Menu

Beszélni kell a prosztata betegségeiről

2005.09.21.

Csütörtökön volt az Európai Prosztata Nap, amely nap alkalmából az „Újpesti Orvosklub” az Újpesti Polgár Centrumban tartotta rendezvényt. A program a WHO ajánlása alapján nyílt nap formájában volt a szakemberek és a lakosság párbeszédének elősegítése érdekében.

A rendezvényen az érdeklődő férfi lakosságon túl részt vettek orvosok, szponzor cégek képviselői valamint dr. Ódor József, a XV. kerületi Önkormányzat tanácsnoka, Nagy István, IV. kerületi alpolgármester, Dr. Küttel Péter a Károlyi Sándor Kórház főigazgatója valamint Dr. Neumann Tibor kórházi orvos-igazgató.

Dr. Hollósi Antal, kórházi orvosigazgató-helyettes, egészségügyi tanácsnok megnyitó szavaiban elmondta, hogy évek óta működik az Újpesti Orvosklub, mely évente kétszer egészségügyi és sportnapot tart a kerületben, majd a következő mondatokkal folytatta:
-Egy olyan szervről beszélgetünk ma, amely a férfi élete során folyamatosan változik. A rendezvény pedig lehetne az első annak sorában, amely rétegrendezvény, s amely a jövőben folytatódna.

Mindehhez Dr. Böszörményi-Nagy Géza osztályvezető főorvos hozzátette, hogy ez a rendezvény formabontó, hiszen ismeretterjesztő előadások hangzanak el. Majd beszélt a prosztata rejtett helyzetéről, illetve arról, hogy a férfiak 30%-a szenved alsó húgyúti betegségben 50 éves kor felett, de közülük csak minden harmadik fordul orvoshoz.
-A mai előadások épp arról szólnak, hogy mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdenének szedni a férfiak, előbb forduljanak orvoshoz, kérjék ki a tanácsát, hiszen ő tudja eldönteni, hogy a problémák esetén gyulladásról, jóindulatú vagy rákos megbetegedésről van-e szó.

Az előadások sorában először Dr. Dénes Csaba háziorvos a Prosztata betegségek a háziorvos szemével” címmel tartotta meg előadását, melyet azzal fejezett be, hogy a prosztataszűrés jó program, ám a finanszírozása nem megoldott.

A háziorvos szavait követően szintén a szűrésről esett szó Dr. Böszörményi-Nagy Géza előadásában is, aki a prosztata megnagyobbodásról tartott ismeretterjesztő referátumot, melyben kiemelte, hogy amikor volt egy szponzor által finanszírozott szűrőprogram, akkor a közel 700 beteg között nemcsak prosztatarákos illetve prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfit találtak, hanem pl. vesedaganatban stb. szenvedő pácienst is. Ő is kihangsúlyozta a szűrőprogram szükségességét.

Az előadások sorában Dr. Fazekas Zsolt szakorvos a prosztata gyulladásos betegségeiről, míg Dr. Siller György főorvos a prosztatarákról, annak felismeréséről beszélt.

A kötetlen beszélgetés közben kezükbe vehették, majd magukkal is vihették az érdeklődők azokat a szóróanyagokat, ismeretterjesztő kiadványokat, melyek többek között a következő címeket viselik: „Mi az oka? Mit tehetek ellene? Kérdések, válaszok, gondolatok a jóindulatú prosztata megnagyobbodásról”, „Hasznos tudnivalók a prosztatagyulladásról”, „Amit a prosztatarákról tudni kell”.