Menu

Bővült a laborvizsgálatok száma

2013.02.20.

Bővültek a vizsgálati lehetőségek a Rákos úti rendelőintézet laboratóriumában. Dr. Lisovszky Erika osztályvezető főorvos arról tájékoztatott bennünket, hogy a laborban már a csontritkulással és az allergiával kapcsolatos szűrést is el tudják végezni.

A vizsgálatok azonban a szokásos, például vércukor-, koleszterin-, véralvadás, vizeletvizsgálatokkal ellentétben nem ingyenesek, hanem az Egészségügyi Intézmény térítési szabályzata alapján fizetni kell értük.
– A két vizsgálatra nagy igény mutatkozik – mondta a főorvos –, és ez indokolta a szolgáltatásunk bővítését. Tudni kell azonban, hogy a Rákos úti Szakrendelőben a XV. kerületi lakosok számára általában térítésmentesek a vizsgálatok.
A laboratórium a legnagyobb betegforgalmú részlege a szakrendelőnek. Naponta 150-200 vérmintát kell levenniük az asszisztenseknek, és körülbelül ugyanennyi ügyfélnek kell a vizsgálati eredményeket kiadniuk. Emellett a kerület többi telephelyén levett vér- és vizeletminták vizsgálatát is el kell végezniük. A rendkívül feszített tempójú munkát segíti, hogy három évvel ezelőtt szépen felújították a labort, ezen kívül kialakították az új behívó rendszert. A vizsgálatokhoz szükséges automatákat is fokozatosan újakra cserélik. Nemrég például új, vérképvizsgálatot végző hematológiai automatát helyeztek üzembe.
– A vizsgálatok eredményét a háziorvosok vagy a szakorvosok megkapják még a mintavétel napján, amely ritka kivételnek számít a túlterhelt egészségügyi szolgáltatók esetében. A vizsgálati eredmények birtokában, azok kiértékelése után a további eljárást már az orvosok határozzák meg.
Sokan azt gondolják, például a tumormarker-vizsgálatról, hogy a rákszűrést helyettesíti, pedig a valóságban a már diagnosztizált betegség nyomon követését szolgálja – mondta végezetül a szakember.