Menu

Betlehemes ünnepség és újra olvasva…

2005.12.21.

December 15-én délután tartotta az Egészségmegőrző Egyesület a hagyományos karácsonyi ünnepségét, majd néhány perccel később a Pestújhelyi Közösségi Házban Urbán Gyula író-rendezővel beszélgethetett a kisszámú, ám lelkes közönség a Bibliáról.

Az Egészségmegőrző Egyesület karácsonyi programja ismét nagy sikert aratott, hiszen a terített asztal és a kellemes zene, valamint a feldíszített karácsonyfa mellett egy külön meglepetéssel rukkolt elő Benedek Istvánné Terike, az egyesület vezetője. Betlehemes műsorral léptek a tagság elő – igazi, hagyományokat tisztelő subában, kezükben bottal érkeztek a királyokat s valódi tájnyelvi fordulatokkal díszített előadást mutattak be, s közben a karácsonyi dallamok, énekek is felcsendültek. A műsort követően pedig ajándékozásra is sor került: minden tag egy-egy szép terítőt kapott – ki pirosat, ki zöldet, ki kéket. Ám mindegyiket a szeretet szülte – Terike saját maga készített el közel hetven darabot a jelenlévőknek.

Nem sokkal ezen ünnepséget követően Urbán Gyula a saját szemszögéből beszélt, mesélt a Biblia jelentőségéről a Pestújhelyi Közösségi Házban az Újra olvasva… sorozat keretében.

-Mi is a Biblia? Könyvgyűjtemény, bölcs mondások gyűjteménye. De másképp is meg lehet fogalmazni: egy nép valós története; levelek; hősköltemények. A legjobb megfogalmazás azonban mégis az, hogy egy saláta, amely egy tőről fakad- mondta Urbán Gyula. Közel 1500 éven át írták, épp ezért vannak ismert és ismeretlen szerzői. Amint tudjuk, két részből áll: az Ótestamentumból (a rendelkezésből) és az Újtestamentumból, s az előbbin belül az első öt könyv a zsidók könyve: a Tóra.
Ez a könyv olyan, amelyik megváltoztatja az embert. Nemcsak megnyugtatni képes az embert, hanem ennél többet jelent. Megtölti. Az egészet senki emberfia nem tudja felfogni. A Biblia egy forradalmi alkotás, amelyet senki nem tud überelni- hangzott el többek között.