Menu

Csak a jók mennek el-hatvan év alkotóművészet

2007.05.16.

Ohmann Béla és Erdey Rezső tanítványa volt Kirchmayer Károly szobrászművész. Igen, csak volt…mert május 13-án reggel még a teáját megitta, majd ledőlt még egy kicsit pihenni. S elaludt…örökre.

A szobrászművész még nemrégiben, nincs négy hónapja, amikor a Csokonai Művelődési Házba elhozta alkotásainak töredékét, hogy megmutassa, élete teljében van. Ám valahogy már akkor sem az a huncut mosolyú úriember volt, mint amilyennek korábban ismertünk.
Egy kicsit morgott. Morgott azért, mert nem tudott dolgozni. Pedig ő szívesen tette volna a dolgát, ám a kis műhelye felújítás alatt volt. Neki pedig hiányzott a nagy kalapács, s az anyag…a márvány, a kő, s a munka. Akkor még ő is bízott abban, hogy talán, majd egyszer még az álmait anyagba öltheti.
Kirchmayer Károly nevét az elmúlt hetekben többször is hallhattuk, hiszen ő alkotta meg Antall József szobrát, azt a szobrot, amely eltűnt a Pestújhelyi térről, majd megtalálták Csepelen. Karcsi bácsi azonban azt már nem élhette meg, hogy a szobor- immáron sokadszor épségben visszakerüljön a helyére.
Kirchmayer Károly 84 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Máramarosszigeten, majd a negyvenes években a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítőszobrász szakát végezte el. Számtalan országban járt tanulmányúton Európában, így többek között Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Hollandiában. S amellett, hogy számtalan pályázaton országos tárlaton kitüntetést kapott, Gabrovóban a Nemzetközi Humorfesztiválon is díjat nyert. Éppen hatvan éven át vett részt csoportos és egyéni kiállításon, melyeken sokoldalú művészetét be tudta mutatni.
Kerületünkben is számtalan kiállítása volt: a tavaszi és az őszi tárlatra rendszeresen elhozta alkotásait, s mind emellett a Vasutas Képzőművész Kör vezetője volt több mint 42 éven át, 1989-ig.
Művei közterületeken is láthatók, így többek között Debrecenben, Budapesten, Baján, Kalocsán, Szolnokon. Ezek az alkotások is őrzik emlékét!
Kirchmayer Károly temetése június 8-án, pénteken 11.15-kor lesz a Rákospalotai temetőben.

Kapcsolódó cikkek: