Menu

Botanikus kert Palotán

2012.10.11.

A Csokonai Művelődési Központ civil kezdeményezésre első ízben kertszépségversenyt hirdetett. Tóth Lajos, a művelődési központ igazgatója elmondta: kíváncsiak voltak arra, hány kerttulajdonost csábít majd a lehetőség.

– Meglepetésünkre 11 pályázat érkezett, ami azért nagy szó, mert ennyien hajlandóak voltak bennünket az intim szférájuknak számító kertjükbe beengedni, és hajlandóak voltak elfogadni a véleményünket.
A kéttagú zsűri – Schwechtje Sándor kertészmérnök és Szalay Miklós grafikus, aki novellákat írt a kertről – valamennyi pályázó kertjét végigjárta. Méghozzá nem is egyszer, hanem két alkalommal, tavasszal és nyár végén tekintették meg a versenyben résztvevő kerteket.
– Nehéz volt különbséget tenni, hisz minden kert elsősorban a kertész egyéniségét tükrözte – mondta Schwechtje Sándor. – Mi minden kertet szerettünk volna értékelni, hisz mindegyiken látszott, hogy sokat dolgoztak vele.
Ennek érdekében a zsűri öt kategóriát jelölt ki, a pihenőkert, a haszonkert, a díszkert és a szabadidőkert kategóriák mellett a legszebbnek ítélt kert tulajdonosának egy életműdíjat ajánlottak fel.
A győztes kert idén ünnepli ötvenedik születésnapját. A tulajdonosai, Szigeti
Tibor és felesége félszáz esztendő alatt valóságos botanikus kertet varázsoltak a Litva utcába.
– Már fiatal koromban is imádtam az örökzöldeket – mondta az első rákospalotai kert-szépségverseny győztese. – Sokat olvastam róluk, és megtanultam bánni velük. Az örökzöldjeim pedig nagyon hálásak, a toszkán ciprusom például 8, a cédrusom meg 16 méter magasra nőtt. Ez utóbbi jelenleg is virágzik.
Szigeti Tibor műszaki területen dolgozott. Elmondása szerint számára a napi munka után a kert jelentette a kikapcsolódást. A kertésztudományát az évtizedek során autodidakta módon a tökélyre fejlesztette, s bizony nem egyszer előfordult, hogy a Kertészeti Egyetem Botanikai Tanszékéről érkeztek hozzá látogatók. Mert a kertjének híre még oda is eljutott.
Tóth Lajos igazgató szerint az első ízben meghirdetett kertszépségverseny sikeresnek bizonyult, ezért jövőre mindenképpen folytatni fogják. Az igazi folytatás azonban az lenne, ha a mostani versenyzők közösséggé kovácsolódnának, felvennék egymással a kapcsolatot, és akár egymás kertjeit is megtekintenék, hogy megoszthassák a tapasztalataikat.