Menu

Családi életre nevelés

2002.05.20.

A XV. kerületi önkormányzat szervezésében a családi életre nevelésről tartottak április 15-16-én nemzetközi konferenciát a polgármesteri hivatal dísztermében. Az alkalomra – amely az elmúlt év alatt már a negyedik ilyen szintű szakmai rendezvény – a XV. kerület testvérvárosai, Kassa, Obervellach, Bécs XXIII. kerülete, Mosonmagyaróvár küldöttei is delegálták küldöttségeiket, és vendégek érkeztek Kecskemétről, Pécsről és Salgótarjánból is.

Ambrus János alpolgármester köszöntője után a rendezvényt Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes és Pálinszki Antal, a fővárosi és a XV. kerületi oktatási bizottság elnöke nyitotta meg. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta a párkapcsolatok kultúrájára és a családi életre való nevelés fontosságát, mondván, rohanó világunkban, amikor egyre kevesebb időt fordíthatunk egymásra, embertársainkra, ezek alapvető fontosságúak. Szülő bárki lehet, nem vizsgálják a rátermettségét, de az lenne ideális, ha erre az igazi emberi hivatásra is felkészülten vállalkozhatnának a fiatalok. Gyermeket nevelni annyi, mint eljuttatni az önmegvalósításig – ehhez pedig szereteten és boldogságon keresztül vezet az út. A család alapja a harmonikus párkapcsolat, amelynek kialakítása és megtartása szintén nem könnyű feladat, tehát erre is fel kell készíteni, nevelni kell a fiatalokat. A konferencia témái (az optimális családtervezés, az optimális családi nevelés, az érzelmi élet és a szexuális nevelés) alkalmasak e sokáig elhanyagolt pedagógiai terület legfontosabb elemeinek átfogására – mondta a főpolgármester-helyettes asszony. Pálinszki Antal méltatta a XV. kerület aktivitását a magas színvonalú szakmai-pedagógiai tanácskozások megszervezésében, hiszen egy év alatt hasonlóan széles szakmai kör számára rendeztek itt bűnmegelőzési, drogprevenciós, sportpedagógiai konferenciát is. Kevés kerület büszkélkedhet hasonlóan kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal és ilyen szintű szakmai rendezvényekkel – emelte ki a fővárosi oktatási bizottság elnöke, majd a résztvevők figyelmébe ajánlotta a konferencia nívós előadói gárdáját. Csizmadia Ferencné Nemes Mária, a Magyar Pedagógiai Társaság Családpedagógiai Szakosztályának elnöke „A családi életre nevelés szemlélete és módszertana” címmel tartott előadást. Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus, a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány vezetője a genetikus szemszögéből beszélt az optimális családtervezési szolgálatról. Dr. Neszt Kálmán főigazgató főorvos „A család születése” címmel azokat az élményeit osztotta meg a hallgatósággal, amelyet a munkája közben szerzett. Előadásában kiemelte, hogy a gyermek közös várása, a gyermekszületés időszakának felelősségteljes, egymást segítő, közös megélése megalapozhatja, összekovácsolhatja a párkapcsolatokat, a családi élet fundamentuma lehet.
A szexuális nevelésről dr. Erős Erika, az Országos Egészségfejlesztési Modell szexuálpszichológusa tartott előadást. Az egri főiskola professzora, dr. Mészáros Ilona előadásának címe „A családi életre nevelés a felsőoktatásban” volt, dr. Füle Sándor főiskolai tanár pedig a párbeszéd lehetőségeiről szólt a szülők és a pedagógusok között. Dr. Ranschburg Jenő pszichológus (képünkön) előadásának címe „Szeretetkapcsolat” volt, dr. Schaffhauser Ferenc, az ELTE egyetemi docense pedig „Az értelmes életre nevelés” címmel tartott előadást. Kedden hallhatták a réstvevők dr. Bíró Endre jogász előadását a gyermeki jogokról, majd a munka szekcióüléseken folytatódott.