Menu

Bringázzunk elegánsan a színházba!

2012.03.09.

Honlapunk egyik fotósa, Varga Gábor (Vargosz) közismerten nagy kerékpáros. Amikor csak teheti, két keréken közlekedik. Amikor megalakult a Magyar Kerékpáros Klub (körülbelül három esztendeje), szinte azonnal tagja lett, és a XV., illetve a környező kerületek, valamint az agglomeráció bicikliseiből lelkesen szervezni kezdte a civil szervezet észak-pesti régióját.

Neki is köszönhető, hogy a IV., XIII., XIV. és XV. kerületekből, illetve Gödről, Dunakesziről, Vácról és Veresegyházról ma már több mint száz regisztrált tagja van a szervezetnek. Vargoszt idén februárban egy megtiszteltetés érte: egyik kerékpáros társával, Hubik Tiborral egyetemben ugyanis felkérték a régió kerékpáros életének szervezésére, vezetésére.
-Legfőbb célunk, hogy egyre több aktív (kerékpározó) tagja legyen a szervezetnek – mondta Vargosz székfoglalójában. – Fontosnak tartom, hogy nyissunk a fiatalok felé, és nagyon szeretnénk az érintett önkormányzatokkal is együttműködni. A kerékpár ugyanis nem csak hobbi, hanem egyben egy közlekedési eszköz is, mely szerves része a forgalomnak, tehát a közlekedési tervekből semmiképpen sem szabad kihagyni.
A Magyar Kerékpáros Klub „Bringázz a munkába!” címmel 2008-ban indította el országos programját. Az akció nagyon népszerű lett, hisz évről évre kimutatható, hogy egyre többen járnak biciklivel a munkahelyükre. (Ezt természetesen az üzemanyagárak drasztikus növekedése is elősegítette.) A civil szervezet a program sikerén felbuzdulva tavaly „Bringázz a suliba!” címmel új akciót indított.
-Ez utóbbi program után keresett meg bennünket a XV. kerületi KoMa Társulat, és javasolta, hogy a kerékpárt ne csak a munkába és az iskolába járásra, hanem mondjuk a színházba való eljutásra is használjuk. Így született meg a „Bringázz elegánsan a színházba!” gondolata, melynek az előkampánya márciusban kezdődne meg, a debütálására pedig április 11-én kerülne sor.
Ez utóbbi program lényege, hogy a nézők ne autóval, hanem kerékpárral érkezzenek a színházba. A KoMa Bázison a bringák számára természetesen biztonságos és kényelmes tárolóhelyet alakítanak ki. A programhoz azonban egyéb kedvezmények és szolgáltatások is kapcsolódnának. Egyrészt a befogadó színház kedvezményt adna a jegyek árából a kerékpárral érkező nézőknek. Másrészt, amíg a biciklik tulajdonosai az előadást néznék, egy kerékpárszerelő átvizsgálná a leparkolt kétkerekűeket, és egyrészt a legfontosabb beállításokat elvégezné rajtuk, másrészt összeírná a nagyobb hibákat, melyeket az érintett bicikli tulajdonosa – már nem a színházban, hanem a kerékpárszervizben – kedvezményes áron megjavíttathatna. A KoMa Bázison egy jól ismert pestújhelyi szerelő, Gáspár Tamás vállalta ezt a feladatot.
-A Magyar Kerékpáros Klubnak nagyon megtetszett ez az ötlet – tudtuk meg Vargosztól -, és már jelezték, hogy a XV. kerületen kívül is felveszik a kapcsolatot a színházakkal, és megpróbálják ezt az akciót is minél több városrészre, településre és minél több intézményre kiterjeszteni.