Menu

Benkő-telepi napok

2002.11.18.

Öt éves kerületi hagyománya van már a Benkő-telepi napoknak, amellyel a több évtizedig Rákospalotán szolgáló Benkő István lelkész emlékének adóznak.

Idősebb Benkő István nevét utca, sőt lakónegyed is őrzi Rákospalotán. Ez utóbbi nemigen köztudomású, az meg még kevésbé ismert, hogy városrészi hagyományként Benkő-telepi napokat is szokott rendezni a kerületi önkormányzat. Az idei már az ötödik volt október 13-án és 14-én, és szélesebb közönséget célzott meg, mint a korábbiak. Benkő István a Háromszék megyei Papolcon született 1854. január 24-én. 1874-ben kezdte meg teológiai tanulmányait Budapesten, majd beiratkozott a tudományegyetem bölcsészkarának bölcsészeti és irodalmi szakára. 30 évesen meghívta Rákospalota, hogy 1920-ban bekövetkezett haláláig szolgálta az ófalui gyülekezetet. Működése alatt a helybéli református egyházi élet felvirágzott, s maga a közösség is gyarapodott. Új parókia, a templom udvarán iskola épült, komoly ingatlanvagyonnal bírt az egyházközség.
Az alkalomra három témában pályázatot is hirdettek a rendezők. A felnőtt kategória győztese Kováts Tiborné 78 éves Arany János utcai lakos Ősz című versével a fődíjat pedig Rózsa Györgyné munkája kapta. A Czabán Samu Általános Iskola és Óvodában változatos csapat- és sportversenyeket tartottak diák és felnőtt kategóriákban. A versenyeken a Czabán Samu, a Károly Róbert, a Szent Korona és a Kolozsvár utcai iskola diákjai és szüleik vettek részt.