Menu

Beszámoló a „Vállalkozás és Innováció” című tájékoztatóról

2005.11.14.

November 10- én Hajdu László Polgármester úr megbízásából vettem részt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány előadásán.

A tájékoztató programja az INNOVÁCIÓRÓL szólt, bemutatott egy középvállalkozást, mely elnyerte a közalapítvány vissza nem térítendő INNOVÁCIÓS támogatását.
A vezérigazgató (Dr. Steiner Arnold Medikor Elektrik RT.) nagy megelégedettséggel ecsetelte az elvégzett munkát, ami a hitelfelvételhez vezetett. Részletesen beszámolt az INNOCSEKK pályázat előnyeiről, a pályázat elindulásának gyakorlati kérdéseiről.

A vállalkozások innovációs készségét hogyan lehet fokozni? Pénzzel – így a rendelkezésre álló termékek kiválasztása után támogatni kell azokat a termékeket, melyek versenyképesek a piacon. Feltőkésíteni azokat a vállalkozásokat, amelyek megfelelő piacképes termékeket képesek gyártani, forgalmazni, szolgáltatni. Az alapkutatás után (amit a cégek igénye határoz meg) a megvalósításra fordított összeghez jutáshoz, megfelelő finanszírozási készséggel bírjanak a cégek.
Ezt a célt tűzte zászlójára a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány tájékoztatással, tanácsadással, finanszírozási formák megkeresésével – számolt be a résztvevőknek Dr. Németh Miklós a Közalapítvány ügyvezető igazgatója.

Katona Ágnes a BVK hitelezési igazgatója beszámolójában, az alapirány egyik létrehozójának a BKIK – t jelölte meg. Kifejtette, hogy az ötlet szintjén benyújtható a pályázat és hitelt kaphat az az igénylő, aki talán még nem is vállalkozó.
A hitelekről adott tájékoztatást. Könnyítés, hogy a hitelkérelem megfogalmazásában a kötelező nyomtatványok kitöltésében is segítséget nyújt az alapítvány.
Beszámolója részletesen kiterjedt az innovációs pályázatokra, faktoring lehetőségekre.

Az Innováció fogalma a Frascati kézikönyv alapján az alábbi:
„Az Innováció egy ötlet átalakulása vagy a piacon bevezetett új, illetve korszerűsített termékké, vagy az iparban és a kereskedelemben felhasznált új, illetve továbbfejlesztett műveletté, vagy valamely társadalmi szolgáltatás újfajta megközelítése”(OECD 1993.19.o.)

A pályázatok tájékoztatója anyaga pdf formátumban letölthető.

Budapest, 2005.11.11.

Lowescher Vilmos
a BKIK XV. kerületi elnöke