Menu

„Búcsú a politikától”- videóval

2022.04.01.

Húsz év parlamenti munka után visszavonul az aktív politizálástól Hajdu László.

A kerület országgyűlési képviselője ezt az Országgyűlés választások előtti utolsó ülésén hivatalosan is bejelentette.

Hajdu László a Fővárosi Vízműveknél kezdett dolgozni az 1960-as években. Néhány év alatt többször is előléptették. A politikával 1976-ban találkozott először, akkor lett az MSZMP tagja. A pártban az évek alatt több tisztséget is betöltött. 1989-ben lett az MSZP tagja, így szocialista színekben jutott be először az Országgyűlésbe 1994-ben, miután megnyerte az egyéni választókerületi választást. Ezt újabb három ciklus követte, miután minden választáson győzött a választókerületben.

Hajdu László 2010-ben kilépett az MSZP-ből, nyolc évig a parlamenti patkótól is távol maradt. 2018-ban azonban ötödször is elindult a kerületben és ismét nyert – ekkor már a DK támogatásával. Nemcsak a Parlamentben töltött el öt ciklust, de a kerület élén is, mint polgármester. Országgyűlési képviselőként éppen ezért foglalkozott sokat az önkormányzatok helyzetével. Tagja volt az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságnak, a Környezetvédelmi és a Fenntartható Fejlődés Bizottságának is. Emellett pedig segítette a Törvényalkotási Bizottság munkáját is, szintén tagként. Képviselőként 396 indítványt jegyzett az Országgyűlésben eltöltött 20 évben. Parlamenti felszólalásai összesen 1110 percig tartottak. Az öt ciklus alatt 223-szor kért szót a házelnöktől, legutoljára március 10-én. Hajdu László ezzel a beszéddel köszönt el az Országgyűléstől:


„Tisztelt Ház!

Búcsúzni kértem szót. Búcsúzom ettől a háztól, búcsúzom azon kollégáimtól, akik itteni munkájukkal kiérdemelték a „képviselő” megnevezést, és búcsúzom mindenekelőtt választóimtól, akiknek képviseletét itt a törvényhozásban húsz évi parlamenti szolgálat után a mai nappal befejezem.

Országgyűlési képviselővé először 1994-ben választottak, Budapest 23. számú választókerületében. Ezt azóta átalakították, így ma Újpest egy részével együtt alkotja Újpalota, Pestújhely és Rákospalota a választókerületet. Öt ciklust szolgálhattam végig e ház falai között, öt országgyűlési választáson kértem a helyi szavazók bizalmát, és ők mind az öt alkalommal méltónak találtak a választókerület képviseletére. Ezúton kívánom megköszönni nekik töretlen bizalmukat.

A bizalmat azonban nem megköszönni kell, hanem megszolgálni, és én azt remélem, meg is szolgáltam valamelyest. A Horn kormány idején a Környezetvédelmi bizottság alelnökeként fontos törvények, így a környezet védelméről, a hulladékgazdálkodásról, a vízgazdálkodásról, az erdőgazdálkodásról, a természet védelméről, a zajvédelmi, a levegőtisztasági, a védett természeti értékek védelméről vagy az épített környezet védelméről, a műemlékvédelemről szóló törvények érdemi alakításában vettem részt. Öt cikluson át a kerület polgármestereként is szolgáltam, így a későbbiekben jórészt az önkormányzatok helyzetével foglalkoztam, illetve választókerületem ügyes-bajos dolgaiban kértem szót, gyakran napirend után.

Háromszor voltam kormánypárti és kétszer ellenzéki frakció tagja. Kisebb és nagyobb botrányok között töltöttem el e házban húsz évet, és amit megtapasztaltam, az bizony kormányonként alapvetően nem az előnyére változott. A kormányok között a legnagyobb különbség a parlament ellenőrző szerepének elfogadásában, tudomásul vételében volt. Megmutatkozott ez az interpellációkra, kérdésekre, azonnali kérdésekre adott válaszok tartalmában és stílusában egyaránt. Az e ciklusban ezek során tanúsított arroganciában, kioktató fölényeskedésben nem a képviselő, hanem az általa képviselt választók lebecsülése, az ő irántuk való tiszteletlenség érvényesült.

Az Országgyűlésről szóló törvényben a képviselői megbízatás ellátásához szükséges felvilágosításra, tájékoztatásra garantált jog legalábbis az elmúlt négy évben írott malaszt maradt. Sorozatosan kényszerültünk az adatok kiperlésére – a Fidesz-KDNP kormányok előtt ezt a fogalmat alig ismertük.

Ellenzékben egyetlen sikeres törvényjavaslatot, sőt módosító indítványt sem tudtam benyújtani.

