Menu

Bánka Kristóf emlékére fociztak

2008.02.16.

Február 10-én a budapesti Körcsarnokban nagy sikerrel zajlott a II. Bánka Kristóf Emléktorna, melyet a tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori játékos családja, az Újpest Futball Club és az általuk közösen létrehozott, a futballista nevét viselő alapítvány rendezett.

Éppen két évvel ezelőtt hunyt el 24 évesen Bánka Kristóf, akinek emlékére léptek pályára azok a csapatok, amelyekben a fiatal focista szerepelt pályafutása során, így az Újpest FC, az MTK Budapest, a REAC, a Nyíregyháza és a BKV Előre, továbbá a Vác, amelyikkel megállapodott és már edzett 2006. február 5-én, amikor tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Már tavaly nagy elismerést váltott ki az I. Bánka Kristóf Emléktornán résztvevő csapatok edzői körében a kupa célja, vagyis a fiatal játékosok segítése, menedzselése, hiszen a kiírás szerint a 15 nevezett labdarúgó között legalább 5 játékosnak 19 évnél fiatalabbnak, legalább háromnak pedig 17 évnél fiatalabbnak kell lennie.
Urbányi István, az Újpest vezetőedzője a futball torna nyitóünnepségén Kristóf újpesti kötődését azzal a példával hangsúlyozta, hogy „Törpe” a BKV Előrében MTK-s kölcsönjátékosként nem a kék-fehér klub, hanem az Újpest felnőtt csapatába akart bekerülni.
A hatcsapatos tornán a játékosok két hármas csoportban léptek pályára. Az Újpest FC a REACcal és a BKV Előre csapatával került az ?A? csoportba, míg az MTK a Nyíregyházával és a Vác csapatával harcolt a továbbjutásért a ?B? csoportban.
Miután az Újpest FC a BKV Előre csapatát 1:0 arányban legyőzte, a REAC ellen 1:1 volt a végeredmény, miközben a REAC legyőzte a BKV Előrét 2:1 arányban, így az elődöntőbe ebből a csoportból a REAC és az Újpest FC került. A másik csoportban az MTK először a Nyíregyházát 2:0 arányban, majd a Vác csapatát 3:0 arányban győzte le, miközben a Nyíregyháza a Vác ellen 1:0-ra nyert. Így ebből a csoportból az MTK és a Nyíregyháza jutott az elődöntőbe.
A mérkőzések szünetében a Welldance Sporttánc Egyesület tagjai szórakoztatták a közönséget.
Az elődöntők során elsőként az Újpest csapata lépett pályára az MTK ellen.
A torna addigi legjobb mérkőzésén óriási csatában jutott döntőbe az MTK.
Gyorsan vezetést szerzett a kék-fehér csapat, amikor is a 2. percben Kecskés talált a hálóba , majd még egy gólt szereztek az első félidőben Ladóczki jóvoltából. Bár a második tíz percben mindent megpróbált az Újpest, de a parádésan védő Horváth Andrásnak nem tudtak gólt lőni.
A másik elődöntő során a REAC a Nyíregyháza csapatával találkozott, melyen az első félidőben Nyerges Krisztián góljával jutott vezetéshez a REAC, és jó esélye volt, hogy a tavalyi eredménynek megfelelően ismét döntőbe kerüljön a csapat.
Ám mindkét csapat számos helyzetet kihagyott a percek folyamán, majd tétova labdakereséssel telt az idő. A II. félidő 4. percében ennek eredményeként kiegyenlített a Nyíregyháza Nagy Dávid jóvoltából. Alig telt el néhány perc, és egy szabadrúgás következtében Nagy Dániel volt eredményes. Így ismét a REAC jutott vezetéshez. Egy bedobást követően pedig a mérkőzés utolsó percében Nyerges Krisztián állította be a végeredményt. REAC- Nyíregyháza 3:1
A bronzmérkőzés és a döntő összecsapást megelőzően az öregfiúk mérkőzésre került sor, amikor is a magyar válogatott és az Újpest FC válogatottja lépett pályára.
Az öregfiúk válogatottjában Disztl Péter, Mónos Tamás, Kardos József, Zámbó Sándor, Polonkai Zoltán, Kiprich József, Urbán Flórián, Kozma István, Nyilas Elek, Papp Sándor, Bubovics László érkezett.
