Menu

Bőrszobrászati remekművek

2006.04.16.

Május 5-ig látogatható Kristóf László bőrszobrászati kiállítása a Kozák téri Közösségi Házban, melynek megnyitójára ezen a héten került sor.

Mint házigazda, Bezerédi Erika, a közösségi ház vezetője köszöntötte a szép számú közönséget, majd néhány szóban bemutatta a kiállító művészt.
-A közösségi házban sokféle kiállításnak adtunk már teret, sok hivatásos alkotóművész és amatőr alkotó is bemutatkozott már nálunk. Kristóf László ez utóbbiak közé tartozik. Kisvárdán született, és már gyerekkorában is tehetsége volt a rajzhoz, a tervezéshez, és a kreativitást igénylő feladatokhoz. Azonban kellő irányítás és odafigyelés hiányában nem jutott a nyilvánosság elé alkotásaival. 1988 óta él Budapesten, itt a XV. kerületben, s azóta többször volt már kiállítása.
Bezerédi Erika először fotókon látta a nem szokványos alkotásokat, amelyek anyagukban és elkészítési technikájukban is igen eredetiek: fából, bőrből, agyagból, rézből készültek.
A Hubay Zeneiskola „Négy angyala” (Ress Katalin, Gedai Eszter, Marosi Zsuzsi, Makk Adrienn) fuvolajátékát követően Király Csaba alpolgármester nyitotta meg a kiállítást, majd Kiss József Koós Károly-díjas kertépítész elemezte szakértői szemmel az alkotásokat.
-Kristóf László nem követte az 1980-as években megjelent alkotások szép, de felületmásolási, gyűrési technikáját – mondta. Ő le is festi az alkotásait (Calypso) és ezzel rögtön más síkra tereli a gondolatiság határait…A Hétkrajcár figurájának minden porcikáját ismerjük, pedig nem is látjuk csak a fejét és a bocskorát…A Bohóc lehet, hogy már csak egy korosztály részére, de a mindenkori cirkusz bohócát és magát a cirkuszi sátrat idézi meg minden résztvevőjével…A türkiz, álmok öröklét hajója elénk idéz egy történetet, egy személyiséget, talán Kolumbuszt? Nem az a lényeg, hanem az, hogy mindenkinek van egy hajója az életben és az, hogy mit fedezünk fel vele, hova utazunk vele, mi történik útközben velünk kapitányokkal az mindenki életének kezelésén is múlik…A Gyűjtőszenvedély című alkotás már a jövő útjait láttatja Kristóf László alkotásainak sorában. Kettős tükörképet láthatunk, szinte nem tudjuk, hogy melyik az igazi sík. Arc-álarc, de melyik az arc álarca? Amelyik közelebb van? Nem biztos! De egy biztos, Kristóf László létrehozott alkotásai olyan egyedi manufakturális tudást is igénylőek, ahol bizony a gondolati és formai térsíkok az idő dimenziójában igen nagy távon mozognak.
A kiállítás megnyitó végén pedig a hangulatnak megfelelően Illyés Zsuzsa tanítványai a Harry Potter film zenéjét adták elő fuvolán, majd ki-ki egyénileg gyönyörködhetett az alkotások előtt, merenghetett a megformázott alakok mögöttes értelmén.

Kapcsolódó hírek:

Képes beszámoló