Nem volt vagyonbevallási, vagyonosodási vagy korrupciógyanús ügyem, nem volt cégem, nincs részvényem. Nem voltam részese mentelmi eljárásnak sem. A húsz év alatt még igazolatlan hiányzásom sem volt, képviselői eskümet nem szegtem meg. A rabszolgatörvény igazságtalansága, egyeztetés nélkül történő áterőltetése ellen szót emeltem, amiért a házelnök egy havi tiszteletdíj megvonással sújtott, ám az idő bebizonyította, hogy a tiltakozó képviselőknek volt igazuk.

A mostani választáson már nem indulok, az aktív politizálástól visszavonulok. Záró polgármesteri ciklusom során időben gondoskodtam utódom kiválasztásáról, akit a választók bizalmukba is fogadtak. Április 3-án az ellenzék kormányváltásra készül, arra, hogy a választók a 106 országgyűlési választókerület nagy részében az ellenzéki összefogás közös jelöltjeinek szavaznak bizalmat a NER ellenében. Választókerületemben az én személyes jelöltem is az előválasztás nyertese, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője. Őt számom utódomnak, őt ajánlottam a választópolgárok bizalmába. Kívánom, hogy ő is szolgáljon a törvényhozásban, e ház falai között legalább 20 évet.”

A vésztői tanácsházától a Parlamentig

A rendszerváltás óta nyolc országgyűlési ciklus alatt összesen 12 mandátumot szerzett a XV. kerületben. 19 évig volt polgármester, parlamenti képviselőként pedig a 20. évét kezdte meg. 2022-ben azonban nem jelölteti magát újra, végleg visszavonul a politikától. Hajdu Lászlóval ennek apropóján tekintettünk vissza életútjára.

„Vésztőn születtem, mégpedig a tanácsházán. Édesanyám épp nagyanyáméknál volt várandósan, és akkor csak a tanácsházáig volt köves út. Az épület elé kellett kiállni, oda érkezett a mentő, de édesanyámért olyan lassan jött, hogy én addig megszülettem. Tudomásom szerint abban a teremben, ahol most a képviselő-testület az üléseit tartja. Úgyhogy korán kezdtem a közéletet, mindjárt a tanácsházán.

Budapestre költözése után a ’60-as években esti tagozaton tanulva főiskolai diplomáig jutott. A gimnáziumban nem akárki volt az osztályfőnöke, hanem a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök.

„Az első órán megmondták, ki az osztályfőnök,  ő osztotta ki a feladatokat: dr. Antall József. Az összes tanár közül az egyedüli doktor ő volt. Elegáns, csinos fiatalember, ki gondolta volna, hogy ilyen történelmi szerepet tölt be? Senki. Persze én sem  hittem, hogy a XV. kerület polgármestere és országgyűlési képviselő leszek”.

Az iskolák elvégzése után fényes karriert futott be egy állami vállalatnál,  politikával csak a ’80-as évek végén kezdett el foglalkozni.

„Mégpedig a rendszerváltás előtt, amikor a pártok alakultak. Addig  üzemi KISZ-titkár, műhelybizottsági tag voltam, és persze üzemi párttitkár is. Ez még nem kifejezetten politikai tevékenység volt, ugyanis a termelést szerveztük, nem terjedt túl a vállalat határán. A többpártrendszer kialakításában viszont már részt vettem. Abban botladozott mindenki,  jómagam az MSZP szervezésében, egy úgynevezett reformkörben serénykedtem. Bekerültem egy olyan alapszervezetbe, amiben  Pozsgay Imre is benne volt más későbbi kormánytagok mellett”.

1990-ben a pártok keresték azokat az embereket, akik „tiszták” voltak, így esett a létrejövő MSZP választása Hajdu Lászlóra, és felkérték, hogy induljon az önkormányzati képviselői posztért a XV. kerületben, ahol akkor már csaknem húsz esztendeje élt. Meg is választották, és a rendkívül sokszínű képviselő-testületben rögtön bizottsági elnöki posztot kapott.

„Akkor az egészen más rangot jelentett, főleg azért, mert nem tudtak választani alpolgármestert, és kvázi alpolgármesterként dolgoztam  négy  évig. A kormány alanyi joggá tette ekkoriban az állami bérlakások megvásárlásának lehetőségét a bérlők számára, ekkor lett az újpalotai lakások zöme magántulajdon”.