Miközben labdába sem rúgott, mégis Töröcsik András kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál, aki egészségügyi okok miatt nem szállhatott be a többiek közé játszani. A szurkolók természetesen elénekelték a ?Táncolj, Tőrő!? című nótát. Ugyanígy nagy taps fogadta az Újpest FC öregfiúk csapatának tagjait:
Koszta Jánost, Horváth Pétert, Szlezák Zoltánt, Sarlós Andrást, Füzesi Zsoltot, Víg Pétert, Szanyó Károlyt, Véber Györgyöt, Urbányi Istvánt, Katona Györgyöt, Szabó Andrást. A gálamérkőzésen bár mindkét csapat parádésan játszott életkorukat meghazudtolva, ám csak két gól esett, s mindkettő a második félidőben. A 15. percben Véber György volt eredményes. Nem sokkal később pedig a másik oldalon rezgett a háló, amikor is Kiprich József talált a kapuba.
A mérkőzés végül is 1:1-es döntetlennel fejeződött be és máris kezdődött a bronzmérkőzés, melyen az Újpest FC a Nyíregyházával mérkőzött meg. Mindkét csapat rengeteg helyzetet dolgozott ki, de vagy a kapusok, vagy a kapufa megmentette a csapatokat a góltól. A második félidőben a Nyíregyháza négyszer találta el a lécet.
A gólnélküli döntetlen után három-három büntetőrúgás következett, de ez sem hozott döntést, végül a nyolcadik sorozat döntött a nyírségiek javára.
A döntő mérkőzésen pedig, ahogy tavaly az I. Bánka Kristóf Emléktornán, ismét a REAC és az MTK csapata játszott egymással.
Tavaly az MTK nyert, így idén is nagy várakozás előzte meg a mérkőzést: vajon elhódítja-e a kupát a REAC, vagy ismét egy évig birtokolhatja az MTK csapata? Az utóbbi jóslat igazolódott be annak ellenére, hogy a félidőben 0:0 volt az eredmény. A 11. percben végül Kecskés rúgta be az MTK első gólját, és ezzel vezetést szerzett a csapata. Néhány perccel később már 2:0-ra vezetett az MTK, miután Rodenbücher cselezte ki a kapust. Majd válaszként Nagy Dániel szépített, s ezzel beállította a végeredményt. MTK- REAC 2:1 Így ismét az MTK nyerte meg a Bánka Kristóf Emléktornát.
A díjkiosztón részt vett és személyesen adta át a díjakat, a kupákat Bánka Gyula és Bánka Edina, a Bánka Kristóf Alapítvány két alapítója.
A legjobb kapusnak járó kupát a Nyíregyháza csapatának játékosa Tóth Norbert kapta míg a torna gólkirálya 4 találattal az MTK csapatának tagja, Kecskés Tamás volt. A legjobb mezőnyjátékos Erős Károly lett a REAC focicsapatából. A 2006. november 10. óta működő Bánka Kristóf Alapítvány elsődleges célja, hogy a tehetséges, ám rossz anyagi körülmények között élő, Újpesten sportoló fiatal, magyar amatőr labdarúgóknak anyagi és egyéb segítséget nyújtson ahhoz, hogy álmukat megvalósíthassák és a szó közvetlen és közvetett értelmében professzionális labdarúgóvá válhassanak. Emellett célja az alapítványnak azon labdarúgók támogatása, akiknek tőlük független okból ketté törik a sportkarrierjük és segítségre szorulnak ahhoz, hogy a civil életben megtalálják a helyüket. E tapasztalattal gazdagabban a család úgy döntött, hogy nem csak egyéni díjjal jutalmazza, hanem egy alkalomra szóló kiemelt támogatásban részesíti a legjobb fiatal (ifi korú) játékost, aki idén az Újpest FC reménysége Gyűrű László lett. A torna zárásaként a csapatok, majd az öregfiúcsapatok vehették át díjaikat és elismeréseiket. Urbányi István az Újpest vezetőedzője a futballtornát követően így foglalta össze a látottakat: Tisztelettel jöttünk Kristófra emlékezni, és akárcsak tavaly, idén is jó alkalom volt ez a torna a fiataljaink számára, hogy átérezzék, mit jelent futballozni, és mit jelent Újpesten futballozni. Mindannyiuknak örülnie kell, hogy fiatal, egészséges és az Újpestben focizhat.