Menu

Civil segítség az iskoláknak

2006.05.09.

Volt egy szülő, Várhegyi Gábor, aki sok-sok évvel ezelőtt gondolt egyet, és egy olyan vetélkedőt szervezett a XV. kerületben, amellyel egyszerre kettős igényt is ki tudott elégíteni: egyrészt olyan elfoglaltságot teremtett a diákok számára, mellyel hasznosan tudták eltölteni a szabadidejüket, másrészt kitalált egy csatornát, melyen keresztül az iskolák a kerületi vállalkozóktól és magánemberektől, illetve a kerületi és fővárosi önkormányzatoktól plusz támogatásokat kaphatnak. A rendezvénynek stílszerűen a „Segítsd az iskoládat!” címet adta.

Az évek múlásával a program mögé többen is felsorakoztak a kerületben, így 1998-ban Várhegyi Gábor létrehozhatta a Segítsd az Iskoládat Közhasznú Egyesületet, mely civil szervezet ma már 14 fővel működik, és évről évre tartalmas szórakozást nyújt a diákok és tanáraik számára.
A 2005/2006-os tanévben is már szeptemberben megkezdődött a játékos verseny. A szervezők a nyolc forduló során megpróbáltak minden korosztály számára izgalmas elfoglaltságot nyújtani. A kisebbek számára rajz, a nagyobbaknak sport- és szellemi vetélkedőket szerveztek. A programsorozat megkoronázása most is, mint minden esztendőben az Újpalotai Szabadidő Központban megrendezett döntő volt. A 13. alkalommal meghirdetett Segítsd az iskoládat vetélkedő fináléjában nyolc iskola 7-8. évfolyamos diákjai vehettek részt.
Maga a verseny az általános iskola minden évfolyamára járó diákot megmozgatta, hiszen a feladatok között volt olyan is, hogy a félévi bizonyítvány és egyebek alapján kisorsolt 4 ? 4 tanuló jegyeit kellett figyelembe venni magatartás, matematika, magyar irodalom és idegen nyelv tantárgyakból, s ez alapján is kaptak pontot a csapatok, de volt logikai, könyvtár- és internethasználati kutakodó versenyszám is. S hogy még izgalmasabb legyen a dolog, az iskolák tanulóinak fogalmazási versenyen is részt kellett venniük. Ennek keretében Kolumbusz Kristóf halálának 500. évfordulója alkalmából kellett egy riportot készíteniük.
A döntőn résztvevő iskolák (Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár valamint a XV. kerületből a Pestújhely Nevelési – Oktatási Központ, Általános Iskola, Czabán Általános Iskola, Dózsa György Gimnázium, Kolozsvár Általános Iskola, Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola, Hartyán Nevelési – Oktatási Központ, László Gyula Gimnázium, Általános Iskola) teljesítményét a zsűri bírálta el, melynek elnöke dr. Pálinszki Antal alpolgármester a Fővárosi Önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke volt. Az ő munkáját dr. Frenyó Vilmos Lászlóné, a Pedagógiai Szakszolgálat könyvtárának vezetője és Polyák Edit, a Csokonai Művelődési Ház munkatársa segítette.
A verseny végeredménye:
I. Czabán Samu Általános Iskola(nyereménye kb. 150E Ft értékű ajándék)
II. Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola és Általános Iskola (kb. 120ezer Ft értékű ajándék)
III. László Gyula Általános Iskola (kb. 95ezer Ft értékű ajándék)
A versenyen azonban nemcsak a dobogósok, hanem mindenki nyert. Ki könyvet, ki sportszereket, ki ismeretszerzésre, szórakoztatásra alkalmas eszközöket, illetve eltölthetett egy kellemes szombat délelőttöt is, ami nem titkoltan a szervezők egyik legfontosabb célja volt.
A verseny védnöke:Dr. Schiffer János
főpolgármester-helyettes volt, míg a program támogatói voltak:Animus Kiadó
Báthory Erzsi
Becz Levente
Belügyminisztérium
Budapest Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottsága
Bp. XV. ker. Önkormányzat MOS Bizottsága
Civil Rádiózásért Alapítvány
Csokonai Művelődési Ház
Fővárosi Állat- és Növénykert
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újpalotai fiókja
Horváth Kert Cukrászda
Közösségi Televízió, XV. kerület
Nemzeti Civil Alapprogram
Pusztay Vas-, Műszaki Kereskedés
Regio Játékdzsungel
Toronyhír Média Alapítvány
Újpalotai Szabadidő Központ
Vidámpark Rt.

A Segítsd az Iskoládat Közhasznú Egyesület a program megvalósításához pályázaton nyert a MOS Bizottságtól 300.000.-ot illtve az NCA-tól 100.000-ot.

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló