Menu

Család-rend-szer

2012.06.28.

Június 26-át – az ENSZ döntése alapján 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon. Huszonöt évvel ezelőtt az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására van szükség. Az idei év üzenete: A drog nem játékszer.

Ha nem is pontosan ezen a napon, hanem egy nappal korábban, június 25-én került sor a Drogprevenciós Alapítvány családprogramjának záró eseményére az Újpalotai Közösségi Házban.
A programsorozat még január végén vette kezdetét, melyen több érintett, így Babett, anya, felépülő függő és Bolyácz Árpád, apa, talpra állt szenvedélybeteg, segítő is részt vett. Most újból eljöttek a szakemberekkel együtt, hogy beszámoljanak a marokszámú érdeklődőnek, mi történt velük az elmúlt időszakban.
Amint Babett elmondta, festésből él jelenleg. Sajnos, a gyerekei távol vannak tőle a volt férjénél, de igyekszik olyan munkát találni a közeljövőben, ami hozzásegíti, hogy a lányai közelébe költözhessen.
Árpi még nyitottabb a világ felé: szociális gondozónak tanul, vizsgákra készül. Emellett önsegítő körbe és színházi műhelybe is jár. A sok-sok tevékenysége mellett autodidakta módon gitározni tanul. Kamasz lányával most kezd igazi apa-lánya kapcsolat kialakulni, mivel lassan tíz éve nem vele él. Nyáron egy hónapot töltenek majd együtt Sikerült mind a párkapcsolati-, mind a munkahelyi válságán is keresztüllendülnie.
A program alkalmával két filmet tekinthettek meg az érdeklődők. -„CSALÁD- REND- SZER”- összefoglaló a Drogprevenciós Alapítvány családprogramjáról munkacímű filmek a felépülők élettörténeteivel foglalkoztak.
-Ugyanaz az esemény volt két helyszínen, ám mégis különböztek egymástól. A második más rétegben világította meg az élettörténeteket. Az első részben az események narratív elemei-, a másodikban inkább az érzelmi vetületei kerültek előtérbe- mondta Geist Gábor a Drogprevenciós Alapítvány társkoordinátora, aki az elhangzottakhoz hozzátette, az alapítvány készített egy mini-szórólapot, hogy hol, milyen családkonzultációs lehetőség van, de kibővítik szülőcsoportok, józanságmegtartó csoportok összejöveteleinek listájával
-Még nem látjuk az új pályázatokat, de bízunk benne, hogy lesz majd új. Addig is az ambulancián próbálunk ingyenes konzultációkat tartani a szerhasználók- és családtagjaik számára.