A 16900 kerületi bérlakásból mintegy 1900 maradt csak. Ezeket az ügyeket mind a Hajdu László vezette bizottság intézte. Az ekkor szerzett ismertsége miatt az MSZP őt indította az 1994-es országgyűlési választásokon egyéni jelöltként, de megígérték neki, hogy maradhat a civil munkahelyén, hisz ahogy ő fogalmaz: „Ez izgatott,  nem szerettem volna otthagyni a bizonytalanra. Igen ám, de kiderült, hogy nem lehetek egyszerre állami vállalatnál főosztályvezető és országgyűlési képviselő.” Legnagyobb szívfájdalmára – hiába járta végig a ranglétrát vízvezeték-szerelőtől az főosztályvezetőig – végül fel kellett adnia civil szakmáját. Az élet az 1996-is időközi polgármester-választáson kompenzálta, ahol a kerület első embere lett. A 2006-os voksolással bezárólag zsinórban négyszer szavazták a XV. kerület élére és a parlamenti képviselői székbe.

 

„Az, hogy négyszer egymás után megválasztják az embert, csak a szavazók bizalmának köszönhető. A fülkében dőlt el, de mindig engem hozott ki a televízió győztesnek. Hát így lettem politikus” – vallja szerényen.

Hozzátette: nem hatalmat kapott Rákospalota népétől, hanem szolgálatot. Ő már első mandátuma megszerzésekor abban a pestújhelyi családi házban élt, amelyben most. 38 éve kalákában építették. A fiatalabbak kedvéért: ez azt jelenti, hogy az emberek egymásnak segítve építettek fel egy-egy házat a munka- és lakóhelyi közösség támogatásával. Ez az élmény is meghatározó volt Hajdu László számára. Több mint 10 évig segített be két kezével az az őt támogatóknak. Már polgármester volt, amikor becsületből hét napig vezetékezett egy pénzhiány miatt félbehagyott vidéki házat, majd  felszerelvényezte a teljes fürdőszobát, mindezt azért, hogy segítsen annak, aki maga is hosszú heteket dolgozott a pestújhelyi ház építésén.„A kaláka azért nagy érték, mert közösséget  épít, és tisztességet  követel.”

Ez a hozzáállás jellemezte polgármesteri és képviselői munkáját is. Amikor számvetésre kértük, hogy sorolja fel, mire a legbüszkébb az elmúlt 30 évből, azonnal rávágta: „Amikor idekerültem 1972-ben, itt nem volt szennyvízcsatorna. Az újpalotai lakótelepen épült ki először, de a családi házakban sehol sem.” Ezt a rendszerváltás után orvosolták: a nullából mára 100 százalék lett, azaz minden házat rákötöttek a csatornahálózatra, a sáros földutak pedig ennek köszönhetően mindenhol szilárd burkolatot kaptak. A vezetékes gáz is mindenhová eljutott. A program eredményeként a családi házas övezet telekára a többszörösére növekedett.

A közösségépítés a játszótér-programmal folytatódott. Az Európai Unió szabványainak megfelelően újították fel a kerületi játszótereket, utána  a  bölcsődéket, óvodákat. Arra ugyanis polgármesterként mindig vigyázott, hogy ne adósodjon el a kerület. Hozzáteszi,  van pár olyan eredmény, amit másoknak köszönhet. „Ilyen például, hogy az óvoda, az általános iskola és a gimnázium egy intézménybe került, ezt elfogadták a pedagógusok és a szülők, tíz évig így működött. Gyerekmegtartóvá vált minden intézmény.” Ezt a rendszert azóta államilag megszüntették Hajdu László nagy bánatára, de a többit,  azóta is használják a rákospalotaiak, pestújhelyiek és újpalotaiak. Jó kollégái voltak, így könnyű volt kézzelfogható eredményeket elérnie a 12 választás alatt megszerzett mandátumai során.

A helyi közösség minden fórumát támogatta, több  egyesület, klub tagja és tevékeny résztvevője. „ Nem az üzlet után szaladgálok, hanem első számú szolgának tekintem magam, és a szolgának mindig menni és cselekedni kell.” Mindehhez persze elengedhetetlen volt a harmonikus család, a felesége nemcsak a háttérben támogatta, hanem részt is vett vele együtt a helyi közösségi életben hétköznap, hétvégén vagy akár ünnepnapon is.

A család miatt 2010-ben már majdnem visszavonult, de 2014-ben aztán újra megválasztották polgármesternek, aztán 2018-ban országgyűlési képviselőnek. Így az utazásokra, amelyeket feleséggel együtt tervezett, nem jutott idő. Bízik benne, hogy jövőre több ideje lesz erre, illetve hobbijára, a horgászatra.

„2022-ben a választásokon már nem indulok, az életkorom is és a szolgálati időm is ezt indokolja. Talán még jut egy kis idő, hogy aktív nagyapa lehessek az unokáimnak.”

A Hajdu Lászlóval készült portrét itt tekinthetik meg:


2021.05.26. Hajdu László – portré
Archív : XV Média Kft.
Fotók: Vargosz / Nagy Botond
D.I.