Menu

Budapest- New York- Kalifornia- Budapest
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.01.22.

Mondhatni úgy is: ez egy életút, amely Budapesten kezdődött 1910-ben, és most az elmúlt 24 évben ismét a fővárosban tart. A kettő között pedig közel 30 évig Amerikában történtek meg azok az események, melyeket Almássy Gizella Anna néni elevenített fel 100. születésnapján.

A szép korú hölgy ugyanis január 19-én ünnepelte e kerek évfordulót családtagjai, barátai és gondozói körében. Anna néni ugyanis kilenc éve az Arany Alkony Idősek Otthonának lakója.
Születésnapja alkalmából Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, valamint Kovács Márkus Éva, az Egészségügyi és Szociális Osztály vezetője is meglátogatta, valamint virágcsokrot, tortát és ajándékot is vittek az ünnepeltnek, illetve egyrészt Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntő oklevelét, másrészt a kerületi képviselő-testület elismerő oklevelét is átadták.
Gizella néni köszönetet mondott az Arany Alkony dolgozóinak, hogy gondoskodnak róla, és viccesen hozzátette, hogy mindenkit nagyon szeret, nincsenek külön kedvencei, minden szociális gondozó kap majd a finom tortából.
Lendvai Erzsébet, az intézményegység vezetője, valamint Dr. Huszár László, az Arany Alkony igazgatója is külön köszöntötte Gizella nénit. Utóbbi elmondta, hogy ezennel egy versenyt hirdetnek.
-Egy professzor véleménye szerint ugyanis az ember élettartama 115 év. Próbáljuk meg ezt megcáfolni!- mondta humorosan, majd hozzátette, hogy miután minden hónapban minden intézményegységükben van egy bál, ezentúl minden év januárjában ennek a bálnak Gizella bál lesz a neve.
A nagy tapsot követően Gizi néni mesélt magáról, idézte fel az elmúlt egy évszázad eseményeit, sőt anekdotákat is mondott.
-A Teleki Blanka Gimnáziumban végeztem, üzemírnokként, majd bérelszámolóként dolgoztam. 1956. november 17-én aztán világgá mentem. 33 évet éltem Amerikában- ebből több mint két évtizedet New Yorkban, míg nyolc évet Kaliforniában. A férjem gépészmérnök volta. 1984. augusztus 31-én látogatóba jöttünk haza, ám augusztus 2-án a férjem balesetben meghalt. 1986-ban végleg hazajöttem, és immáron kilencedik éve itt lakom az Arany Alkonyban.
Egyik rokona, aki az ünnepségen jelen volt érzékeltetve Gizi néni életkedvét elmesélte, hogy 2007-ben ugyan combnyaktörése volt, amit csak három nap után operáltak meg az orvosok, és már lemondtak róla, ám Gizi néni három hét után szinte megrázta magát, és meg akart gyógyulni.
Gizi néni mindeközben arról mesélt, hogy Amerika 52 állama közül 47 államban volt. Nagyon sokat járt kint a magyar klubokba. Los Angelesben is élt, ahol annak ellenére, hogy református, sokat járt a Szent István katolikus templomba.
-Az Isten az egy- mindegy, hogy melyik templomba megy az ember- mondta kedvesen Gizi néni. Amíg kint éltem, addig is sokat olvastam, kirándultam, kempingeztem. Mostanában viszont, ahogy kint is, kártyázni szoktam. Vannak kártyapartnereim, akikkel kanasztázunk. Olyankor senki nem zavarhat meg.
A honlap olvasói nevében is további jókedvet és jó egészséget kívánunk Gizi néninek!

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló