Menu

Csöcsiang-i impressziók

2009.05.18.

Az elmúlt héten a Kínai Márkák Üzleti Fórumának részeként fotókiállítás nyílt az AsiaCenterben, ahol bemutatták Kína egyik legdinamikusabban fejlődő tartományának, Csöcsiang-nak természeti szépségeit, kulturális örökségeit.

A Csöcsiang-i Tartományi Fotóművészek és az AsiaCenter kölcsönös támogatásával, a Csöcsiang Tartományi Népi Külkapcsolatok Baráti Társasága, a Csöcsiang Tartományi Irodalmi és Művészeti Körök Szövetsége, valamint a Magyar-Kínai Baráti Társaság együttes rendezése eredményeként nyílt a fotótárlat, ahol a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok 60.évfordulóján hatvan művészi alkotás mutatja be Csöcsiang természeti szépségei mellett gazdag kulturális és történelmi emlékeit, valósághűen dokumentálva a két nép közti kapcsolatokat.
Csöcsiang kreatív kultúrájának különlegessége a szárazföldi és a tengeri kultúrák ötvözetében rejlik. A sokéves nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően keveredik a kínai valamint a nyugati kultúra. Kína művészeinek, kulturális nagyjainak 1/6 része, több mint ezer művész a tartományban él, vagy onnan származik.

A tartomány kulturális öröksége több ezer éves múltra tekint vissza. Hétezer évvel ezelőtt itt alakult ki a Hemudu kultúra, mint a kínai civilizáció egyik bölcsője, valamint a hántolatlan rizstermesztés szülőhazája. A 4200- 5300 évvel ezelőtti Liangzhu kultúra Kína másik jelentős proto-civilizációs csúcsa. A Liangzhu-i ember legfontosabb hozzájárulása az emberiség fejlődéséhez a selyem és a jade-faragás találmánya volt.

A történelmi múltnak, a kiemelkedő kultúrának, az egyedi természeti adottságoknak köszönhetően Csöcsiang joggal érdemelte ki a „hal és rizs födje”, a „selyem hazája”, a „turistaparadicsom” és a „gazdag kulturális örökség földje” jelzőket.

A kiállításmegnyitón többek között Rudolf Riedl, az AsiaCenter ügyvezetője, valamint Varjú László államtitkár mondott köszöntőt.