Menu

Csokonai, Lila Galéria, Zsókavár Galéria I.
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.11.09.

Nem felsorolni igyekszem a kerület kiállítóhelyeinek egy részét, csupán arra hívom fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban három helyen nyílt kiállítás a kerületben: Gruber Béla, az igazán fiatalon elhunyt festőművész életmű-kiállításának egy része a Csokonai Művelődési Központban, a Rákospalotai Képzőművész Klub őszi bemutatkozó tárlata a Lila Galériában, míg Ványai Magdolna festőművész alkotásai a Zsókavár Galériában láthatóak az elkövetkező hetekben.

Gruber Béla alkotásainak egy szeletét tekinthetik meg a látogatók Rákospalotán, hiszen ugyanezekben a napokban Debrecenben a Déri Múzeumban is rá emlékeznek egy nagyobb tárlattal. Ám a szűkebb pátriánkban látható kiállítás egyik különlegessége, hogy a megnyitót osztálytársa, az elismert grafikusművész, kerületünk lakosa Gyulai Líviusz tartotta. Ő így emlékezett a kortársra, alkotótársra:
-1956 szeptemberében kezdtük javarészt frissen érettségizett fiatalok a főiskolát?Első évben mindenki azon a szakon járt, amire eleve felvételt nyert: grafikus, festő, restaurátor- mondta, majd elmesélte, hogy másodévtől általános szakon folyt a képzés, s így került a Kmetty osztályba többedmagával, így Gruber Bélával együtt.
Gyulai Líviusz a megnyitón ezek után személyes élményeiről beszélt: hogyan élték meg, mint Kmetty tanítványok az elismert, nagytekintélyű mesterrel töltött napokat.
-Csodálatos év volt. Kiderült a mesterről, hogy kiváló pedagógus is, nemcsak kiváló művész, aki kollegaként viszonyult hozzánk. Ő az idős mester, magával egyenrangúnak tekintve mindnyájunkat?Minden beállítás előtt megvette nekünk a festéket…s pénzzel támogatta stikában, akit erre méltónak ítélt.
Gruber Béláról szólva Gyulai Líviusz elmondta, hogy Kmetty csak a legszükségesebb instrukciókkal látta el a hallgatót, s azt is nagyon tapintatosan tette.
-Mikor letettük az ecsetet, ő hazavitte a csendéleti beállítást, s otthon megfestett még pár képet- mondta Gruber Béláról. Reggel pedig makulátlan fehér, kihajtott nyakú ingben megjelent a műteremben és a közösen használt festéktubusok egyre lilább színűek lettek Bélus Gauguin kedvenc színével gazdagodva.
A következő évben Kmetty nyugdíjba ment, s a jó kis társaság szétszóródott, s más-más mesterekhez kerültek. Ez egyben azt is jelentette, hogy Gruber Béla elveszítette értő, támogató mentorát.
-Szerencsére még maradék alkotói erejével felvértezve befejezte életművét. Példát mutatott nekünk, mindnyájunknak, akik gyengék voltunk megcselekedni, amit ő, az első léghajósok bátorságával megtett. Élete és művei szerves egységben állnak az utókor előtt.

Gruber Béla (1936-1963)
1952-56 között az óbudai Hajógyárban dolgozott, majd felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára. Nem mindennapi tehetségét főiskolai mesterei Kmetty János és Bernáth Aurél korán felfedezték és elismerték, ennek ellenére a hatvanas évekbeli képzési rendszer szigora különösen megnehezítette a már kialakult művészi látásmóddal rendelkező ifjú tanulmányait. Főiskolásként idegszanatóriumba került. Festőműterem címmel megfestett diplomamunkáját korai halála miatt már nem tudta befejezni. Rövid élete alatt több mint ezer alkotást készített, melyet számos emlékkiállítás keretében láthattak az érdeklődők az ország számos pontján.

Gruber Béla alkotásaiból álló kiállítás a Csokonai Művelődési Központban november 19-ig látogatható.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló