény a hátrányos helyzetű, sokszor a lehetőségek beszűkülésében élő passzív, de tehetséges fiataloknak, akik most lehetőséget kapnak saját képességeik megismerésére, tehetségük kibontakoztatására. A program tervei között szerepel, hogy a zenekarok a tehetséges fiatalokat továbbviszik a fellépéseikre, koncertjeikre, fesztiválokra.
Ezen a partin a program a meghirdetett lehetőségekre történt jelentkezések alapján fog realizálódni, jelenleg még képlékeny. A napi programot a tehetséges fiatalok fellépései fogják meghatározni, az lesz a program, amely területen felvállalják a bemutatkozást.
A profi háttér, a zenész szakma támogatása, a próbák eredménye alapján „ütős” program várható. A lelkesedés hatalmas a szervezők és a jelentkező szereplők részéről is.
Reméljük, a program példa értékű lesz más fiatalokkal foglalkozó szervezetek részére is, a szakmaközi együttműködés felhasználva, a fiatalok tehetségére, érdeklődésére alapozva meg tudjuk szólítani a virtuális térben élő fiatalokat- adott tájékoztatást Tajti Réka.

A program a TÁMOP 5.2.5. Csomópont – Ifjúsági Információs Pont kialakítása című pályázat keretében valósul meg.

Kapcsolódó hanganyagok:



Kapcsolódó linkek:

Képgalériák

Ifjúsági Tehetségpont záróprogramjának sajtótájékoztatója