Menu

Banki átutalással is teljesíthető az adófizetési kötelezettség

2020.03.18.

A hamarosan esedékes adók elektronikus befizetését javasolja az önkormányzat.

A XV. kerületi önkormányzat Közgazdasági Főosztálya a jelenlegi koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel, arra kéri a lakosságot, hogy adófizetési kötelezettségüket átutalással teljesítsék. A hamarosan postázásra kerülő készpénz átutalási megbízás, a  „sárga csekk” – az azon szereplő adatok megadásával – átutalással is teljesíthető.

A tömeg és a sor, továbbá a készpénzhasználat elkerülésére az állampolgárok biztonságának elősegítésére tették lehetővé az elektronikus befizetést az adók tekintetében is az önkormányzatok. Az intézkedés által a jövőben is elérhető lesz az online befizetés lehetősége.

A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telek­adó, építményadó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével. Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ-bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.

 

A koronavírus kapcsán tett intézkedések a postákat is érintik. Március 16-tól egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik. A többi várakozónak a bejárat előtt kell várakoznia, egymástól javasoltan körülbelül 1 méterre. Mindezeken túl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a készpénzhasználat mellőzését javasolja, mivel a jelenlegi ismeretek alapján az is potenciális vírushordozó lehet.

(D.I.)