Menu

Chippes kutyák

2012.11.18.

Egy nemrégiben született új rendelet szerint minden négy hónapnál idősebb kutyát elektronikus mikrochippel kell megjelölni, és a megjelölt, de még nem regisztrált kutyákat regisztráltatni kell az állami ebadatbázisban.

Az egyedi azonosítóval nem rendelkező állatok gazdáinak december 31-ig van idejük arra, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást, amelyet a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőriz.
A chiphez egy miniatűr antenna tartozik, és az adathordozó egy 15 számjegyű kódot tartalmaz. Akkumulátor vagy mozgó alkatrész nincs benne, és nem is sugároz jeleket. Néhány centis távolságról egy speciális eszközzel le lehet olvasni a tárolt kódot, tehát tulajdonképpen olyan, mint egy biléta a kutya nyakában, csak éppen digitális formában.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy az eb mikrochippel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint kérhető az állat tartójától, és az összeg magában foglalja a mikrochip árát, a beültetés díját és az országos ebadatbázisba való regisztráció díját is.
Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segítő kormányrendelet hozzájárul a hazai ebállomány feltérképezéséhez.