Menu

Civil karácsony

2004.12.19.

A hét közepén a XV. kerületi Szakorvosi Rendelőintézet adott otthont az első civil karácsony programnak, melyet kirakodóvásár, tombola színesített.
Az egész napos rendezvényt Dr. Neszt Kálmán, főigazgató főorvos és Hajdu László polgármester nyitotta meg.

Dr. Neszt Kálmán először köszöntette a jelenlévőket, majd a következő szavakkal folytatta:
-A civilek karácsonya összekötve a Sclerosis Multiplex betegeinek karácsonyi vásárával első alkalommal kerül megrendezésre, amellyel segítséget szeretnénk nyújtani a civil társadalomnak, hogy egyrészt megismertessék magukat a kerület lakosságával, másrészt egymással; egymás munkáját be tudják mutatni s ezzel egy kis bevételt is szerezhessenek a szervezet céljainak megvalósítására.
-Az advent időszakában, a várakozás időszakában vagyunk jelenleg. Az SM betegek azonban mindig várakoznak, egy jobb világra, egy jobb életre. Ezzel a betegségükkel együtt kell élniük, ami nem stagnál, hanem sokszor rosszabbodik, de várják az eredményeket, amelynek segítségével ezen az ezerarcú betegségen javítani lehet. Sajnos, a mai napig sincs teljes gyógyítási módja ennek a betegségnek. Sőt, a betegségnek van egy olyan stádiuma, amikor a mozgáskorlátozottság is beleszól a normális életvitelbe.
Amint elhangzott Zimmermann Márta, a XV. kerületi SM Egyesület vezetőjének kérésére már sokadszor tartják meg összejövetelüket itt a rendelőintézet tanácskozó termében az SM tagjai. Ezen a helyen ugyanis az akadálymentes közlekedés nagyjából megoldott.
-Idén közel tízmillió forint értékben történt beruházás a közintézményekben erre vonatkozóan: megtörtént az Opál utcai rendelő akadálymentesítése, a Hősök úti rendelőben egy mozgássérültek számára készült wc átadására került sor, illetve más épületek akadálymentesítését is biztosítottuk. Sajnos, az SM betegek önmagukat nagyon nehezen tudják ellátni, így reméljük, hogy sok egészséges ember fogja segíteni őket valamilyen módon – mondta végezetül Dr. Neszt Kálmán, majd Hajdu László polgármester vette át a szót.
-Hozzá nem értek, ám meg kell értenem ezt a problémát – mondta a polgármester. A kerületben több mint hatvan civil szervezet van, s mindegyikük valamit a zászlajára tűz: az SM szervezet valami olyan feladatot vállat fel, amit nem is civil szervezetként, hanem talán állami feladatként kellene megoldani.
-Azt javaslom, hogy jövőre csináljuk meg a szervezettel a konkrét együttműködési megállapodást, amire van lehetőségünk. Természetesen az akadálymentesítést is meg kell oldani: az oktatási intézményekben 100%-osan megoldottuk, sőt a művelődési intézményekben is befejeződik az akadálymentesítés. Természetesen nem mondjuk azt, hogy száz százalékban meg lehet azt oldani rögtön, ami az épített környezet fennállásának száz-százötven éve alatt nem volt szempont. Igyekszünk természetesen ezen a feszültségen oldani minél előbb, mert meg kell oldanunk.
-Karácsony tájékán azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, kétszeresen szükségük van a szeretetre. Kívánom, hogy békés karácsonyi ünnepük legyen sok erővel, több szerencsével, jobb egészséggel!- mondta zárógondolatként Hajdu László.
Ezután Zimmermann Márta köszöntő helyett egy levelet illetve egy verset olvasott fel, melyet külön olvashatnak a következő cikkben.
A programban ezután mindenki kedvére vásárolhatott, válogathatott a szebbnél szebb karácsonyi ajándékok között: volt dekupázs kép, eper- és almadzsem, gyertyatartó, kulcstartó stb. Közben óránként tombolahúzáson lehetett apró-cseprő és nagyobb ajándékokat nyerni.