Menu

Csak semmi pánik

2019.03.25.

Nem lesz létszámleépítés a XV. kerület intézményeinél és cégeinél, mindenki rendben és időben megkapja fizetését, a jogszabályokban előírt béremelését és a cafeteriát a tavalyi szinten, a kerület pedig rendben működik tovább.

Pánikra semmi ok, nem kapcsoljuk le a villanyt, a kerület elfogadott 2019-es költségvetési rendelet nélkül is rendben működik tovább, a kötelező feladatok ellátásához mindenhol biztosítottak a személyi és tárgyi feltételek. Ezekkel a szavakkal kezdte a XV. kerület önkormányzati intézményei vezetőinek tartott tájékoztatóját pénteken Németh Angéla polgármester a hivatal dísztermében. A kerületi óvodák, bölcsődék, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény (EGI), az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI), a Gazdasági Működtetési Központ (GMK), a Csokonai Kulturális Központ (CSKK) intézményvezetői, intézményvezető-helyettesei, telephelyvezetői, gazdasági vezetői részvételével megtartott pénteki munkaértekezleten a polgármester hangsúlyozta:

  • Az önkormányzati intézményeknél és cégeknél nem lesz elbocsátás, nincs létszámstop, az álláspályázatok lefolytathatók, a 2018-ban jóváhagyott álláshelyek pedig betölthetők.
  • A dolgozók rendben és időben megkapják bérüket, illetve, ahol ezt törvény írja elő (minimálbér, garantált bérminimum), az emeléseket is.
  • Rendben és időben megérkezik majd a 2018-ban az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum (ÖÉF) által elfogadott határozott idejű kereset-kiegészítés is az ágazati bérpótlékban nem részesülőkhöz, a GMK munkavállalóihoz és az egyéb intézményeknél dolgozó technikai dolgozókhoz.
  • Mindenki megkapja a tavalyi mértékű, havi 8 ezer forint értékű cafeteria-juttatást is, amely a törvényi változások nyomán 2019-től SZÉP-kártyára érkezik majd. (Ehhez a munkavállalónak szerződést kell kötnie az OTP-vel, és meg kell határoznia, milyen „zsebekbe” kéri a juttatást.)
  • Mindenki megkapja a munka- és védőruhát, az EGI dolgozói részére gyógypapucsot is biztosít az önkormányzat.
  • Mindenki megkapja a bankszámlaköltség-térítést.
  • Minden érintett megkapja a jubileumi jutalmat.

Ameddig azonban nincs elfogadott költségvetés:

  • A kerületi határozott idejű kereset-kiegészítések egyelőre elmaradnak.
  • Nem adható meg a költségvetés-tervezetben szereplő, a jogszabályokban előírtnál magasabb, önként vállalt béremelés
  • Nem fizethető ki a szintén önként vállalt, a differenciálásra is lehetőséget adó bérelem, a Palota-pótlék.
  • Nem fizethető ki az ugyancsak a 2019-es költségvetésben szereplő, önként vállalt cafeteria-emelés, amely havi plusz ezer forintot jelentene.
  • Bizonytalan a hűségjutalom kifizetése.
  • Nem adható be fizetésielőleg-kérelem.

Minden, a 2019-es költségvetési tervezetben szereplő, önként vállalt bérelem és juttatás visszamenőleg, azaz januártól jár, amennyiben az önkormányzatnak sikerül megalkotnia költségvetési rendeletét.

Nem kapcsoljuk le a villanyt

Németh Angéla az ugyancsak pénteken a Gazdasági Működtetési Központban (GMK), majd a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben (EGI) összehívott állománygyűlésen is nyomatékosan hangsúlyozta a dolgozóknak, és ezt az önkormányzat érintett főosztályainak (közgazdasági, szociális) vezetői is megerősítették: az intézmények továbbra is minden törvényben előírt kötelező feladatot ellátnak, és ehhez minden feltétel biztosított lesz számukra. Elfogadott költségvetési rendelet nélkül is zavartalan lesz tehát az egészségügyi ellátás, a közétkeztetés, és a GMK szakemberei biztonságos munkafeltételek mellett végezhetik kötelező feladataikat (hibaelhárítás, gallyazás, óvoda-, iskolaudvarok karbantartása, homokcsere, rovarirtás, stb.). Az intézmények biztonságos működéséhez adottak a tárgyi feltételek (takarítószerek, nyomtatványok, informatikai háttér stb.), ám ezek beszerzésekor a költségvetés elfogadásáig a vezetők csak rövidtávon gondolkodhatnak.

Lesz napközis tábor

Az önkormányzat vezetése úgy döntött, bár nem kötelező feladat, de biztosan lesz nyári napközis tábor, ám a balatoni tábor megnyitása egyelőre bizonytalan, mert annak biztonságos működéséhez olyan munkákat kellene elvégezni, amelyek költségvetés híján nem rendelhetők meg. Bizonytalan a rendezvények megtartása is. Majálist nem tervezünk, mert annak megszervezéséhez egy már esetleg elfogadott költségvetéssel is kevés az idő, kérdéses az egészségnap, és költségvetés híján a május 26-i EP-választás is csak komoly megszorításokkal lesz lebonyolítható – hangzott el a tájékoztatókon, ahol Németh Angéla minden dolgozótól azt kérte, a nehézségek ellenére is az eddigi magas színvonalon végezzék tovább munkájukat. A polgármester azt is hangsúlyozta, az önkormányzat vezetése továbbra is mindent megtesz azért, hogy a kerületnek minél előbb megszülethessen a költségvetési rendelete. Erre leghamarabb az április 2-i képviselő-testületi ülésen kerülhet sor, ahol az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok dolgozói is hozzászólhatnak a költségvetés vitájához.

A RÉPSZOLG teszi a dolgát

Németh Angéla polgármester és az illetékes főosztályok vezetőiből álló csapata a hétfői munkakezdéskor az önkormányzati tulajdonú területek, zöldterületek karbantartását végző RÉPSZOLG környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Nonprofit Közhasznú Kft. dolgozóit is tájékoztatta a kialakult helyzetről és a legfontosabb teendőkről. A kerület első embere itt is azt hangsúlyozta, hogy a cégnél biztosan nem lesz elbocsátás, és az önkormányzat mindent megtesz, hogy közmunkaprogram is rendben folytatódjék. Hangsúlyozta azt is, mindenki továbbra is rendben és időben megkapja a fizetését, illetve a törvény előírta emeléseket (minimálbér, garantált bérminimum), az önkormányzat pedig minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a cég elvégezhesse kötelező feladatait a kerület rendjéért és tisztaságáért. Néhány beruházásról azonban elfogadott költségvetés híján egyelőre le kell mondani – hívta fel a figyelmet Németh Angéla. Bizonytalan a gyalogos-átkelőhely felfestése a Sződliget utcánál, még várni kell a sportpályák, a „dühöngők”, a kutyafuttatók kialakítására, és elmaradhat a Vasgolyó utca tervezett felújítása is. Németh Angéla megköszönte a RÉPSZOLG dolgozóinak munkájukat, és arra kérte őket, az átmenetileg nehezebbé vált körülmények közt is őrködjenek úgy a kerület rendje és tisztasága felett, ahogyan azt eddig tették.