Menu

Ciklusprogramot fogadott el a testület

2002.12.12.

A november 13-i ülésén a képviselő-testület elfogadta az önkormányzat 2002-2006. évekre szóló ciklusprogramját. – Az elmúlt három önkormányzati ciklus tapasztalatait figyelembe véve, eredményeit, fogyatékosságait áttekintve, értékelve van lehetőség az elkövetkező négy év feladatait meghatározni, amellyel tervszerűbbé válhat az önkormányzat tevékenysége – áll a program bevezetésében.

A kerület vezetése fontosnak tartja, hogy bár a képviselő-testületben különböző politikai erők, frakciók vannak, de a kerület fejlesztése, a közszolgáltatások minél magasabb szintű ellátása érdekében meg kell fogalmazni azokat a törekvéseket, célokat, amelyek a helyben felmerülő igények, problémák közvetlen megismerésén alapulnak. Így ennek érdekében remélhetőleg valamennyi képviselő fel tud zárkózni és a megvalósítása érdekében össze kíván fogni. Az előterjesztő polgármester bízik abban, hogy a ciklusprogram számíthat a helyi társadalom tevékeny támogatására is, mivel az összeállítása során a fő szempont az volt, hogy tükrözze a lakosság érdekeit és célkitűzései reálisak legyenek.
A program hat fő fejezetből áll. Az önkormányzati tevékenységről szólva összefoglalja a képviselő-testület, annak bizottságai és a kisebbségi önkormányzatok feladatkörét. Meghatározza a gazdálkodás általános elveit, a költségvetés alaptételeit, az adózási kérdéseket. A harmadik fejezet a működési feltételeket taglalja, a negyedik pedig a közszolgáltatások, lakossági feladatok ellátásáról szólva hat terület legfontosabb célkitűzéseit, feladatit összegzi: a közoktatás, művelődés, sport, a szociális ellátás, az egészségügyi ellátás, a gyermekvédelmi feladatok, a kereskedelem-szolgáltatás és a közrend-közbiztonság szférájában. A program következő fejezete a kerület fejlesztésével, üzemeltetésével összefüggő feladatokat taglalja, majd az utolsó az önkormányzat vagyongazdálkodásáról szólva a vagyonkoncepció, a gazdasági társaságok, a lakás és helyiséggazdálkodás feladatait részletezi.
November 18-án Hajdu László polgármester az MTI-nek a képviselőtestület most elfogadott, többek között az idegenforgalmi szempontból is vonzó, az uniós elvárásoknak megfelelő hivatali szolgáltatások kialakításáról is szóló ciklusprogramról nyilatkozott.
A polgármester elmondta, hogy a peremkerületben az utóbbi években megjelent bevásárló-turizmust az önkormányzat a kerület meghatározó fejlesztési motorjának tartja.
A növekvő számú bel- és külföldi vendég számára felkínált újabb szórakozási, kulturális, sport-, vendéglátási és kereskedelmi lehetőségekkel a következő években a XV. kerület fejlődése új lendületet kaphat.
A polgármester utalt arra, a Pólus Center után jövő tavasszal megnyíló Ázsia Center már nemcsak kereskedelmi, de kulturális igényeket is megpróbál majd kielégíteni. Az említett kereskedelmi központoknak köszönhető vonzerőből profitálhatnának a helyi kulturális intézmények, valamint a kerületi turisztikai cégek, vállalkozók is – vélte. A ciklusprogramról szólva elmondta: a következő években lakhatóbbá alakítják majd a kerületet, így a többi között park- és játszótér-felújítási programot indítanak, valamint a várható kormányzati segítséggel folytatják a panelépületek felújítását. A zöldterületek megújítására, rendbetételére a következő négy évben várhatóan mintegy 640 millió forintot költenek, míg a lakótelepek rehabilitációjára, csak önkormányzati forrásból, legalább 120 millió forintot fordítanak. Újpalota Kertváros és Palota Újfalu elnevezéssel, a kerület szabályozási és rendezési tervének megfelelően, új lakóövezetek épülnek majd.
Hajdu László tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzat ügyfélszolgálati hivatalának egy része rövidesen új helyre költözik, és terveik szerint az intézmény 1-2 éven belül ISO minőségbiztosítási tanúsítványt is szerez majd.
A polgármester, szocialista országgyűlési képviselő arról is szólt, hogy rövidesen a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely szerint a XV. kerületé lenne újra a volt szovjet kórház területe. Terveik szerint a kerület, esetleg a fővárossal közösen, egy modern egészségügyi, illetve szociális intézményközpontot hozna létre a területen. A következő önkormányzati ciklusban várhatóan sikerül befejezniük a kerületi csatornahálózat kiépítését, és remélik, hogy 2006-ra már nem marad egyetlen földút sem a XV. kerületben – foglalta össze az infrastrukturális fejlesztési elképzelések lényegét.