Menu

Bemutatjuk az új alpolgármestereket

2002.12.12.

Megkerestük a frissen megválasztott alpolgármestereket, hogy bemutathassuk olvasóinknak. Egyikük sem ismeretlen a kerületiek számára, hiszen mindhárman jelentős szerepet vállaltak korábban is az önkormányzat munkájából.

Gyurcsánszky János

Az egykori géplakatos, vegyipari gépész, aki munka mellett szerzett két diplomát, miközben aktív közéleti, politikai szerepet vállalt, lapunk kérésére az alábbiak szerint kíván bemutatkozni a kerületi választópolgároknak:
Három nagykorú gyermeke van. A két fiú már önálló, leányával még együtt élnek. A szülők családi házától elszakadva hamar megszokta Újpalotát, a lakótelepi életet, jól érzi magát. Büszke szűkebb környezetére, ahol a választók, lakótársai nagy többséggel másodszor is önkormányzati képviselőnek választották. Szereti a kerületet, az itt élő embereket, örül minden kis sikernek, amivel otthonosabb, komfortosabb lesz a családok élete, ahogy szépül, gazdagodik a városrész. Kilencedik éve tagja a kerület vezetésének, három bizottságban is dolgozott egyszerre, nyolc évig elnöke volt a Tulajdonosi, Vagyonkezelési és Vállalkozási Bizottságnak. Igyekezettel, szorgalommal és felelősséggel végezte feladatát. Nagyon sok tapasztalatot szerzett.
Elkötelezett baloldali értékeket valló ember, ma is az MSZP egyik kerületi irányítója és a harmadik ciklust kezdte meg, mint frakcióvezető. Politikai, szakmai felkészültségét, hozzáértését még ellenfelei is elismerik.
A 10. számú választási körzetben sok embert ismert meg, tisztában van a problémákkal, de a lehetőségekkel is. Az ott végzett munkáját, a fejlődést elismerik, példaértékűnek tartják. Fogadóóráit látogatják, segít, ahol tud, úgy ahogy teheti, ahogy arra lehetőség van.
A képviselő-testület 2002. november 4-én alpolgármesterré választotta. Ismerkedik a kapott sokrétű feladattal, tele van tervvel, mindent egyszerre szeretne elvégezni. Tisztában van azzal, hogy az eddigi napi 12 órás munka nem lesz kevesebb, csak még kötöttebb. Naptárában az üres helyet keresni kell. Sokat várnak tőle és ő meg akar ennek a várakozásnak felelni. Eddigi életútján is ezt tette.
Hogy lesz-e ereje a sokrétű feladat ellátásához? Azt mondja, eddig is így csinálta, sőt a pártvezető- és frakciómunkája inkább segíti, mint gátolja azt. Eddigi bizottsági elfoglaltságai sem jelentettek hátrányt, és aggódó sem sokszor volt ezidáig.
A mostani tisztsége nagyrészt politikai, kerületpolitikai feladat. Az információk, ismeretanyagok, kapcsolatok kiegészítik egymást, összesimulnak. A frakcióvezetésben fiatal segítői vannak, a pártban reményei szerint egyre jobb lesz a munkamegosztás és „profi politikusként” a feladatot is jól kell tudni rangsorolni.
A tervei? Az élet adta, adja a célokat, rendszerbe is van szedve. A kerületnek működni kell. A város fejlesztése, üzemeltetése állandó és nehéz feladat, nem is a legnépszerűbb. Utak, parkok, játszóterek, közlekedés, csatornaépítés, tisztaság… – kevés pénzből minél többet. Ehhez együttműködés, segítség kell a lakosságtól, a kisebbségi önkormányzatoktól, a civil szervezetektől, az egyházaktól, egyszóval mindenkitől! Számít erre. Várja a javaslatokat, szorgalmazza a párbeszédet. Világos, őszinte válaszokat akar adni, folyamatosan, rendszeresen, hogy mindenki tisztába legyen a helyzettel, a tennivalókkal és a lehetőségekkel is. Hiszi, hogy csak összefogással lehet fenntartani a közrendet, a köztisztaságot, csak így lehet megvédeni értékeinket, mindent, ami az itt élők pénzéből jött létre. A célok, a feladatok adottak. Az új alpolgármester a megoldást akarja segíteni, ehhez fogalmazza meg elképzeléseit, ezért akar dolgozni, ehhez keresi a módszereket. Ehhez vár jó együttműködést, támogatást is. Ezt várja, ezt kéri.

