Menu

Búcsú a téltől
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.17.

A Kossuth Nevelési-Oktatási Központ Szövőgyár utcai ovisai a tavalyi hagyományt folytatva idén is elűzték a telet. No, nem is akárhogy. Kiszebábot égettek.

A szalmából készült telet megszemélyesítő bábut az óvoda udvarának közepén állították fel, majd a kicsik körbeállva, s számos hangot csiholva: dobbal, csörgővel, s természetesen hangos kurjantásokkal kísérve énekeltek, verseltek, majd a télboszorkát meggyújtva próbálták meg elűzni a telet.
A lányok sikítottak, a fiúk tapsoltak. Ha a kiszebáb elégetése nem lett volna elég, a nagy zaj, a füst bizonyára végleg elijesztette volna a kertek alatt settenkedő alacsony hőmérsékletet.
Mivel ahhoz, hogy a tél messzire menjen, s ne jöjjön vissza hamar, a jelenlévő ovisok együttes akaratára volt szükség, így felcsendült a varázsmondóka is, melyet mindenki torka szakadtából kiabált: Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él!
Azonban a hangok mellett maskarákra is szükség volt: így mind az ovisok, mind az óvó nénik jelmezbe bújtak, hogy a hideg időt ily módon is elkergessék.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló