Menu

Bíborosi áldás a Közösségi háznak

2003.10.07.

Szeptember 7-én ünnepelte a MÁV-telepi Jézus Szíve templom felszentelésének 65. évfordulóját, ebből az alkalomból a vasárnap ide látogató Paskai László bíboros celebrált szentmisét.

A mintegy 60 házból álló telep az Istvántelki Főműhely alkalmazottai számára épült XX. század elején – idézte fel a kerület történelmét Vitai Attila, plébános. Ismertetése szerint egy korábbi kápolna helyén emelték fel a Heintz Béla építész tervei szerint elképzelt templomot, – egy világi hívő szorgalmazására. A váci megyéspüspök utasítására megalakult a templomépítő bizottság, melynek munkájában részt vett a főműhely vezetője és a helyi hitoktató. Az építészetben az úgynevezett római iskola jegyeit magán viselő épület belső festése Leszkovszky György képzőművészt dicséri, míg a színes üvegek – melyek jó része a háborúban elpusztult – Majoros Károly cégét.
A templom alapkövét 1934. október 26-án Hanauer Á. István váci megyés-püspök áldotta meg, majd felszentelésére 1938. szeptember 8-án került sor. Az egyházközösség 1940-ben vált el a rákospalotai főplébániától. 1980 óta a plébániát kettészeli az
M3-as autópálya, ami az idősebb hívek számára megnehezíti a templom megközelítését. A templom teljes felú-jítása 1992-ben készült el. Paskai László kerületünkbe látogatva felkereste és megáldotta a nemrég felújított Rákos úti közösségi házat is. A bíboros szerint közösségi házakra ma különösen nagy szükség van amikor az emberi kapcsolatok meglazulnak vagy sokszor felbomlanak. Paskai László úgy látja, fontosak azok a közösségi helyek, ahol az emberek megoszthatják egymással gondjaikat, és egymást is segíthetik problémáik megoldásában.
– A templom mellett a testvéri egymásra találás lehetőségéhez nyújt teret a MÁV-telepi hívek számára a felújított közösségi ház is – mondta.
A közösségi ház megáldását követően az ünnepség résztvevőit gulyáslevessel vendégelték meg. Délután kézműves foglalkozásokkal, sportversenyekkel, filmvetítéssel folytatódott a program, este pedig bállal fejeződött be a plébániai nap.