Király Csaba

Több mint húsz éve a kerület lakója, 1979-ben költözött családjával együtt a pestújhelyi Csorvás utcába. Nős, két felnőtt gyermeke van, akik már önállóan élnek. Negyedszázadnál is hosszabb ideig, 1970-1996-ig volt a MÉM Repülőgépes Szolgálat munkaügyi-személyzeti osztályvezetője. Humánpolitikai érdeklődése innen ered, hiszen a feladatkörébe elsősorban a kollektív szerződésben meghatározott kérdések, a kollégák személyes munkaügyi gondjai és a szociális ellátásukkal kapcsolatos ügyek tartoztak. 1996-tól a Palota Holding humánpolitikai igazgatóhelyettese, majd 1998-tól a tulajdonos önkormányzat vezérigazgatóvá nevezte ki. Erről a megbízatásról a legutóbbi testületi ülésen az alpolgármesterré történt megválasztása miatt kérte felmentését. Az önkormányzattal való kapcsolata is régi keletű: az első önkormányzat megalakulása, 1990 óta vesz részt helyhatóság munkájában, először az önkormányzati bizottság külső szakértő tagjaként. Később, 1998-től egyéni képviselő, az elmúlt négy évben a szociális és egészségügyi bizottság elnökeként tevékenykedett. 2002-es újjáválasztása után jelenleg a kerület alpolgármestere, a szociális és egészségügyi területért felelős. A feladat tehát nem új a számára, a korábbi években alapos ismereteket szerzett ezen a téren. Célja a kerület szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi ellátásának fenntartása és folyamatos fejlesztése, ahogy az a testület által legutóbb elfogadott ciklus-programban is szerepel. Ide tartozik a kerület vagyonával is összefüggő, de alapjában szintén szociális gondok között kezelendő lakásügy, ahol a korábban már elindított támogatott lakáscsere-programot is folyamatosabbá és hatékonyabbá szeretné tenni.
A szociális területen az önkormányzatoknak a jövőben több törvényben meghatározott feladata is jelentkezik, amihez a szükséges szervezeteket is létre kell hozni. Ilyen például pszichiátriai betegek nappali ellátásának kérdése, amely most van a parlament előtt, így a megteremtésének feltételei még nem ismertek. Hasonlóképpen a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéről szóló törvény önkormányzatra háruló feladatainak előkészítése is az elkövetkező időszak teendője lesz. Egy új adósságkezelő program kialakításán is dolgoznak, amelyet a kormány szintén döntően az önkormányzaton keresztül kíván végrehajtani. Ezzel is behatóan kell foglalkozni, hiszen a kerületben a közmű- és egyéb lakásfenntartási hátralékok gondja az évek során egyre súlyosabban jelentkezik. Az önkormányzat eddigi erőfeszítései hoztak ugyan némi enyhülést, de az igazán nagy adósok esetében nincs meg az adósságkezeléshez szükséges anyagi forrás.
Mindezen feladatoknak a folyamatosan meglévők mellett kell eleget tenni, enyhítendő a kerületiek szociális gondjait. Ez, az eddigiekhez hasonlóan továbbra is csak a szociális területen dolgozó munkatársak lelkes segítségével, együttműködésével lehetséges – hangsúlyozta Király Csaba.

Dr. Pálinszki Antal

Született rákospalotai, 1977-től újpalotai lakos. Nős, két fia van. 1966 óta okleveles villamosmérnök, mérnöktanár. 1976-ban summa cum laude minősítéssel lett műszaki doktor. 1987 óta a műszaki tudomány kandidátusa. Végzése óta a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnika Tanszékének oktatója, jelenleg egyetemi docens. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének és az MTA Távközlési Rendszerek Bizottságának. Számos egyetemi jegyzet, tankönyv, publikáció szerzője. Szakirodalmi tevékenységéért Polák Virág díjat kapott. 1990-től XV. kerületi önkormányzati képviselő, a Művelődési, Oktatási Bizottság elnöke. 1994-től a Fővárosi Közgyűlés tagja, az Oktatási Bizottság elnöke, a fővárosi szocialista képviselő-csoport frakcióvezető-helyettese volt. Az MSZP alapító tagja. A XV. kerület 13. számú választókerületének képviselőjeként lett újraválasztva.
Azt a munkát szeretné folytatni, amelyet immár tizenkét éve végez a kerületben – válaszolta lapunk kérdésére. Alpolgármesteri feladatköre „profiltiszta”, az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport tartozik hozzá. Mivel már két cikluson keresztül a Művelődési, Oktatási Bizottság elnökeként, az azt megelőzőben pedig ugyanennek a bizottságnak a tagjaként tevékenykedett, alaposan ismeri területét. Az elmúlt ciklus során jelentősen változott a kerület oktatási-nevelési intézményhálózata, bővült az iskoláztatást segítő támogatások köre. 1998-ban a kerület közoktatási intézményhálózatát 16 óvoda, 18 iskola, 1 zeneiskola és a kerületi pedagógiai központ alkotta. A kerületi oktatás mára igen sokszínű lett. Az új intézményhálózat tíz nevelési-oktatási központból, egy gimnáziumból, egy zeneiskolából és a pedagógiai központból áll. Az önkormányzati óvodák, iskolák mellett egyre több nem közoktatási intézmény kapcsolódott, kapcsolódik be a kerületi nevelési-oktatási rendszerbe. A kerületben kiemelt önkormányzati támogatást kapnak az idegen nyelvtanítási, az informatikai, a matematikai, a környezetvédelmi és az egészséges életmódra nevelési programok. Jelentős előrehaladást sikerült elérni az intézmények felújításában, az óvodai, iskolai taneszközök bővítésében, az óvodai tornaszobák kialakításában. Az 1999-es év fontos testületi döntése volt az általános iskolai korosztályok számára biztosított ingyenes tankönyvellátás, valamint az általános iskolai első osztályos füzetcsomagok ingyenes biztosítása. Tavaly óta középiskolás tanulók számára is nyújt kedvezményeket a kerület: a kilencedikesek ingyen kapják tankönyveiket, a végzősöket pedig segítik a nyelvvizsga, az ECDL vizsga és a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésében.
Az új alpolgármester ennek a munkának a folytatását, az új intézményrendszer stabilizálását és a lehetőségek szerinti továbbfejlesztését tűzte ki célul.