Menu

Csodaidők a Zsókavárban

2012.04.16.

A Zsókavár utcai könyvtárban. Görgey Etelka (Raana Raas) Csodaidők-tetralógiájának frissen megjelent, ötödik kötete apropóján tartottak találkozót április 14-én, tíz órától.

Pontosabban – miként a meghívón szerepelt – író-olvasó találkozóval fűszerezett könyvmegjelenési partit, Időcsodák – Elágazó utak címmel. Az ingyenes programot a FSZEK Bosnyák utcai és Zsókavár utcai könyvtárai közösen szervezték. Görgey Etelka a regényfolyam új, ötödik kötetéről, munkásságáról, fordítói tevékenységéről is beszélt a találkozó keretében. Kérdést kapott bőven, hisz nagyon sokan érkeztek a rendezvényre, – többen messziről, vidékről is. A szerzőnek, illetve köteteinek ugyanis a moly.hu –n népes rajongó tábora van, s örömmel vesznek minden lehetőséget a találkozásra. Mégis, valószínűleg akadnak az olvasók közt, akik nem ismerik a szerzőt, vagy a regénysorozatot. Ki ő, s mi lehet a kötetek– a látogatók, rajongók számán is mérhető – sikerének titka?
Görgey Etelka 1974-ben született Komlón. Műfordító, teológus, hebraista, és református lelkész egy személyben. Hobbija a nyelvészet és a nyelvtörténet, három európai nyelven beszél, több holt nyelv ismerője. Családjával Pálfán él. Férje lelkész és festőművész, két gyerekük van. Csodaidők c. regény sorozatának első kötete Az ogfák vöröse címmel 2006-ban, a második kötet, a Kiszakadtak 2008-ban jelent meg az Animus Kiadó gondozásában; a harmadik kötet, az Árulás 2009-ben, a negyedik, a Hazatérők 2010-ben a Shremeya Kft. kiadásában.
A Raana Raas nem a hagyományos értelemben vett írói álnév. Ő a történet egyik szereplője, aki a leírtak értelmében, az események után írja meg visszaemlékezéseit. Visszaemlékezéseit -a jövőről. Mert, hogy maga a történet a jövőben játszódik, cselekménye 3920-ban kezdődik. Így azt mondhatnánk, sci-fi-ről van szó. A cselekmény fűzése alapján azonban inkább családregénynek társadalomrajznak nevezhető, s ha valós eseményeket dolgozna fel, vitathatatlanul történelmi regény lenne. Raana, visszaemlékezve, dokumentálva az eseményeket, 3960-ban írja meg a korábban történteket.
Egyik kritikusa, Dr. Gombos Péter gyermekirodalom-kutató – a Family Magazin-ban így ír a kötetelről: Miközben sci-fit olvasunk, nem az űrhajók, a technika csodái a fő téma, hanem az emberi közösségek létformái, a hagyományok tisztelete vagy épp a lázadás ezek ellen. Az, hogy hogyan működhet jól egy család, hogy kinek milyen felelőssége van egy kisebb vagy nagyobb közösség működésében. Mindezt több szereplő szemszögéből ismerjük meg, kalandok, zgalmak során, helyenként krimiszerű feszültség mellett.”
Mint a könyvtár vezetőjétől, Tárnyikné Szepessy Zsuzsannától megtudtam, a rendezvényeiket számba véve is nagy sikerként könyvelhető el a találkozó. Sajnos, anyagi okokból nem tudnak a korábbi gyakorisággal programokkal kirukkolni, de ezúttal szerencséjük volt. Görgey Etelka pontosan ismeri a könyvtárak helyzetet, s elkötelezetten, segítőkészen állt a felkéréshez.
-Azt tervezzük, hogy alkalmilag rendezünk hasonló programokat, főként friss, új kötetes, kortársszerzőknek lehetőséget adva a bemutatkozásra – mondta.