Menu

Civilek találkozója

2006.02.27.

Az elmúlt héten ígéretüknek megfelelően Hajdu László polgármester és Kiss Péter kancellária miniszter ismét egy találkozó során ült le a kerület civil szervezeteinek képviselőivel.

Miután Avarkeszi Béla civil referens köszöntötte az egybegyűlteket, Hajdu László vette át a szót.
A polgármester elmondta, hogy legutóbb február 8-án tartottak közös képviselő-testületi ülést az önkormányzat- és a civil szervezetek képviselői, melyen áttekintették a civil stratégiát.
-Személy szerint számomra a civil szervezetekkel való kapcsolat nagyon fontos. Én magam 15 civil szervezetnek vagyok a tagja, s ebből hétnek alapító tagja, így személyesen is kötődöm a civil szervezetekhez. Számomra nagyon fontos a civil szervezetek és az önkormányzat közti kapcsolat. Immáron harmadik alkalommal került sor az együttes ülésre, ami szükséges a jó partneri együttműködéshez. Az önkormányzat élete is a munkáról szól, a civil szervezetek élete is a munkáról szól, s épp erről nem szólt a közös testületi ülés, pedig mennyi aktív órát töltöttek el a civilek is a mindennapokban.
Kiss Péter kancellária miniszter elmondta, hogy ő a munkaterápia híve, s civil párti, mert a civil lét senki által nem kényszerített tevékenység. Ez a legfontosabb érték, s az emberek egyre inkább a civil létben fejtik ki önkéntességüket az élet különböző területein.
-Mi most útközben vagyunk, s az elmúlt 15 évben egyre több dolog fontos lett az életünkben, s így jelentős számú civil szervezet alakult. A civil szervezetek képviselőinek és az önkormányzat tisztségviselőinek pedig párbeszédet kell folytatniuk egymással, melynek része a közös testületi ülés illetve azok a találkozók, amelyeken a felmerült kérdésekre, problémákra választ, megoldást kereshetünk. A konkrét intézkedést igényelő kérdésekben pedig a szükséges lépéseket megtehetjük.
Kiss Péter beszélt arról többek között, hogy a Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott üdülési csekkekre mintegy 2 milliárd forint értékben lehet pályázni, s a civil szervezeteknek lehetőségük van az alapítvánnyal szerződést kötni.
Az NCA-val kapcsolatosan elhangzott, hogy február végéig kiírják a pályázatot, s a pályázaton nyertes szervezeteknek a szerződéskötést követően 15 napon belül átutalják a megítélt támogatást, amelyre idén közel 7 milliárd forint áll rendelkezésre.
Az elmúlt időszakban a korábbiakban felvetett kérdésekre próbált megoldást találni a miniszter, s így ezekre reagált.
-Így lehetőség nyílik a polgárőrség munkájának különféle eszközökkel való támogatására. Pl. gépjármű
-Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések, események szervezésére a kormány tisztségviselőket nevezett ki, s velük a kerület is felvette a kapcsolatot.
-A kerületi horgásztó tulajdonjogával kapcsolatosan vizsgálják a tulajdoni viszonyokat A miniszter ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is lehessen horgászni a tóban.
A megbeszélésen a civil szervezetek képviselői is feltehették kérdéseit, tolmácsolhatták kéréseiket.
Így szóba került, hogy
-az önkormányzatnak a SZMSZ-ben meg kellene határoznia, hogy a képviselő-testületi üléseken és a bizottságokban a civilek közül kiknek lehessen tanácskozási joga
-a helyi pályázatok kiírását gyorsítsa fel az önkormányzat
-a vállalkozók és a civil szervezetek közötti párbeszédet el kellene indítani.
– az 1956-os forradalom tiszteletére tartott emlékévvel kapcsolatos rendezvényekre az önkormányzat különítsen el pénzt a költségvetéséből, jöjjön létre egy bizottság ezen programok szervezésére. Emellett adományozzon kitüntető címeket, plakettet, elismerő oklevelet.
-a kerékpáros szervezeteket támogatják a helyi vállalkozók, ám jó lenne, ha az önkormányzat lehetőséget biztosítana arra, hogy a helyi médiában a civil szervezet bemutatásakor a támogató is megjelenhessen.
A polgármester elmondta a felvetésekkel kapcsolatosan, hogy
-az 1956-os forradalomra való megemlékezések koordinálására bizottságot állítanak fel illetve az önkormányzat is eldöntötte, hogy kitüntetéseket, emlékplaketteket, iskolai eseményeket szerveznek.
-a kerület honlapján mindig időben olvashatóak a testületi ülések meghívói a tárgyalandó témákkal együtt, s emellett az érdeklődők rendelkezésére tudják bocsátani az előterjesztések anyagát CD formájában
-a civil szervezetek képviselői a bizottsági üléseken tárgyalhatnak az előterjesztésekről és javaslatot fogalmazhatnak meg az adott témában, míg a képviselő-testületi ülésen szót kaphatnak a képviselőkhöz hasonlóan három percben.
-az önkormányzat tervezi egy civil nap szervezését, s azt is tervezik, hogy május-június környékén a szponzorokat is elismerésben kívánják részesíteni. Tudomásuk szerint kb. 25 olyan kerületi vállalkozás van, melyek sokat tettek a civil szervezetekért.
– idén az önkormányzat a civil szerveztek támogatására hat millió forintot különített el, de emellett nem pénzbeli juttatásként a civileknek helyiséget biztosítanak, s a helyi tévében, újságban közzétehetik felhívásaikat.