Menu

Civil tanácskozás

2002.04.15.

Immár hagyomány, hogy rendszeresen összejönnek a XV. kerületben működő civil szervezetek, egyesületek képviselői, hogy tájékozódjanak a civil szférát is érintő aktuális kérdésekről. Március 6-án került sor az idei első ilyen tanácskozásra, amelynek ezúttal az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület adott otthont.

Először Báthory Béla, az UBK elnöke, az önkormányzat civil referense számolt be a legutóbbi összejövetel óta történtekről, köztük néhány újonnan alakult illetve most bejegyzett civil egyesületről. Az elmúlt évben került bejegyzésre többek között például a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület, a Nyitott Gondolkodók Egyesülete, a Páskomliget Szenvedélymentes Klub és a SZÖVTÁRS Egyesület. Ezután Törő István pályázati referens adott tájékoztatást az aktuális pályázati lehetőségekről, a pályázati munka gyakorlati tudnivalóiról. Lindner Gusztáv, a Polgármesteri Hivatal Művelődési, Oktatási és Sport osztályának vezetője ezúttal mint a nemrégen alakult Kossuth Emlékbizottság titkára szólalt fel: ismertette a Kossuth emlékév kerületi programját, amelyhez csatlakozhatnak a civil szervezetek is a saját rendezvényeikkel. Hajdu László polgármester a legutóbbi fórum óta eltelt időszak legfontosabb kerületi eseményeit foglalta össze. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a kerületben sokszínű, gazdag civil élet folyik, hogy rendkívül színes a civil egyesületek palettája a közbiztonság témakörétől kezdve a szociális, jóléti, kulturális, sport és szabadidős, környezetvédelmi és még sok más célra szerveződött nonprofit szerveződésekig. Ezek mind valamilyen hiányt pótolnak – emelte ki, és hozzátette, hogy nagy szükség volna ezeken kívül a fogyasztóvédelem erősítésére is.
A kerületi önkormányzat lehetőségéről, idei fejlesztési terveiről és gazdálkodásáról tartott ezután tájékoztatást a polgármester.