Menu

Budapestről is levennék a bilincset

2019.01.23.

A XV. kerület polgármestere is csatlakozott napirend előtti felszólalásában ahhoz az ellenzéki javaslathoz, amely megtiltaná, hogy a főváros cégei alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A XV. kerület polgármestere is csatlakozott napirend előtti felszólalásában ahhoz az ellenzéki határozati javaslathoz, amely szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé. A kezdeményezés megtiltaná, hogy a főváros teljes vagy többségi tulajdonában álló cégek alkalmazzák a rabszolgatörvényt, és nem köthetnének szerződést olyan alvállalkozóval sem, aki ezt megteszi. Németh Angéla már korábban jelezte, hogy a XV. kerület nemet mond a túlóratörvényre, ezért a polgármester és az őt támogató frakció a január végi testületi ülésre olyan javaslatot terjeszt be, amely a XV. kerületi önkormányzati intézmények, cégek esetében tiltja az új, a munkavállalókat kizsigerelő jogszabály alkalmazását.

A most a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott ellenzéki határozati javaslat arra kéri a Fővárosi Közgyűlést, utasítsa a Fővárosi Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságainak vezetőit: a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel se lépjék át a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén pedig az évi 300 óra rendkívüli munkaidőt, és ne alkalmazzanak 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet.

Az ellenzéki képviselők kezdeményezik azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat a többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok soron következő közgyűlésein javasolja napirendre venni a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazását, szavazatával pedig utasítsa úgy a társaságok vezető tisztségviselőit: a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem lépik át a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén pedig az évi 300 óra rendkívüli munkaidőt, és nem alkalmaznak 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet.

A határozati javaslat azt is sürgeti, hogy a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságoknak legyen kötelező nyilatkoztatni alvállalkozóikat arról, kívánják-e a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVI. törvény („rabszolgatörvény”) rendelkezéseit alkalmazni a munkavállalóikra nézve, és csak olyan alvállalkozóval létesíthessenek jogviszonyt létesíteni, amely a fenti rendelkezéseket NEM alkalmazza. A gazdagsági társaság erre a nyilatkozattételre való felhívással egy időben köteles lenne felhívni az alvállalkozó figyelmét.

A harározati javaslatot a testület nem vette napirendre.